Megtakarítási formák gyerekeknek

Verba György

Amint gyermekünk a világra jön, elkezd fejlődni, és egyre közelebb kerül a felnőtt korhoz. Ahhoz, hogy a gyermekkorból zökkenő mentesen tudjon átállni a felnőtt korra nem árt ha segítünk neki, nemcsak a nevelésben, hanem anyagilag is. Ezt a célt szolgálják a gyermek megtakarítások, nézzük is meg, hogy milyen konstrukciók közül válogathatunk?

 

Hol indíthatunk gyermek megtakarítást?

 

Szerencsére a magyar pénzpiacon több olyan gyermek megtakarítási formát is találhatunk, aminek segítségével gyermekünk pénzt gyűjthet, vagy megtanulhatja, hogyan kezelje a pénzt. Intézményileg az állam, a bankok, és a biztosítók is rendelkeznek különböző gyermek megtakarítási formákkal, és mindegyiknek meg van a maga előnye illetve hátránya. Korábban itt írtunk hasznos információkat ebben a témában. Ne is húzzuk az időt, kezdjük a banki megtakarítási számlákkal!

 

A gyermek megtakarítási számla

 

Nincs olyan bank, amely ne rendelkezne a gyermekek számára megtakarítási számlával. Elsődleges (és jelenleg egyetlen) előnye a gyermek megtakarítási számlának, hogy likvidek, azaz bármikor hozzáférhetünk az itt összekuporgatott pénzhez. A kamatok nagyon alacsonyak, 2% körül mozognak éves szinten, de mivel mindig a jegybanki alapkamat alatt vannak, ezért tőkegyarapításra nem alkalmasak. Az itt gyűjtött pénzből gyermekünk nem fog tudni elvégezni egy egyetemet, vagy vesz lakást, erre vannak sokkal hatékonyabb megoldások, mint például a START számla.

 

A START számla

 

Most már egyedül a Magyar Államkincstárnál lehet START számlát indítani, régebben a kereskedelmi bankoknál is lehetett. Az állam ezt a megtakarítást a befizetéseink 10%-ával támogatja, de legfeljebb havi 500 forintig. Kizárólag gyermekünk férhet hozzá 19 éves korában, és jogszabály korlátozza a felhasználását. Egyelőre még nem járt le egyetlen START számla sem, így még kérdéses, hogy mi várható ekkor. Bővebben itt olvashat a START számlárólmost pedig jöjjenek a biztosítók megoldásai!

 

A gyermek megtakarítási program

 

A biztosítók jelentős többletszolgáltatást nyújtanak az előző két konstrukcióhoz képest, amit a haláleseti díjátvállalásnak hívnak. Ennek a lényege, hogy ha a szülő (biztosított) meghal a futamidő alatt, akkor a biztosító magára vállalja, hogy a futamidő végéig befizeti a díjakat a szülő helyett, így gyermekünk garantáltan megkapja a neki szánt pénzösszeget. Befektetésnek is kiváló lehetőség, hiszen mi magunk állítjuk össze a befektetési portfóliót, amit aztán szakemberek kezelnek. Ismerkedjen meg alaposabban a gyermek megtakarítási programokkal, ezen a cikken keresztül!

 

Kell a gyerek megtakarítás!

 

Ebben a cikkben megmutattunk 3 lehetőséget a gyermek megtakarításra. Mindháromnak vannak előnyei, de igazán csak a START számla, és a gyermek megtakarítási program az, amely alkalmas a tőkefelhalmozásra. A mi feladatunk az, hogy kiszámoljuk, és megmutassuk, hogy melyik gyermek megtakarítási forma lesz Önnek és gyermekén a leghatékonyabb megoldás, ezzel is megkímélve Önt egy esetleges rossz döntéstől, és az anyagi veszteségektől. Igényeljen tőlünk egy gyermek megtakarítási konzultációt, ahol gyermek megtakarítási szakértőnk a teljes piac kínálatából megtalálja azt, amelyik a legjobban passzol Önhöz, és gyermekéhez!

Ezt a cikket 2414 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555