Lerántjuk a leplet! Íme az életbiztosítás buktatói 2. rész

Verba György

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben bemutatjuk az életbiztosítások buktatóit, és mindegyikre adunk is egy megoldási javaslatot. Ha nem olvasta volna az első részről, akkor ide kattintva tudja pótolni ezt a hiányosságot. Nézzük milyen 2 újabb buktatót fedeztünk fel, és hogyan tudjuk őket kezelni!

 

„Miért kell évente többet fizetni?”

 

A biztosítók használnak egy olyan kifejezést, hogy indexálás, ez mit is jelent? Az indexálás a pénz vásárlói értékének értéktelenedését (infláció) hivatott ellensúlyozni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha havi 10.000 forintot fizetünk egy biztosításra (kockázati, vagy megtakarításos), és 3%-os az indexálás, akkor a szerződés évfordulója után, már 10.300 forint lesz a havi díj.

 

Két fajta biztosító létezik, aki kötelezően előírja az indexálást, és aki nem. Szerződéskötéskor ügyeljen arra, hogyha nem szeretne ilyen indexálást a biztosításába, akkor ne olyat válasszon ahol ez kötelező.

 

Ahol nem kötelező az indexálás ott is figyeljen az évfordulós értesítőnél. Számos biztosító van ugyanis, aki kiküldi, hogy hány százalékos értékkövetést javasol, amire ha nem reagál vissza (válaszlevél, email), akkor ez az index életbe fog lépni.

 

Javaslat: Az indexálással, a biztosítási összegek, vagy a befektetett pénz nagysága is nő, így érdemes alkalmazni. Gondoljon bele 10 éve hány forint volt egy kiló kenyér, és most mennyi!

 

„Nem kell utasbiztosítás, van bankszámla”

 

Gyakran beleeshetünk ebbe a csapdába. Rengeteg helyen hirdetik, hogy az ilyen-olyan bankszámlák mellé automatikusan jár egy utasbiztosítás is. Ez így elmondásra szép, és jó, de mit mutat a valóság? Engedje meg, hogy egy valós történetet osszunk meg Önnel:

 

Egy olyan helyen dolgozó úr, aki sokat dolgozik külföldön természetes, hogy keret utasbiztosítással rendelkezik. De az, aki évente csak egyszer-egyszer utazik, az megpróbál „spórolni” az utasbiztosítás díján. Így tett a mi emberünk is, majd amikor hazatért az útról tett egy kárbejelentést, ugyanis ellopták a laptop-ját. A bankszámlához tartozó utasbiztosítás pedig térített is, egész pontosan 8.000 forintot.

 

Az ilyen biztosítások mindössze csak a lelkünket nyugtatják meg, viszont amikor téríteni kell, akkor ér minket a kellemetlen meglepetés. Ha jár a bankszámlájához biztosítási védelem mindenképpen nézze meg a térítési limiteket.

 

Továbbra is kerüljük ki a buktatókat!

 

Az előző részhez hasonlóan ebben a cikkben is 2 gyakran előforduló buktatóról eset szó. Most már talán ki lehet jelenteni, hogy ezek a buktatók egy kis odafigyeléssel, vagy megfelelő tájékoztatással megelőzhetőek. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, ahol életbiztosítási szakértőnk minden kérdőjelet kiegyenesít, és mindent elmond Önnek, amit tudni szeretne. Nemsokára jelentkezünk a sorozat harmadik részével, és újabb érdekes megoldási javaslatokkal állunk elő.

Ezt a cikket 2199 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555