Legjobb megtakarítási formák 2015

Verba György

A 2015-ös év előreláthatólag nem rejteget számunkra annyi kérdőjelet, mint a 2014-es év tette. Egy évvel ezelőtt sokan találgatták, hogy milyenek lesznek a nyugdíjbiztosítások, népszerűbbek lesznek a biztosítók megtakarításai, mekkora lesz a babakötvény idei kamata, és így tovább. 2015 egy izgalmas év lesz, és kérdéses, hogy melyek lesznek a legnépszerűbb, és legjobb megtakarítási formák. Járjunk utána!

 

Mire takarítunk meg?

 

Előreláthatólag 2015-ben is 3 fő megtakarítási cél fog az emberek szeme előtt lebegni. A saját lakás megszerzése, ami mindig is fontos volt a lakosság számára. Továbbá egyre népszerűbbek a különböző gyermek megtakarítások, ahol a gyermekek életkezdését igyekszünk anyagilag is támogatni. Ezen felül pedig a 2014-es év egyik legkiemeltebb témája, a nyugdíj megtakarítási formák. Elemezzük ki őket egyenként!

 

A lakás előtakarékosság

 

Magyarország első számú lakás megtakarítása az ún. lakáskassza. Ez egy olyan 4, 5, 6, 8, vagy 10 éves megtakarítási forma, ahol az éves befizetéseink 30%-át, akár 72.000 forintot megkaphatunk állami támogatásként. Ez azt is jelenti, hogy egy fő maximum havi 20.000 forintot tud megtakarítani, de családon belül mindenkinek lehet egy ilyen előtakarékossága, így pedig az állami támogatás is sokszorozható. Ezek mind olyan paraméterek, hogy ezen a távon nincs is igazi versenytársa, már csak az a nagy kérdés, hogy az Aegon, az Erste, a Fundamenta, vagy az OTP kínálja számunkra a jobb feltételeket. Menjünk tovább!

 

A gyermek megtakarítások

 

A gyermek életkezdését támogató előtakarékosságok közül jelenleg 2 résztvevősre szűkült az értünk folyó verseny, a biztosítók gyermek megtakarítási programjára, és a Babakötvényre (Start számla). A bankok a rendkívül alacsony kamatkörnyezet miatt, az éves 2%-os betéti kamatokkal nem tudnak versenyképesek lenni, az előbb említett 2 megtakarítási formával. A Start számlára a befizetésünk 10%-a után, maximum havi 500 forintos állami támogatást kapunk. Az éves kamata idén 4,7% volt, és mivel ezt úgy állapítják meg, hogy infláció felett plusz 3%, ezért jövőre sem várható jelentős mértékű növekedés. A gyermek megtakarítási programoknál ennél jelentős magasabb hozamok elvárhatóak, hiszen itt profi szakemberek kezelik az általunk összeállított portfóliót, ami nincs a pénz értéktelenedéséhez (inflációhoz) kötve. Arról nem is beszélve, hogy ha a szülő meghalna, akkor a biztosító magára vállalja a díjfizetést a megtakarítási időszak végéig. Jöjjenek a nyugdíj megtakarítások!

 

A nyugdíj megtakarítási formák

 

Továbbra is 3 nyugdíj megtakarítási formára tudjuk igénybe venni a 20%-os SZJA támogatást, az önkéntes nyugdíjpénztárnál egy évben akár 150.000 forintot, a nyugdíjbiztosításnál legfeljebb 130.000 forintot, míg a NYESZ számlánál maximum 100.000 forintot. (Ez utóbbinál amennyiben 2020-ig nyugdíjba vonulunk, akkor 130.000 is lehet ez az összeg.) Az önkéntes nyugdíjpénztárra továbbra is csak akkor igényelhetünk adókedvezményt, ha a nettó pénzünkből teszünk félre, a cafeteria kereten belül kapott megtakarításra nem. A NYESZ számla a legrugalmatlanabb hozzáférés szempontjából, és továbbra is szükséges hozzá a tőzsdei ismeret. A nyugdíjbiztosítások pedig a befektetéses életbiztosításokon alapulnak, profi alapkezelőkkel. Így előre megmondani, hogy e 3 megtakarítás közül nem lehet, ehhez egyéni számításokra van szükség.

 

A megtakarítás továbbra is nagy érték!

 

Ebben a cikkben megnéztük, hogy melyek lehetnek a legnépszerűbb megtakarítási formák a 3 leggyakrabban felmerülő célnál. Legyen szó akár gyermekről, lakásról, vagy esetleg nyugdíjról megtakarításokon keresztül a legkönnyebb elérni az általunk kitűzött célt. Minél előbb belevágunk, annál hamarabb fogunk odaérni, de válasszunk jól, mert egy-egy megtakarítás között akár több millió forintos különbség is lehet. Igényeljen tőlünk személyes konzultációt, és megtakarítási szakértőnk minden tudásával azon lesz, hogy Ön a lehető legjobban járjon!

Ezt a cikket 2276 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555