Megtakarítási lehetőségek

Verba György

 

Két fajta ember létezik, aki megkapja a fizetését és elkölti mind egy szálig, és az, aki gondol a későbbiekre is, és félretesz pénzt. Most azokhoz szólnánk, akik a második csoportba tartoznak és tudatosan tervezik pénzügyeiket. Az ilyen jellegű megtakarításoknak különböző célja, és futamideje lehet. Mi most megmutatjuk, hogy milyen megtakarítási formákat javaslunk a futamidő függvényében.

 

A rövidtávú megtakarítások

 

Pénzügyi értelemben a rövidtáv az nagyjából 2 évig tart, de mi most ettől egy kicsit eltekintünk. Az első ilyen opció természetesen a bankszámla, hiszen a biztonsági tartalékot itt tudjuk a legjobban összegyűjteni, és bármikor hozzá is férhetünk. 2 éves távon belül a magasabb kamat/hozam reményében érdemes használni a befektetéses életbiztosítások eseti számláját is, persze ennek feltétele, hogy rendelkezzünk egy folyamatos, vagy egyszeri díjas megtakarításos életbiztosítással. Most tervezzünk egy kicsit hosszabb távra.

 

A középtávú megtakarítások

 

Ide soroljuk azokat a megtakarításokat, amelyek nagyjából 2 és 10 év között szóba jönnek. Mindenképp meg kell említeni a TBSZ számlát, hiszen ez egy szabad felhasználású 3 vagy 5 éves konstrukció, ez egy olyan speciális „lekötés”, ahol 3 év után a nyereségünknek mindössze 11%-át kell kamatadó és EHO néven leadózni (22% helyett), míg 5 év után adómentes a megtakarítás. Erre a távra már érdemes egyszeri díjas befektetéses életbiztosítást is választani, amelyről itt tudhatja meg a fontos részleteket! Erre a távra köthetjük a legjobb lakáscélú megtakarításokat, a lakáskasszákat, amelyeket az állam 30%-os állami támogatásban részesít, évente maximum 72.000 forinttal. Ennek a minimális futamideje nagyjából 4 év, a leghosszabb pedig 10 év, kizárólag lakáscélra lehet felhasználni. Nézzük meg a hosszú távú megtakarításokat!

 

A hosszú távú megtakarítások

 

A hosszú távú megtakarítások közé soroljuk a különböző gyermek megtakarításokat, és a nyugdíj előtakarékosságokat is. A gyermek megtakarításokat itt hasonlítottuk össze, ahol kiemelkedik a START számla, továbbá a biztosítók által kínált gyermek megtakarítási program. A START számlát rövidebb futamidőre is lehet választani, de nyílván nem fog akkora tőkét elérni, mintha időben reagáltunk volna, és 18-19 évig takarékoskodnánk. A START számláról itt találja meg a legfontosabb információkat. A gyermek megtakarítási programoknál a szülő esetleges halála esetén a biztosító magára vállalja a díjfizetést a lejáratig.

 

A nyugdíj megtakarítások közül az önkéntes nyugdíjpénztárt, a NYESZ számlát, és a nyugdíjbiztosítást érdemes kiemelni, hiszen ezekre 20%-os adókedvezményt igényelhetünk vissza. A nyugdíj előtakarékosságokról részletesen ebben a cikkünkben tájékozódhat. A nyugdíjjal bezárólag végig is néztük, hogy milyen megtakarítások állnak a rendelkezésünkre jelenleg.

 

Megtakarítani jó, választani nehéz

 

A megtakarításainkkal a saját céljainkhoz kerülünk közelebb, ezért érdemes komolyan venni őket. Nemcsak a megtakarítási időszak előtt, hanem már akkor is, amikor kiválasztjuk a megfelelő megtakarítást. Ahogy Ön is látja nincs olyan időtáv, amire ne legalább 2, de inkább 3 különböző típusú megtakarítást érdemes összehasonlítani, és akkor még a konkrét konstrukcióról nem is beszéltünk. Mi azért vagyunk, hogy időt és pénzt spóroljunk meg Önnek és szakértelmet adjunk. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol megtakarítási szakértőnk megtalálja a teljes piac kínálatából a megfelelő megtakarításokat!

Ezt a cikket 2410 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555