Kutya, macska és más házi kedvenc: mit fedez a kisállat-biztosítás?

Zubor Zalán

Magyarországon is elérhetők már a kisállat-biztosítások, az új szerződések 2-3 százalékánál kérik az ügyfelek a kutyákra, macskákra kiterjedő biztosítást. A biztosítások ugyan csak önrészen felül fedezik az állatorvosi ellátást, de egy-egy kezelésen így is több ezer forintot is spórolhatnak a gazdik.

Aki tart valamilyen háziállatot, tisztában van vele, hogy nem létezik kutya- vagy macska tb, az állategészségügy Magyarországon teljes mértékben magánpiaci terep. Emiatt kedvenceink orvosi kezelése jelentős összegeket emészthet fel, egy-egy állatorvosi műtét vagy kezelés több tízezer forintba is kerülhet. Nem csoda, hogy a biztosítók a kisállatok orvosi kezeléseire is kínálnak konstrukciókat, bár ma még jellemzően nem külön termékként, hanem más biztosításokba beépítve.

Lakásbiztosításhoz kérhetjük

A K&H Biztosító az egyik, amelynél már köthető olyan lakásbiztosítás, amely kiterjed a beteg kutyák, macskák és más kisállatok állatorvosi kezeléseire is. A kisállat-biztosítást 6 hónapnál idősebb és 8 évesnél fiatalabb kutyákra és macskákra lehet megkötni, és feltétele, hogy az állatoknak legyen mikrochipjük, illetve egészségügyi könyvük. A biztosító adatai szerint a lakásbiztosítást kötő új szerződések 2-3 százalékánál kérik az ügyfelek a kisállatok kezelésére vonatkozó szolgáltatást.

A biztosító az elmúlt évben összesen 184 alkalommal, azaz hetente átlagosan több mint háromszor fizette ki a biztosított gazdák helyett az állatorvosi költségeket.

Egy átlagos, kifizetett kezelés 17.230 forintba került. A K&H biztosítása nem fedezi teljes egészében a kezeléseket, a gazdáknak egy-egy baleset vagy betegség miatti ellátásra 10 ezer forint önrészt kell vállalniuk, és a társaság maximum 25 ezer forintot fizet ki. Az elpusztult kisállatok után a biztosító kártérítési összeget is fizet, évente maximum összesen 100 ezer forintot.

Felelősségbiztosítás kutyásoknak

A nagy biztosítók közül a K&H mellett a Generali és az Aegon is kínál kisállat-biztosítást, előbbi szintén a lakásbiztosítás részeként. A Generali-féle Futrinka kisállat-biztosítás 4 hónap és 7 év közötti kutya vagy macska részére kínál baleset- és betegségbiztosítást, amely fedezi az állatorvosi kezeléseket, illetve a házi kedvenc baleset miatti halála esetén is fizet. A biztosítás feltétele itt is a chip, a kötelező oltások és a féreghajtás, ezek árát magunknak kell állnunk.

A Generali szintén 10 ezer forint önrész fizetése mellett fedezi a baleset vagy betegség miatti ellátás költségeit. A közepes (Midi) csomag esetén egy baleset miatti állatorvosi kezelésre maximum 50 000 forint kerül kifizetésre, és éves szinten pedig maximum 200 000 forint, míg a maxi csomag 75 és 300 000 forintig fedezi a költségeket. A biztosító emellett felelősségbiztosítást is tartalmaz a kutyatartók számára, harmadik személynek okozott sérülésekért vagy anyagi károkért. A választott csomagnak megfelelően 2, 3, 5, illetve 10.000.000 Ft-ig nyújt fedezetet.

Embereknek is jól jönne

Az Aegon Biztosító hasonló termékéről nemrég a G7 közölt részletes leírást egy-egy példa bemutatásával. „Bercinek eltörött a lába. Annyira szerencsétlenül esett, hogy amikor az orvosnál megröntgenezték, kiderült, hogy műtétre is szüksége van. A beavatkozás végül komplikációmentesen sikerült, és Berci a lábadozás után hamarosan újra mehetett játszani, futni” – írják.

„Bercinek ugyanis olyan magánbiztosítása van, ami a legjobb nyugat-európai mintákat követi, és már-már érthetetlen, hogy nálunk is ilyen könnyen elérhető. (…) Létezik tehát Magyarországon egy tisztán piaci alapon működő, államtól független többszintű önrésszel is rendelkező felelősségbiztosítással is ellátott balesetre és betegségre is érvényes preventív jellegű és az összes magánorvosi rendelőbe érvényes biztosítás. Ha mindez még mindig hihetetlennek tűnik, az csak azért van, mert egy dolgot eddig nem árultunk el: Berci egy kutya.”

Ahogy a G7 cikkéből kiderül, az Aegon kisállat-biztosítása számos komplex elemet tartalmaz, amit akár egy embereknek szánt magánegészségügyi biztosítás, vagy akár az állami biztosítási rendszer is átvehetne. A rendszer része például, hogy a gazdinak vigyáznia kell, nehogy a kedvence kóros mértékben elhízzon (ennek pontos paramétereit a szerződés tartalmazza), mert az egyértelműen ebből adódó betegségek kezelését a biztosító nem téríti meg.

A csomag szintén önrésszel fedezi az állatorvosi költségeket, hasonlóan az autóknál megszokott casco-biztosításokéhoz. 10 ezer forint alatt a biztosító nem fizet egyetlen kezelést sem, afölött pedig a különbözetet állja. Emellett tartalmaz felelősségbiztosítást is, amely 500 ezer forintig állja a költségeket, ha az állat valamilyen kárt okozna.

Az Aegon teljes körű kisállat-biztosítása évente mintegy 20 ezer forintos költséget jelent, de az ár függ attól is, milyen korú állatra kötjük, illetve kutya esetén attól, hogy keverék vagy fajtatiszta-e az eb – az utóbbiak ugyanis jóval gyakrabban szenvednek a túltenyésztésből fakadó krónikus betegségekben.

Kevesen használják egyelőre

Bár Magyarországon rendkívül sokan tartanak kisállatot, a biztosítások száma ma még elenyésző: az országban mintegy 2,5 millió kutya és körülbelül 3 millió macska él, eközben az Aegonnál az elmúlt 10 év alatt csak 2717 állatra kötöttek biztosítást. Ha hasonló számokat becslünk a másik két társaságnál, az alapján a magyarországi házikedvencek kevesebb mint 1 százaléka lehet biztosítva.

Ezt a cikket 1011 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555