Megtakarítás gyereknek

Verba György

Ahogy a legtöbb megtakarításnál úgy a gyermek megtakarításnál is két kiemelten fontos szempont van: a futamidő és a havi megtakarítás nagysága. Ez a kettő szorosan összefügg, ha tudjuk, hogy mekkora összeget szeretnénk elérni a megtakarítással. A gyermek megtakarítás pedig pontosan ilyen jellegű előtakarékosság, így most megmutatjuk, hogy mennyi pénzt nyerhet azzal, ha időben elindítja gyermeke megtakarítását.

 

Melyik gyermek megtakarításokat választhatjuk?

 

Gyermek megtakarításokat a szülők bankban, az államnál, illetve a biztosítóknál szoktak indítani. A banki megtakarításokra nagyon alacsony kamatot adnak, így ez inkább a gyermek pénzügyi nevelésére alkalmas, mintsem tőkefelhalmozásra, így maradt nekünk az államnál indítható Start számla és a biztosítói gyermek megtakarítási programok. Ez a két megtakarítás alkalmas tőkefelhalmozásra, és gyarapításra.

 

Mikor indítsunk gyermek megtakarítást?

 

Viccesen azt szoktuk mondani, hogy a gyermek születése előtt pár évvel érdemes elindítani. 🙂 A viccet félretéve azonban a gyerek születésekor a legjobb elindítani a gyermek megtakarítást. Hogy miért? Nos, készítettünk egy táblázatot, hogy szemléltetni tudjuk, egy-egy elvesztegetett év milyen sokat számít egy alapesetben 19 éves gyermek megtakarításnál. A táblázatban egy olyan gyermek megtakarítási programmal kalkuláltunk, ahol évente átlagosan 8%-os hozamot érünk el, és minden egyes költséggel (alapkezelés, vétel-adási árrés, kezdeti költség, admin díj) számoltunk.

 

Megtakarítás gyereknek: Megéri várni?

Megtakarítás gyereknek: Megéri várni?

 

 

A számok a nominális lejárati értékeket mutatják, és éves 300.000 forintos befizetést vettünk alapul. Láthatjuk, a számok nem hazudnak, ha idejében elindítjuk a gyermek megtakarítási programot, akkor összegyűjthetünk 13.169.723 forintot, de ha késlekedünk csak 3(!!) évet, az 900.000 befizetés, akkor kevesebb lesz az egyenlegünk 3.784.250 forinttal. Ön is úgy látja, hogy nem kifizetődő várni?

 

Dolgozzon gyermekéért az idő!

 

Ebben a cikkben arra igyekeztük felhívni a figyelmét, hogy a gyermek megtakarítás nem egy olyan dolog, amit érdemes lenne halogatni. Azonban a sietség, ne menjen át kapkodásba, mert egy esetleges rossz választás legalább ilyen mértékű pénzkiesést vonhat maga után. Igényeljen egy szakmai konzultációt, ahol gyermek megtakarítási szakértőnk a megfelelő számítások után megtalálja az ideális gyermek megtakarítást, azt, amivel gyermeke a lehető legjobban jár!

Ezt a cikket 2437 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555