Lerántjuk a leplet: Íme az életbiztosítások buktatói 5. rész

Verba György | Mánia Fitness
Verba György

Az életbiztosításokkal kapcsolatban számos olyan szabály, előírás akad, amely félreértésre ad okot. Pont ez ad táptalajt sorozatunknak, amely immár az ötödik résszel jelentkezik. Beszéltünk már a megtakarításos életbiztosításokról, vagy akár az utasbiztosításokról is, sőt a harmadik, és negyedik részben a nyugdíjbiztosításokról is. Mivel azonban a nyugdíjbiztosítás jelenleg sok embert érint, és érdekel ezért ezzel kapcsolatban újabb két lehetséges buktatóról rántjuk le azt a bizonyos leplet.

 

„Az állam úgyis lenyúlja, nincs értelme félretenni”

 

Ezt az álláspontot meg lehet érteni, de mégis téves megállapítás. Egyértelmű, hogy ez a felvetés a magánnyugdíjpénztárak miatt alakult ki. 1998-ben létrehozták a nyugdíjpénztárakat (magán, és önkéntes), ami jelentős újítás volt, és felébresztette az emberekben a nyugdíj megtakarítás gondolatát, vagyis azt, hogy az állam nem fog tudni megfelelő mértékű állami nyugdíjat biztosítani számunkra.

 

A magánnyugdíjpénztár azonban egy speciális adó volt, hiszen a bejelentett bérünk 8%-át (mintegy járulék formájában) be kellett fizetni, csak nem az államnak, hanem egy nyugdíjpénztárnak. Ez így mindig is adó maradt (és így az állami nyugdíjrendszer része), amit az állam 2010-ben (ha nem nyilatkozott másképp) visszavett, és nagyjából 60.000 ember kivételével mindenki visszatért az állami nyugdíjrendszerbe.

 

Ez a félelem azonban nem megalapozott a nyugdíjbiztosítások esetén, hiszen ide nem a munkáltatónk utalja a pénzt, ez nem egyfajta adónem. Ezt a saját leadózott pénzünkből finanszírozzuk, egy üzleti keretek között megkötött szerződésen belül. Magyarul az államnak erre nincs behatása.

 

„Felesleges megtakarítani, úgyis nő a nyugdíjkorhatár, nem leszek nyugdíjas”

 

Ebben a kijelentésben van némi igazság. A nyugdíjkorhatár folyamatosan nő, és nőni is fog, mivel az átlag életkor is növekszik. Az állam pedig így is alig bírja kifizetni a nyugdíjasokat, hogyan tudná, ha még tovább kéne folyósítania nyugdíjat fejenként.

 

Az egyetlen jó megoldás az emiatt aggódóknak a nyugdíjbiztosítás. Hiszen ha esetleg nem élénk meg a nyugdíjas kort, akkor az itt gyűjtött pénz akkor sem vész kárba, hiszen a megtakarításon felül az életbiztosítási díj is az általunk megjelölt kedvezményezetté lesz, mindenféle adófizetési kötelezettség nélkül.

 

Ami még inkább a nyugdíjbiztosítások mellett szól az pedig nem más, mint a nyugdíjbiztosítás szolgáltatása nem csak a nyugdíjba vonuláskor térít. Törvényileg szabályozva van, hogy akkor is szolgáltatnia kell, ha elérjük a nyugdíjbiztosítás elindításakor aktuális nyugdíjkorhatárt, vagyis jelenleg a 65. életévünket. Így megspórolhatjuk azt az utolsó esetleges 3, 5, 8 év időt a megnövekedett nyugdíj korhatárig, hiszen anyagilag nem szorulunk rá, hogy dolgozzunk.

 

Érdemes nyugdíjbiztosítást választani

 

Sorozatunk ötödik részében sikerült két újabb buktatót, vagy félreértést tisztázni. A nyugdíjbiztosítások jelenleg vitán felül a legszélesebb körű szolgáltatást nyújtó, államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságok. Viszont az sem mindegy, hogy ezek közül melyiket választjuk, hiszen egy-egy nyugdíjbiztosítás között akár több millió forintos eltérések is lehetnek. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és életbiztosítási szakértőnk felkeresi Önt, így lehetősége lesz, hogy a legjobb nyugdíjbiztosítás dolgozzon az anyagi gondoktól mentes időskoráért!

Ezt a cikket 1236 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555