Megtakarítás

Megtakarításnak azt a pénzösszeget nevezzük, amit egy rövid vagy hosszú távú cél elérése érdekében raktunk félre. Mint arról már írtunk, megtakarítást felhalmozni nemcsak többletpénz ráfordításával lehet, hanem a pénzügyi szerződések optimalizációjával is. A megtakarítást a cél és a hozzá kapcsolódó időtáv alapján két fő csoportra lehet bontani:

Rövid távú megtakarítások

A rövid távú megtakarítások célja, hogy biztonságot jelentsenek neked és családodnak arra az esetre, ha bármi olyan rossz dolog történik, amelyre előre nem számítasz. Ez tehát egy biztonsági tartalék, ami segít átvészelni egy esetleges munkahely-elvesztést, betegség vagy baleset miatt kialakult kedvezőtlen anyagi helyzetet. A rövid távú megtakarítások nagyságának legalább egy család 6 vagy 12 havi bevételével kellene megegyeznie, és mindenképpen célszerű olyan helyen tartani, ahol az bármikor hozzáférhető. Erre a célra alkalmasak lekötött betétek, a látra szóló betétek, illetve a befektetési egységekhez kötött megtakarítások eseti számlái, amelyek bármikor mozgósítható tartalékot jelentenek.

Hosszú távú megtakarítások

Hosszú távú megtakarítás minden olyan öngondoskodási forma, amit legalább 10 éves megtakarítási időre indítasz. Ilyenek lehetnek a lakás előtakarékosságok, a nyugdíj előtakarékosság és a gyermekek életkezdését segítő megtakarítási formák. Mivel hosszú távban gondolkodsz, ezért a hozzáférhetőség az ilyen megtakarítások esetében kötöttebb, ellenben az elérhető hozamok jóval magasabbak lehetnek, mint amit a rövid távú megtakarításokkal elérhetsz.

Melyik a legjobb megtakarítás?

Hasonlóan az életbiztosításokhoz, mindenki számára egyformán legjobb megtakarítási forma nem létezik. A folyószámla nem megtakarítás, de főleg nem hosszú távú, így a számlán tartott és fokozatosan értékét veszítő pénzről értelmetlen is beszélni. A legnépszerűbb és a legtöbb célra alkalmas megtakarítási forma hosszú távra a unit-linked, azaz a megtakarítással kombinált életbiztosítás. Legyen szó lakás-előtakarékosságról, nyugdíj-előtakarékosságról vagy gyermekcélú megtakarításról, a unit-linked a leginkább testre szabható és legtöbb hozammal kecsegtető megtakarítási forma. Havi díja már néhány tízezer forinttól is képes komoly megtérülést eredményezni, így azok is átlagon felüli hozamokat tudnak elérni vele, akik nem rendelkeznek egyösszegű megtakarítással, hanem inkább a rendszerességet keresik. A megtakarítással kombinált életbiztosítás ráadásul a 10. év után kamatadómentesen hozzáférhető, és bármire szabadon elkölthető.

Hosszútávú és rövidtávú megtakarítás egyben!

A befektetési egységekhez kötött (unit-linked) megtakarításhoz a rendszeres díjon felül tartozik egy eseti számla is, ami bármikor 100%-ban hozzáférhető, így a rövidtávú megtakarításaidat célszerű ezen tartani. Az eseti számla viszont ugyanolyan hozamkilátásokkal rendelkezik, mint a unit-linked megtakarítás rendszeres díja, így sokkal jobban járhatsz vele, ha a banki lekötés helyett az eseti számlán tartod a rövidtávú tartalékaidat. A kalkulátorunk segítségével könnyedén kiszámolhatod, hogy milyen hozamokat lehet elérni a megtakarításos életbiztosításokkal. Ha pedig a számok elnyerték tetszésed, néhány kattintással kérheted kollégáink segítségét is, akik 10 biztosítót versenyeztetnek, és díjmentesen házhoz is viszik a legkedvezőbb megtakarítási ajánlatot.

Ezt a cikket 2749 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555