Meglepő, de a fiatalok jobban aggódnak az egészségük miatt

Richter Ádám

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a fiatalok felelőtlenebbek, mint a középkorúak. Bizonyos tekintetben ez igaz is lehet, de nem a kockázati életbiztosítások terén. Legalábbis ez derült ki egy új felmérésből, ami azt vizsgálta, hogy ki mennyire biztosítja be magát az élet különböző területein.

Az ember azt gondolná, hogy pont az idősebbek félnek a balesetektől és a betegségektől, mert őket egyre nagyobb arányban sújtják ezek a kor előrehaladtával. A kockázati életbiztosítások ennek az ellenkezőjét mutatják. 40 év felett az emberek 20%-a, 50 év felett 16%-uk biztosítja be magát. A huszonéveseknek közel egyharmada (27%) védekezik a balesetek és a betegségek ellen biztosítással.

Hogy miért van ez? A lehetséges magyarázatról már mi is írtunk. Egy kockázati életbiztosítás díját a szolgáltató szabja meg, miután felmérte a biztosított személy egészségügyi állapotát. Huszonévesen, mikor az emberek általában egészségesek, jóval olcsóbban lehet ilyet kötni. Harminc-negyven év fölött viszont egyre drágább ez a biztosíték. A fiatalok tehát résen vannak: akkor biztosítják be magukat, amikor még olcsó.

30 felett már más a fontos

A harminc-negyven felettieknél más trend rajzolódik ki, ami érthető is, hiszen ők már más élethelyzetben vannak, mint a huszonévesek. Megalapozták az életüket, így sokkal inkább kötnek biztosítást lakásra, házra, autóra és más egyéb vagyontárgyakra. A fárasztó munkával összekuporgatott vagyonukat érthető módon megbecsülik, bár mindig hangsúlyozom, hogy a saját életük ezeknél is nagyobb érték.

A megtakarításos életbiztosítások 30, de leginkább 40 fölött válnak jellemzővé. Általában ebben a korban realizálják sokan, hogy az élhető nyugdíjas korért nekik is tenniük kell, és életbiztosítást kötnek, de nem kockázati, hanem megtakarítási okokból. Az ilyen életbiztosítások egyik speciális, államilag támogatott formája a nyugdíjbiztosítás. A kockázati termékekkel ellentétben itt nem a biztosító szabja meg, hogy mennyi havi díjat kell befizetni a szolgáltatás igénybevétele érdekében, hanem teljesen rád bízzák. A saját igényeiden múlik, hogy mennyi pénzből szeretnél élni időskorodban.

Honnan tájékozódunk?

A generációs különbségek olyan téren is kiütköznek, hogy ki hogyan tájékozódik egy pénzügyi döntés meghozatala előtt, kitől kér esetleg tanácsot, mielőtt valamibe belevágna. Negyven év alatt abszolút az internet a nyerő, a pénzügyi tanácsadók megkérdezését inkább az ettől idősebbek preferálják. Ugyanez a korosztály a tanácsadók mellett a bankhoz és a biztosítóhoz is gyakran fordul jótanácsért. Tájékozódj bárhonnan is, akár az interneten, akár egy tanácsadótól, annyit javaslok, hogy független forrásokat keress – olyanokat, akik a sikeredben érdekeltek, és nem elfogultak.

Ez a dolog közös mindenkiben

A felmérésnek még egy tanulsága van: abban, hogy hol tartják a pénzüket az emberek, nincsenek nagy generációs különbségek. Az emberek 60%-a kortól függetlenül tart otthon készpénzt, illetve 50%-uk a bankszámláján, lekötés nélkül tárolja a vagyonát. Ha már szóba jöttek a megtakarítások, érdemes felidézni azt az írásunkat, amiben arról beszélünk, hogy miért lehet rossz gazdasági döntés a bankban tartani a pénzt. Röviden azért, mert egy megtakarításos életbiztosítással nagyobb eséllyel tudod hatékonyan gyarapítani a vagyonodat.

Magadra ismertél a cikkben?

Ha elolvastad a fentieket, valószínűleg el tudtad magad helyezni a magyar megtakarítók eléggé vegyes tengelyén, láthattad azt is, hogy a többiek mit csinálnak másként, és hogy mindig van hova fejlődni.

Írj nekem, és együtt megtervezzük, hogyan tehetnéd az életedet anyagilag és egészségügyileg még biztonságosabbá!

Ezt a cikket 1305 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555