Megtakarítási lehetőségek 2. rész

Verba György

Íme, megérkezett a megtakarítási lehetőségek 2. része, ahol a tőzsdével fogunk kicsit részletesebben megismerkedni. Aki elszalasztotta volna elolvasni az első részt, az itt találjaAz első részben a banki megtakarításokat elemeztük ki, most jöjjön a második lehetséges alternatíva a értékpapír piac, és az itt elérhető megtakarítási lehetőségek.

 

Mire figyeljünk, amikor tőzsdei megtakarítást választunk?

Alapjaiba véve tisztában kell lenünk azzal, hogy mit szeretnénk elérni a megtakarításunkkal.  Folyamatosan elérhető legyen? Vagy kockázatkerülő befektetést szeretnénk? A legfontosabb, hogy a futamidőt helyesen válasszuk meg. Ha belefér egy 3-5 éves táv, akkor érdemes TBSZ számlán megtakarítanunk. Az ilyen típusú megtakarításoknál általában magas egyösszegű befektetésre van szükség, mert ez alatt az alapkezelők nem igazán foglalkoznak befektetésekkel. Sőt minél magasabb tőkével rendelkezünk, annál jobb kondíciókat kaphatunk.

 

Hogyan működik az értékpapír piac?

Az értékpapír piac a pénzügyileg képzett emberek egyik legkedveltebb befektetési helye. A tőzsdén az emberek a közgazdaságtan szabályai szerint kereskednek az értékpapírokkal. Minden értékpapírnak van árfolyama, amely a kereslet-kínálat szerint növekedhet, vagy csökkenhet. Alapvetően az árfolyam értékének változása generálja a megtakarításunk számára a nyereségét, avagy veszteségét. Fontos tudni, hogy megfelelő gyakorlat és tudás nélkül a tőzsdén kereskedni, egyen értékű a rulettezéssel.

 

Megtakarítási lehetőségek 2. rész

Megtakarítási lehetőségek 2. rész

Ahogy a kis képünk is mutatja (2. lehetőség), ezzel a megoldással tulajdonképpen megkerüljük a bankot. Így azt a tőlét, amit náluk elhelyeznénk, mi magunk fektetjük be, így értelemszerűen magasabb hozamot is tudunk elérni. A fenti ábra természetesen az optimista verzió, mert ez a 10-15%, könnyen lehet -10%, vagy -15% ha nem szekértők kezelik a pénzünket.

 

Hogyan nyerhetünk a tőzsdén?

A tőzsdén az értékpapírszámlán keresztül lehet kereskedni. Természetesen a alapjaiban véve kereskedéssel termelhetünk nyereséget, de amennyiben NYESZ vagy TBSZ számlán kereskedünk úgy még adókedvezmények is párosulnak. Amennyiben NYESZ számlán kereskedünk, akkor a befektetési időszak alatt nem kell sem kamatadót, sem EHO-t fizetni. A nyugdíj előtakarékossági számla hozzáférése a lejáratkor adómentes, ha legalább 10 évig tartott, és hivatalosan nyugdíjba vonultunk. A TBSZ számlán ennél rövidebb futamidők vannak, ott 3 évnél fele kamatadó és EHO fizetési kötelezettség van, vagyis 8% + 3%-a, míg 5 év után teljesen adómentes mind a tőkénk, mind a nyereségünk.

 

Mikor válasszuk a tőzsdét?

Végigolvasva a cikket arra a megállapításra jutottunk, hogy az értékpapír piac a pénzügyekben, befektetésekben jártas emberek szakterülete. Magas nyereségekre, és nagy bukásokra is van lehetőség, magas likviditás mellett. Tehát az előző részben említett háromszög 2 opcióját már át is néztük (hozam-likviditás;likviditás-biztonság), így a következő részben a 3. lehetőséget fogjuk kielemezni, amikor is a hozam és a biztonság van a fókuszban, vagyis jönnek a Biztosító által kínált megoldások. Amennyiben kíváncsi, hogy milyen alapkezelőket tartunk jónak, és javaslunk Önnek, vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel. Nemsokára jelentkezünk sorozatunk 3. befejező részével.

Ezt a cikket 2563 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555