Megérkezett az első fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Richter Ádám

Még januárban adtunk róla hírt, hogy az MNB a fogyasztóbarát lakáshitelekhez hasonlóan tervezi a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások (MFO) bevezetését. Közben egy termék el is nyerte az MNB minősítését.

Néhány éve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek kritériumainak megalkotásával azt a célt tűzte ki, hogy átláthatóbb és biztonságosabb hitelkonstrukciók kifejlesztésére ösztönözze a bankokat. Amelyik termék megfelelt a feltételeknek, az megkapta ezt a minősítést mintegy elismerésként a jegybanktól, mutatva ezzel a fogyasztóknak, hogy egy biztonságos konstrukcióról van szó, ami az MNB támogatását élvezi.

A nemzeti bank sikeresnek ítélte meg az akciót, így úgy döntöttek, hogy ugyanezt megcsinálják az otthonbiztosításokkal is, amit minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás (MFO) névre kereszteltek.

Ilyen volt eddig a lakásbiztosítás

A lakásbiztosításokról valószínűleg mindenki hallott már: olyan váratlan káreseményekre téríthetnek, mint tűzkár, robbanás, villámcsapás, viharkár, felhőszakadás, árvíz stb. Kiegészítő biztosítást lehet kötni szándékos károkozás (betörés, rablás, vandalizmus) és egyéb károk (például vízkár, elektromos kár) esetére. A magyarországi lakóépületek mintegy 70%-a rendelkezik is valamilyen lakásbiztosítással, amiért nagyjából évi 30 ezer forintot fizetnek az emberek.

Miben lesz jobb az új, minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás?

Nagy különbség, hogy az MNB bővített alapcsomagot ír elő, vagyis elvárja, hogy a biztosítók többféle káreseményre térítsenek, mint eddig. Az alapcsomagnak tartalmaznia kell a piacon szokásos 15 alapkockázatot (tűz, vihar, villámcsapás stb.), valamint még 5 olyan gyakori kockázatot, melyek általában csak kiegészítőként érhetők el (mint a már említett betörés- vagy vízkár), mindezt „családbarát, zöld és digitális szempontok mentén”, ahogy az MNB fogalmaz.

Szintén előírás, hogy az MFO-nak lehetővé kell tennie, hogy speciálisan egy-egy kártípusra köthessen az ügyfél kiegészítő biztosítást, és ne csak csomagban vehesse igénybe. Ha valaki csak a kertjére akar biztosítást kötni, akkor nem kell egy sor másik kiegészítő biztosítást is fizetnie. Ezt egyébként már most is lehetővé teszi a biztosítók egy része, az MNB viszont szeretné, ha ez mind megnevezésében, mind tartalmában egységes lenne, mert

ez segíti a korrekt ár-érték összehasonlítást az egyes termékek között.

Ezt az MNB olyannyira komolyan veszi, hogy azt ígérik, egy hivatalos MFO-összehasonlító oldalon lehet majd a termékeket böngészgetni. Ez elvileg ősztől lesz majd elérhető.

Az MFO további haszna, hogy így elvileg eltűnnek a rejtett költségek; minden levonás és díj egyértelmű, érthető és átlátható lesz. Az MNB az ügyfélközpontúságot jelölte meg a fő csapásiránynak, ami szemléletváltást vár el a biztosítóktól. Előírás, hogy a korábbi nehézkes ügyintézés helyett az MFO minősítés érdekében a biztosító munkatársa 5 napon belül megérkezzen a kárszemlére. 100 ezer forint alatti összegnél maximum 5, afölött maximum 10 munkanap alatt fizetnie kell a biztosítónak.

Kárrendezés során az MFO termékek esetében tételesen be kell mutatni, hogy a biztosító mi alapján határozta meg a kártérítés összegét. A kárbejelentés, illetve a kárrendezés teljes folyamatának digitális csatornán is lekövethetőnek kell lennie.

Az új lakásbiztosítás (a megkötése utáni 3. negyedévtől) 3 havonta igény szerint bármikor felmondható.

Elnyerte a fogyasztóbarát minősítést az első otthonbiztosítás

Ha megnézzük az MNB erre a célra létrehozott weblapját, akkor azt láthatjuk, hogy március 4-én az Union Vienna Insurance Group Biztosító elnyerte a pozitív minősítést az Értem elnevezésű otthonbiztosításával. Ez az első új típusú otthonbiztosítás, de kétségtelen, hogy idővel sok követi még a sorban.

Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank biztosítás-, pénztár- és közvetítői felügyeleti igazgatója szerint a piaci verseny élénkülése máris érezhető, pedig a legtöbb biztosító várhatóan csak ősszel lép be az MFO-k piacára, mondta el a Világgazdaságnak az április 20-i számban. Az MNB eddigi felmérései azt mutatják, hogy a lakásbiztosítások esetében az ügyfelek nemcsak a havi díj alapján, hanem a szolgáltatás tartalmát is mérlegelik, és ebben mindenképp előrelépés lesz az MFO, ami segíti majd a termékek összehasonlítását.

Ezt a cikket 793 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555