Megtakarítás nyugdíjra

Verba György

A megtakarítás egy olyan dolog, ami belénk van kódolva, hiszen tudat alatt mindenki foglalkozik a jövővel. Aki foglalkozik a jövővel, az próbál magának a lehető legbiztosabb és legnyugodtabb jövőt varázsolni. Most nem kell semmilyen nagy varázslatra gondolni, csak pénzt félretenni nyugdíjas korunkra. Ehhez nyújtunk egy kis segítséget ezzel a cikkel.

Miért takarítsunk meg?

 

Rengeteg érvet lehet felsorakoztatni a nyugdíj megtakarítások mellett, kezdve a Ratkó gyerekek nyugdíjba vonulásától, az öregedő társadalmon át, egészen a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságán át. Olyan sokan mondják, hogy biztos van valamilyen valóság alapja.

 

Tegyük fel, hogy nincsen, és olyan magas nyugdíjat kapunk, amiből kényelmesen meg tudunk élni. Mi történik, ha elérjük a nyugdíjas kort? Egyfelől megkapjuk a magas nyugdíjunkat, másfelől pedig egy nagy rakás pénz esik az ölünkbe a nyugdíj megtakarításunkból. Mit veszíthetünk?

Hogyan takarítsunk meg?

 

Jó esetben, ha nyugdíj megtakarításról beszélünk, akkor hosszú távra tervezünk, vagyis nem éri meg rövidtávú befektetésekben gondolkoznunk. Így a banki megtakarítási számlák, lekötött betétek már ki is estek az optimális megoldások közül.

 

A nyugdíj megtakarítás lényege, hogy rendszeresen tegyünk félre, hiszen csak így tudunk előre tervezni, és így tud érvényesülni a kamatos kamat elve is. Másfelől pedig a megtakarítást így természetesnek fogjuk venni, és egyáltalán nem fog hiányozni a mindennapi életünkből a megtakarításra befizetett pénz.

Hol takarékoskodjunk a nyugdíjunkra?

 

Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen már 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságból van lehetőségünk választani. Legyen szó akár az önkéntes nyugdíjpénztárról, vagy a NYESZ számláról, vagy a nyugdíjbiztosításról, mindenhol a befizetett díjaink 20%-át tudjuk adókedvezményként igénybe venni. Nézzük meg mekkorák a maximális igényelhető adójóváírások:

  1. önkéntes nyugdíjpénztár, maximum évente 150.000 forint
  2. nyugdíj előtakarékossági számla, legfeljebb 100.000 forint, az 54 évnél idősebbek számára 130.000 forint
  3. nyugdíjbiztosítás 130.000 forint a plafon egy évben

 

Mindenképp e 3 megtakarítási forma közül érdemes választani, hiszen a 20% befizetést más megtakarítás nem tudja kompenzálni.

 

Mekkora összeget tegyünk félre?   

 

Közelítő számítások szerint a várható nyugdíjunk a bejelentett nettó keresetünk 40-60%-a közé esik. Ez azt jelenti, hogy a mostani keresetünk felét kell csak összegyűjtenünk nagyjából 15 évre, ugyanis jelenleg átlagosan ennyi időt élnek nyugdíjban az emberek. Gondoljunk bele abba, ha mondjuk 25 évesen elkezdünk dolgozni, akkor 40 évünk van a nyugdíjig. Ha 40 évre félretesszük a keresetünk 10%-át, akkor az felhasználáskor 10 évre 40%. Így egy egyszerű gondolatmenet mentén elérhetjük, hogy szinten tartsuk az életünket. De nézzük meg konkrétan, hogy egy havi 75.000 forintos nyugdíj kiegészítéshez (mai vásárlói értéken) milyen korban mennyit kell félretennünk:

  1. 25 évesen elég havi 11.000 forintot félretennünk.
  2. 30 évesen már 14.000 forintból érhetjük el.
  3. 35 évesen havi 18.000 forintot szükséges.
  4. 40 évesen csak havi 25.000 forinttól van esélyünk elérni a célt.
  5. 45 évesen 35.000 forint havi befizetéstől várható a kívánt eredmény.
  6. 50 évesen körülbelül 60.000 forintot kell megtakarítanunk.
  7. 55 évesen mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, hiszen havi 104.000 forintot kell nyugdíj célra fordítanunk.

Mi legyen az első lépés a nyugdíj megtakarításnál?

 

Miután ebben a cikkben kifejtettük, hogy a nyugdíj megtakarítással az ég egy adta világon semmit sem veszíthetünk, az első lépés csak egy döntés. El kell magunkban dönteni, hogy holnaptól félreteszünk magunknak pénzt. Ezzel a döntéssel ugyanis jelentős anyagi előnyökhöz juttatjuk magunkat elég csak az utolsó felsorolásra gondolni. Nem mindegy, hogy havi 11.000 forintból érjük el a célunkat, vagy havi 104.000 forintból. Igényeljen Ön is egy személyes konzultációs időpontot megtakarítási szakértőnktől, aki felkeresi Önt, és a teljes pénzpiaci kínálatból megtalálja azt a nyugdíj megtakarítást, amivel elégedett lesz, amikor a végén kézhez kapja a pénzt.

Ezt a cikket 2506 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555