Megtakarítási lehetőségek 1. rész

Verba György

Magyarországon szerencsére sok megtakarítási lehetőség közül választhatunk. A megtakarításoknál sok szempontot érdemes figyelembe venni, de alapvetően három lehetőségből választhatunk. Vagy egy bankhoz visszük a befektetésünk, vagy a tőzsdére, vagy befektetési alapokat forgalmazó Biztosítóhoz, vagy alapkezelőhöz. Az első részben a banki befektetés erényeit és gyengéit vizsgáljuk.

Mire figyeljünk, amikor befektetést választunk?

A befektetéseknek van egy mágikus háromszöge, amelynek a három csúcsa a biztonság, a hozam és a likviditás. A háromszög lényege tulajdonképpen azt jelképezi, hogy a háromból, egyszerre csak kettő teljesülhet. Ha a biztonságot és a likviditást választjuk, akkor mindenképp Bankban helyezzük el a pénzünket. Amennyiben a likviditást és a hozamot preferáljuk, akkor a tőzsde, a privátbanki szolgáltatás és talán az alapkezelők jöhetnek szóba, amennyiben a biztonság-hozam párost részesítjük előnyben, akkor a hosszú távú megtakarítások (elsősorban Unit linked) lesz a legjobb megoldás a befektetésünknek.

Milyen pénzintézet a Bank?

A Bank elsősorban arra jött létre, hogy hitelezzen az ügyfelei számára, de ahogy telt-múlt az idő, úgy kezdett el egyre több lehetőséget kínálni számunkra. Vegyük sorra, milyen banki szolgáltatásokat választhatunk a hitelezésen kívül:

    1. folyószámla
    2. lekötött betét
    3. befektetési (értékpapír) számla, például NYESZ
    4. önkéntes nyugdíjpénztár

Általánosságban elmondható, hogy a banki konstrukciókra, hogy az alacsony hozam és a könnyű hozzáférhetőség jellemzi. Akik rövidtávon gondolkoznak, (vagyis 1-2 éven belül) azoknak a banki megtakarítási lehetőségek nyújtják a legkézenfekvőbb megoldást.

Mit tud a Bank nyújtani számomra?

Az aktuális banki kamatok rendkívül alacsonyak, miután igazodnak az MNB által meghatározott jegybanki alapkamathoz, vagyis jelenleg éves 3-4% kamatra számíthatunk legjobb esetben egy éves lekötésnél. A Bank két dolgot csinálhat a nála tartott pénzösszeggel: Vagy befekteti a tőzsdén, vagy hitelt ad belőle. A tőzsdén a nagybefektetői előnyöket kihasználva elérhet akár 10-15%-os hozamot is, a hitelek kamata átlagosan 9% körül mozog. Vagyis leegyszerűsítve azon a pénzen, amit mi a Bankban fektetünk be, a Bank körülbelül 2-3-szor annyi nyereséget termel magának, mint nekünk. Erre készítettünk egy ábrát:

Befektetéseink a Banknál

Befektetéseink a Banknál

A piros nyíl jelöli a pénz befektetésének útvonalát, a fehér nyíl a Bankhoz visszajutó nyereséget, míg a zöld nyíl pedig a Mi nyereségünket.

Mikor válasszam a banki megtakarításokat?

A szemléltető ábra után, úgy gondoljuk, hogy tényleg csak akkor érdemes a Bankban tartani a pénzünket, ha a likviditás a legfontosabb számunkra, vagyis az hogy szabadon, bármikor hozzáférhessünk. Magas hozamra (kamatra) jelen piaci környezetben nincs lehetőség. Amennyiben Ön banki megtakarítást szeretne magának, kérje nyugodtan szakértőnk segítségét, hogy ne kelljen több száz banki ajánlatot végigelemeznie. Nemsokára jelentkezünk a cikkünk második részében egy másik befektetési lehetőséget vizsgálunk meg.

Ezt a cikket 2584 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555