Külföldi nyaralás autóval: ezt csinálja rosszul a sofőrök fele

Zubor Zalán

Bár az utasbiztosítás-kínálat bővül, a külföldre utazóknak még mindig csak a fele köt biztosítást a nyaraláskor betegségre, balesetre vagy poggyász elvesztésére. Az utasbiztosítások különösen akkor jönnek jól, ha külföldön szenvedünk autóbalesetet, ilyenkor ugyanis nemcsak a kárt térítik meg, de azonnali segítséget is nyújtanak a biztosító szakemberei.

„Ügyfelünk autója Horvátországban, egy ráfutásos baleset következtében mozgásképtelenné vált. A gépkocsi elszállításáról a helyi rendőrség gondoskodott, az ügyfél pedig bérelt autóval folytatta útját. Az ügyfél által készített fotók alapján a szervizelés több mint 5 munkanapot vett volna igénybe, ezért a gépkocsi hazaszállítását ajánlottuk fel a részére. A sérült gépkocsit és utasait utazásuk utolsó tervezett napján vette fel magyarországi autómentős partnerünk, és pár óra múlva meg is érkeztek az ügyfél lakcímére”

idézi a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) az egyik biztosítótársaság esetleírását. A történet jól mutatja, mekkora különbséget jelenthet az utasbiztosítás, ha külföldön szenvedünk balesetet. A biztosítással nemcsak az anyagi költségeinket, hanem a balesetből adódó kellemetlenségeket is minimalizálhatjuk.

Mi van a csomagban?

Fontos tudni, hogy melyik biztosítás nyújt kiegészítő-gépjárműbiztosítást. Az alapcsomagok nagy részében ugyanis csak poggyászok és az utazók testi épségét, egészségét biztosítják, a további szolgáltatásokért többet kell fizetni. Fontos tudni azt is, hogy a biztosítás összege és a térített kár függ attól is, hova tervezünk utazást. Az UNION Biztosító 2018. júliusi adatai szerint statisztikailag a Horvátországba utazó magyaroknak volt a legtöbbször szüksége a biztosító segítségre, elsősorban azért, mert ide jellemzően autóval jutnak el.

Ma már rendkívül sokféle utasbiztosítás közül választhatunk, amelyek a célországtól (Európán belüli vagy kívüli célpont), az út jellegétől (turizmus, tengerparti nyaralás, üzleti út, fizikai munkavégzés, sport), a használt közlekedési eszköz szerinti kiegészítő védelemtől (jellemzően autós vagy repülőút kapcsán) függően nyújtanak védelmet az egyes károkra.

A Portfolio gyűjtéséből kiderül, hogy például horvátországi nyaralás esetén gépjármű-biztosítást egyedül az EUB és a Cherrisk alapcsomagjaiban találhatunk, a többi biztosítónál valamilyen prémium csomag tartalmazza csak az autóbiztosítást. Egyes biztosítások fizetnek strandon történt lopás, sportsérülés vagy az utazás előre nem látható okok miatt történt megszakítása miatt. A távolabbi országokban a biztosítók jelentős összegeket fizethetnek a járatkésések miatt, emellett minden utasbiztosítás limit nélkül állja a hazautazás költségét, és jelentős összeget fizet a sürgősségi orvosi kezelések fedezésére.

Ezért éri meg az utasbiztosítás

A fent leírt költségeket egyébként egyéb biztosítástípusok is állhatják: az orvosi ellátást fedezhetik az egészségbiztosítások, értéktárgyainkra köthetünk árubiztosítást, a Casco és a KGFB pedig részben kiterjed a külföldön keletkezett járműkárokra is. Az utasbiztosítások legnagyobb előnye egyrészt az, hogy egyszerre, egy összeg befizetése után ad védelmet többféle, nyaralás közben felmerülő probléma ellen: alapcsomag esetén akár 5-10 ezer forint egyszeri befizetése után is garantáltan megtérít a biztosító olyan károkat, amelyek egyébként akár milliós kiadást is jelenthetnek.

Az utasbiztosítás másik nagy előnye az asszisztenciaszolgáltatás: a konstrukció keretében minden biztosító a nap 24 órájában telefonon fogadja a segítségkéréseket, tanácsokkal, felvilágosítással, tolmácsolással, vagy akár (ahogy a fenti példa is mutatja) konkrét segítségnyújtással támogatja a bajba jutott utazót. Ez nagyon jól jöhet, ha a nyelvi nehézségek és a külföldi jogi környezet hiányában magunk nem tudnánk intézni az ügyeket a kórházban, rendőrségen vagy a külföldi gépjármű-biztosítóval.

További előny, hogy az utasbiztosítás talán a legjobban digitalizált biztosítási forma, az ügyintézés sok esetben néhány gombnyomással megoldható. A biztosítási védelem igénylése minden biztosítónál lehetséges az interneten, okostelefonon, sőt, néhány esetben bankjegy-automatán keresztül is lebonyolítható. A digitális ügyintézésnek köszönhetően a biztosítási összeget is azonnal kézhez kaphatjuk.

EKK vagy biztosítás?

Érdemes még összehasonlítani az utasbiztosítást és az úgynevezett Európai Egészségügyi Kártyát (EEK). Az OEP-nél ingyenesen kiváltható EEK-val az utazó ingyen vehet igénybe bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat az Európai Gazdasági Térséghez tartozó államokban. Az EEK által nyújtott védelem azonban nem teljes körű, a jogszabályok értelmében ugyanis csak olyan szolgáltatásokat térít, amelyet Magyarországon alanyi jogon kaphatnak az állampolgárok. Nem fedi le tehát az EEK például a járóbeteg-ellátás esetén az orvosi vizitdíj költségét, fekvőbeteg-ellátásnál a kórházi napidíjak összegét – utóbbi ráadásul külföldön magasabb is lehet, mint Magyarországon. Emellett természetesen az EEK kártya az utasbiztosításokkal szemben nem tartalmaz poggyászbiztosítási, jogvédelmi, felelősségbiztosítási, valamint asszisztenciaszolgáltatásokat sem.

Hasonló szerencsétlenség történt nemrég, mikor agyvérzést kapott egy Angliában dolgozó 44 éves magyar férfi, akinek a kórházi ellátását fedezte a biztosítás, de a hazaszállítását már nem. Reiner András vezető pénzügyi tanácsadót arról kérdezték a TV2 Mokkában, hogy milyen biztosítást kellett volna kötnie ahhoz, hogy a hazaszállítás milliós költségeit ne saját zsebből (jelen esetben adományokból) kelljen kifizetnie a beteg férfinek:

Ha nyaralni indulunk, a legfontosabb, hogy tájékozódjunk arról, mit tartalmaz pontosan a kinézett utasbiztosítás. Ha autóval utazunk, nézzük meg, az alapcsomag térít-e járműkárokat, és ha nem, ne sajnáljuk a plusz kiadást a kiegészítő szolgáltatásra. Fontos észben tartani azt is, hogy a biztosítási szerződést még az utazás megkezdése előtt meg kell kötni, ugyanis a magyar határ átlépése utáni igénylés alapján a biztosító jellemzően nem teljesít kifizetést.

Kérd szakértő segítségét!

Egy szakértő sokat segíthet abban, hogy biztosan a számodra legmegfelelőbb megoldást találhasd meg. De akkor is jól jöhet a segítség, ha nem világos számodra, milyen esetben nyújt védelmet egy-egy biztosítás. Töltsd ki a lap alján található adatlapunkat, és vedd igénybe díjmentes összehasonlításunkat!

Ezt a cikket 1049 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555