Megtakarítási lehetőségek fiataloknak

Verba György

Azt szokták mondani a fiataloknak, hogy még előttük az élet, ily módon számos céljuk van, amit megtakarításokon keresztül tudnak elérni. Összegyűjtöttük a különböző célokat, amik általában szóba jöhetnek, és ezekhez hozzárendeltünk egy-két megtakarítást. Nézzük milyen lehetősei vannak a fiataloknak!

 

Rendeljünk a célokhoz megtakarítást!

 

Amikor az ember elkezd dolgozni, (vagy talán még hamarabb) általában az első vágya egy saját lakás, vagy ház. Ehhez kapcsolódik természetesen egy autó is, aztán ha ezek megvannak, akkor jöhetnek a gyerkőcök. Nem szabad elfelejteni azonban azt sem, hogy nyugdíjra is érdemes pénzt felhalmozni, különben elég keservesek lesznek életünk utolsó évei. Nézzük ezeket a célokat milyen megtakarításon keresztül érdemes megpróbálni megvalósítani!

 

Hogyan legyen saját lakásunk?

 

Jelenleg ugyan az ingatlan piac, és a hitelezés is változások előtt áll, de nagyjából a megvásárolandó ingatlan árának legalább 30-40%-ával rendelkeznünk kell minimum. Egy átlagos 6-7 millió forintos ingatlan esetén ez, 2,5-3 millió forint. Hogyan tudjuk a leghatékonyabban kiépíteni ezt az összeget? Ez szinte csak a futamidő függvénye (ami a lakáscélnál általában a minél előbb), de 4 és 10 év között szinte biztosan az államilag támogatott lakáskassza lesz a legjobb megoldás. Az állami támogatás mértéke évente 30%, maximum 72.000 forint, magyarul a lakásunk nagyjából egyharmadát az állam finanszírozza.

 

Mi kell a gyermeknek?

 

Egy olyan megtakarítás, amiben a gyermek 19 éves korára akkora összeg van, hogy gond nélkül el tudjon végezni egy egyetemet/főiskolát, és ha lehet, még maradjon is egy kis pénze. Erre elviekben 3 megtakarítás lehet alkalmas, a gyermek megtakarítási számla, a Start számla, és a gyermek megtakarítási program. Ezeknek a részletes, és számításokkal teli összehasonlítását itt találja. Nagyon sok függ az Ön választásától, mérlegeljen alaposan.

 

Hogyan lesz nyugdíjunk?

 

Hát az Ön helyében felkészülnék arra, hogy az állam egyre kevésbé lesz képes olyan nyugdíjat biztosítani, amiből gond nélkül meg tud élni. Ez elsősorban demográfiai okokra vezethető vissza, hiszen egyre kevesebb ember dolgozik, és egyre több az eltartott. Itt is 3 lehetőség van, viszont itt mind a 3 nyugdíj megtakarítás államilag támogatott. Legyen szó akár az önkéntes nyugdíjpénztárról, akár a nyugdíj előtakarékossági számláról, akár a nyugdíjbiztosításról, az adott naptári évben befizetett díjak 20%-át adókedvezmény formájában visszaigényelheti. Az adókedvezmény nagyság a nyugdíj megtakarítás típusától függ, de akár 150.000 forintra is rúghat.

 

Fiatalon is tervezzünk precízen!

 

Minden megtakarításnak a legnagyobb ereje az időben rejlik. Vagyis minél hamarabb indítunk el egy megtakarítást, annál szebb eredményt fog produkálni a lejáratkor. A sietség azonban nehogy kapkodásba csapjon át, nehogy az első megtakarítást egyből elindítsa, inkább tervezzen precízen. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, ahol megtakarítási szakértőnk a teljes pénzpiacról megtalálja az Önnek szükséges megtakarítások, és együtt meg tudják tervezni az életét!

Ezt a cikket 2302 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555