Lerántjuk a leplet: Íme az életbiztosítások buktatói – 1. rész

Verba György

Biztos Ön is hallott már olyan emberekről, akik elégedetlenek voltak az életbiztosításukkal! Ez több okból is adódhat, de általában a nem megfelelő tájékoztatásban kell keresni a hibát. Mint minden üzleti alapon működő szerződéseben itt is vannak apró betűs részek, amit az egyik fél buktatónak is felfoghat. Most viszont inkább menjünk elébe a dolgoknak, és nézzük meg, hogy mik lehetnek az életbiztosítások buktatói!

 

Miért kötünk életbiztosítást?

 

2 okra vezethető vissza, amiért életbiztosítást indítunk magunknak. Az első, hogy halálunk esetén pénzt, és nem adósságot szeretnénk magunk után hagyni, illetve az esetlegeses betegségek, és kórházi ellátás miatt a kieső jövedelmünket pótoljuk. Ezeket különböző kockázati életbiztosításokkal tudjuk megoldani.

 

A második ok pedig valamilyen megtakarítási cél, ami lehet akár a gyermek életkezdésének finanszírozása, a nyugdíj-kiegészítés kiépítése, vagy akármilyen egyéb cél. Erre a biztosítóknál különböző megtakarításos életbiztosításokat tudunk kötni, mint például a vegyes életbiztosítás, és a unit linked befektetéses életbiztosítás. Keressük meg együtt a buktatókat!

 

„Nem fizet a biztosító”

 

Bár ez inkább a vagyonbiztosításoknál szokták emlegetni az emberek (lakásbiztosítás), de a kockázati életbiztosításoknál is előfordult hasonló eset.

 

Az első ok, hogy a szerződőnek jelentési kötelezettsége van méghozzá 30 napon belül. Ez azt jelenti, hogyha megváltozik a személyi igazolványszámunk, vagy a lakcímünk akkor azt jelezni kell a biztosító felé. Amikor kórházban vagyunk akkor is minden szükséges dokumentumot csatolni kell, és a biztosítónak ettől a naptól számítva van 15 napja, hogy elutalja a térítést.

 

Gyakran felmerülő probléma (nevezzük buktatónak), hogy kiválasztunk egy 200.000 forintos műtéti térítést, és a biztosító a műtét után csak 100.000 forintot fizet, ez miért van?

 

Minden egyes életbiztosításnak van egy feltételrendszere, amiben találunk egy táblázatot, ami azt mutatja, hogy milyen típusú műtét után hány százalékos térítésre számíthatunk. Mert egy törött ujj megműtése nincs egy súlycsoportban egy gyomorműtéttel.

 

„Alig kapjuk vissza a pénzt, amit befizettünk”

 

Ez a buktató a lejáró vegyes életbiztosításoknál derült ki, hiszen itt szembesültek az emberek vele, hogy tényleg nagyjából annyi pénzt kaptak vissza, mint amit befizettek. Ennek a buktatónak a megoldása az, hogy a vegyes életbiztosítás egyszerre ad haláleseti védelmet, és megtakarítást. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a pénz, amit befizettünk az nem csak megtakarításra került, ide csak egy része jutott. Ezek a megtakarítási formák arra jók, hogy tulajdonképpen „ingyen volt” az életbiztosítási védelem, hiszen az ide befizetett pénzt visszakapja az ügyfél a futamidő végén.

 

Kerüljük ki a buktatókat!

 

Ebben a bejegyzésben 2 gyakori buktatót mutattunk be, amire érdemes odafigyelnie, amikor életbiztosítást szeretne kötni. Ezeket a buktatókat kis odafigyeléssel, vagy megfelelő tájékoztatással könnyedén el lehet kerülni, és így egy csomó kellemetlenséget úszhatunk meg. Hamarosan jelentkezünk a cikk folytatásával, ahol további buktatókat, és azok megoldásait mutatjuk be. Ha Ön szeretne úgy életbiztosítást indítani, hogy megfelelő tájékoztatást kap, és nem érik kellemetlen meglepetések, akkor igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Életbiztosítási szakértőnk felkeresi Önt, és lerántja a leplet az életbiztosításokról, így garantáltan csak jól járhat.

Ezt a cikket 2207 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555