Megtakarítások gyerekeknek

Verba György

A gyermek megtakarítással  semmit nem veszíthetünk. A gyermekünk életének az elkezdéséhez pénz kell, legyen szó akár egy felsőfokú tanulmányról, akár egy saját lakásról, esetleg egy vállalkozás elindításáról. Érdemes az egyszerűbb utat választani, hiszen egyszerűbb havonta 20.000 forintot félretenni 19 évig, mint utána havonta 100-120.000 forintot kifizetni. Nézzük miből válogathatunk?

 

A gyermek megtakarítási formák

 

Alapvetően 3 gyermek megtakarítási típusról beszélhetünk a gyermek megtakarítási számlákról, a Start számláról (babakötvény), és a gyermek megtakarítási programokról. Az első a banki megtakarítás, a Start számlát a MÁK-nál (Magyar Államkincstár) lehet vezetni, míg a harmadik a biztosítók megoldása a gyerek megtakarításra. Erről a három megtakarításról már korábban is írtunk, amit itt talál.

 

A gyermek megtakarítási számla

 

A bankok a jelenlegi gazdasági helyzetben nem nagyon tudnak a hozamok tekintetében versenyezni a másik két megtakarítással, hiszen a banki kamatok rendkívül alacsonyak (3% körül). Előnye a likviditása, vagyis bármikor hozzáférhetünk az itt gyűjtött pénzhez, így a zsebpénz elhelyezésére kimondottan alkalmas, de tőkegyarapításra jelenleg nem.

 

A Start számla és babakötvény

 

A babakötvény egy egyszeri 42.500 forint, amire minden 2006 után született gyermek jogosult, amit az állam csak 19 éves korában bocsát a gyermek rendelkezésére, addig kamatozik. A Start számla egy olyan megtakarítási számla, ahol a mögöttes befektetés egy állampapír, ami az infláció feletti plusz 3%-os kamatot garantál, ez nagyjából jelenleg 5%. A befizetéseinkre 10%-os támogatást kapunk az államtól, de maximum havi 500 forintot.

 

Javaslat: Ne csak az állami támogatás határozza meg a gyermek megtakarítás mértékét, mert éves 60.000 forintból a gyermekünknek nem jön össze a kellő mennyiségű tőke.

 

A gyermek megtakarítási program

 

A biztosítások ebben a szegmensben nem élveznek állami támogatást (még?), de így is egy ideális megtakarítási lehetőséget kínálnak. Az egyénileg összeállított portfóliónak, a profi alapkezelőknek köszönhetően évente átlagosan 8-9%-os hozamot is reálisan elvárhatunk. Az egyediségét az adja, hogyha a szülő meghalna, mielőtt a gyermek nagykorú lenne, akkor a biztosító magára vállalja a díjfizetést.

 

Körültekintően válasszunk!

 

A 3 gyermek megtakarítási formának egyenként megvannak az előnyei, amit ebben a cikkben be is mutattunk. A megfelelő számítások elvégzése, és az ideális megtakarítás kiválasztása azonban meglehetősen komplikált feladat, ami anyagi veszteséget is hordoz magában. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol gyermek megtakarítási szakértőnk megtalálja az igényeihez passzoló gyermek megtakarítást!

Ezt a cikket 2418 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555