Megtakarítás babának 2014

Verba György

A babáknak szóló megtakarítás, az előrelátó szülők érdeme, hiszen ez azt jelenti, hogy már a gyermek fiatal korában elindították a megtakarítást. Ők azok, akik minél több időt szeretnének nyerni, és minél több pénzt szeretnének adni gyermeküknek. Ebben az esetben az aktualitások kiemelten fontosak, ezért összegyűjtöttük, hogy jelenleg mit várhatunk el a baba, vagy gyermek megtakarítástól.

 

Széles körből tudunk választani

 

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy gyermekünk életkezdéséhez pénz kell, amit a legegyszerűbben úgy tudunk előállítani, ha a születésétől fogva rendszeresen megtakarítunk a számára. Ezt a megtakarítást 3 különböző intézménynél indíthatjuk az államnál, a bankoknál, és a biztosítóknál. Nézzük meg, hogy az aktualitások alapján hol mire számíthatunk!

 

Mit tud 2014-ben a bank nyújtani gyermekünknek?

 

A 2014-es évben a Magyar Nemzeti Bank (MNB), folyamatosan csökkenti a jegybanki alapkamatot, ami azt jelenti, hogy a bankban elhelyezett pénzekre rekord alacsony kamatokat kapunk. Jelenleg 2-3% körül mozog az átlagos éves kamat, ami nem elegendő ahhoz, hogy az itt elhelyezett pénzek megfelelő mértékben gyarapodjanak. Hiába bankról beszélünk az állam behatása (az MNB által) elég magas. Mi a helyzet a Start számlával?

 

Jobban teljesít a Start számla?

 

A Magyar Államkincstárnál nyitható, és vezethető Start számla anyagilag mindenképp előnyösebb, mint a banki megtakarítási számla. Itt ugyanis a tavalyi évtől egy 19 éves inflációkövető állampapírba fektetik a pénzünket, ami infláció plusz 3%-os hozamot garantál. Mindez annyit jelent, hogy jelenleg olyan 5% körüli hozamot termel számunkra évente, mivel az infláció (úgy, mint a jegybanki alapkamat is) lassan rekord alacsony, és említsük meg az állam támogatását, ami kimerül havi maximális 500 forintban (befizetéseink 10%-a). Illetve a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése óta az államnál vezetett megtakarítások iránt nagyon megcsappant a bizalom. Jöjjenek a gyermek megtakarítási programok!

 

Tudnak jobbat ajánlani a biztosítók?

 

A biztosítóknál egy olyan többletszolgáltatás van, ami sehol máshol, ez pedig a haláleseti díjátvállalás. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a szülő elhalálozna, mielőtt lejárna a gyermek megtakarítás, akkor a biztosító átvállalja magára vállalja, hogy a futamidő végéig befizeti a szülő helyett a hátramaradt díjakat. Ami pedig a hozamokat illeti, messze itt várhatjuk el a legmagasabb hozamokat, ha megfelelő portfóliót állítunk össze, ami nem olyan nehéz, hiszen a szakemberek által kezelt befektetési alapok nagy többsége 8-9%-os átlaghozamot elér, és ez a megtakarítás független az államtól is.

 

A gyermekünknek csak a legjobbat válasszuk

 

Ebben a cikkben a pénzpiaci aktualitásokra helyeztük a hangsúlyt. Ön is láthatja, hogy jelenleg elég jelentős eltérések vannak az egyes baba megtakarítások között. Egy (jó esetben) 18-19 éves megtakarítást azonban nem csak az aktualitások alapján érdemes választani. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol gyermek megtakarítási szakértőnk megtalálja az Ön igényeihez legjobban passzoló baba megtakarítást!

Ezt a cikket 2405 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555