Megtakarítási lehetőségek gyerekeknek

Verba György

Sokan kérdezik tőlünk, hogy milyen gyermek megtakarítási lehetőségeket szoktunk összehasonlítani, melyekre végzünk el számításokat. Ez arra inspirált minket, hogy egy összegző cikkben leírjuk, hogy milyen gyermek előtakarékossági formák között szoktunk csemegézni ügyfeleink részére, és ezeket egy kicsit közelebb hozzuk Önhöz/Önökhöz.

 

A gyermek megtakarítások „lelőhelyei”

 

Alapvetően 3, esetenként 4 helyről szoktunk gyermek megtakarításokat összehasonlítani, de ebből 1 nem igazán alkalmas arra, hogy pénzt takarítsunk meg, ennek az egynek speciális feladata van a portfóliónkban. A gyermek megtakarításokat a bankokban, a biztosítóknál, az államnál, és a lakáskasszáknál találjuk meg. Elemezzük is ki őket!

 

A banki gyermek megtakarítás

 

Az előbb erről a megtakarításról írtuk, hogy speciális feladata van, hiszen tőkefelhalmozásra nem alkalmas, mivel a beígért kamatok mindig a jegybanki alapkamat alatt vannak. Jelenleg is 2-3% körüli éves kamatot kaphatunk csak, és ez nem elegendő ahhoz,hogy gyermekünk életkezdéséhez megfelelő tőkehátteret biztosítsunk. Viszont ideális arra, hogy gyermekünket már a kiskorában megtanítsuk a pénz helyes kezelésére, a takarékoskodásra, és a bankszámla kezelésére, mert ezt sajnos nem tanítják az iskolákban. Nézzük a következő gyermek megtakarítási lehetőséget!

 

A lakáskasszák

 

Ezt a megoldást csak ritkán ajánljuk ügyfeleinknek, hiszen szigorúan csak lakáscélra lehet felhasználni az összeget, és a maximális futamidő 10 év. De abban az esetben, ha gyermekünk 15-16 éves és mi mindenképp a lakáscélban szeretnénk támogatni, akkor nincs jobb megoldás a lakáskasszánál, hiszen teljes adómentesen juthatunk a pénzhez, és a befizetéseink az állam évente akár 72.000 forinttal is támogatja. (a befizetéseink 30%-a) Jöjjön egy másik állami támogatással is rendelkező gyermek megtakarítás!

 

A START számla

 

Minden 2006 után született gyermek jogosult egy egyszeri 42.500 forintos támogatásra, ezt hívjuk babakötvénynek. Ha emellett rendszeresen megtakarítunk pénzt a csak a Magyar Államkincstárnál indítható számlán (START számla), akkor az állam a megtakarításunk 10%-ával támogatja, de csak havi 500 forint értékben. Mindkét összeghez csak gyermekünk férhet hozzá 19 éves korában, és a felhasználásáról egy gyakran változó jogszabály rendelkezik. Most jön a biztosítók gyermek megtakarítása!

 

Gyermek megtakarítási program a biztosítóktól

 

Szolgáltatási szempontból a legszéleskörűbb gyermek megtakarításról beszélhetünk, hiszen a felhasználását nem korlátozza semmi, és ott van a díjátvállalás. Ez egy olyan opció, hogyha a szülő (biztosított) a futamidő alatt meghalna, akkor a biztosító a szülő helyett befizeti a díjakat a lejárati időpontig. Emellett itt várhatjuk el a legmagasabb hozamokat is, hiszen egy jól összeállított portfóliótól (mi magunk rendelkezünk róla) reális elvárás a 8-9%.

 

A döntés nem egyszerű

 

Nos, ebben a cikkben bemutattunk legalább 2, de inkább 3 kifejezetten hatékony gyermek megtakarítást, és egy hasznos negyediket is. A döntés az Ön kezében van, de óvatosan döntsön, hiszen akár több millió forintot is kockáztathat egy esetleges rossz döntéssel. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol gyermek megtakarítási szakértőnk megismeri az Ön igényeit, és céljait, majd elviszi Önnek azt a konstrukciót, amivel a leghatékonyabban tudja támogatni gyermeke életkezdését!

Ezt a cikket 2410 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555