Kössünk életbiztosítást hitel mellé?

Verba György

Sokunk életében a legnagyobb anyagi kihívást a saját ingatlan megszerzése jelenti. Éppen ezért általában még magas hitelt is hajlandóak vagyunk felvenni. Ez azonban súlyos veszélyeket rejteget, amit célszerű kivédeni, mondjuk egy életbiztosítással. Összeszedtük, hogy mely életbiztosítások szoktak szóba jönni egy lakáshitel mellé, és megnézzük, hogy vajon melyiket érdemes elindítani.

 

A kockázati életbiztosítás

 

Ez az az életbiztosítás, amelyet minél hamarabb érdemes elindítani, hiteltől függetlenül is. Lényege az, hogy meghalunk akkor a szeretteinkre, családunkra nem adósságot hagyunk, hanem pénzt. Éppen ezért hitel mellé szinte kötelező. Nem elég az érzelmi megrázkódtatás, de még az anyagi katasztrófával is szembe kell nézni, ha megtörténik a tragédia. Tehát kössünk kockázati életbiztosítást, de hogy mekkora összegre?

 

Biztosítási összeg = Az összes hiteltartozásunk + 1 millió forint temetési költség + 2-3 éves keresetünk

 

Összegezve, ha hitelünk van, mindenkiképpen kössünk kockázati életbiztosítást!

 

A kiegészítő biztosítások

 

A kockázati életbiztosításokhoz lehet választani különböző kiegészítőket is, melyek segítenek minket az esetleges kieső jövedelmünket pótolni. Itt gondolhatunk arra, hogy valamilyen baleset, vagy betegség következtében kórházba kerülünk, és megműtenek minket. Ilyenkor nem tudunk dolgozni, a táppénz pedig csak a fizetésünk 60%-a. Ilyenkor ezek a kiegészítő biztosítások nagy segítségünkre lehetnek.

 

A balesetbiztosítás

 

A balesetbiztosítás teljesen hasonlít az előbb bemutatott életbiztosításra, és a kiegészítőkre, csak egy kicsit kevesebb. Ugyanúgy választhatunk például rokkantsági szolgáltatást, műtéti-; vagy kórházi napi térítést, viszont a biztosító csak abban az esetben térít, amennyiben balesetből eredendően kerültünk kórházba. A betegségből fakadó okok esetén nem térít, viszont ennek fejében a díjai jóval kedvezőbbek, akár havi 1-2 ezer forintból is finanszírozható. Amennyiben nem tudunk kockázati életbiztosítást indítani magunknak, akkor egy balesetbiztosítással mindenképpen rendelkezzünk.

 

A megtakarításos életbiztosítás

 

Régebben gyakran választottak az emberek olyan megoldást, hogy a hitel elején a tőkét nem törlesztették, csak a kamatokat, és a különbséget egy megtakarításos életbiztosításba forgatták.  Ennek meg voltak az előnyei is, de a változó hozamok miatt nem a legbiztosabb megoldás. Viszont ha rendes fizetünk egy annuitásos hitelt (tőkét és kamatokat is egyszerre), és mellett külön indítunk egy ilyen befektetéses életbiztosítást, akkor jól járhatunk. Ilyenkor ugyanis egyszerre csökken a tőketartozásunk, és növekszik a megtakarításunk (itt tudja kiszámolni).

 

Kell az életbiztosítás a hitel mellé

 

Összegezve a leírtakat megállapíthatjuk, hogy az életbiztosítások passzolnak a hitelek mellé, sőt egyes életbiztosítások szinte kötelezően ajánlottak. Ahogy végigolvassuk az életbiztosításokról írtak még azt is láthatjuk, hogy ezekre hitel nélkül is szükségünk van. Megtalálni a megfelelőt, és összehangolni a különböző életbiztosításokat azonban nem egyszerű feladat. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Életbiztosítási szakértőnk felkeresi Önt, és segít megtalálni azokat a leghatékonyabb életbiztosításokat, amelyre Önnek igénye, és szüksége van.

Ezt a cikket 1725 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555