Mekkora a nyugdíj előtakarékosság adókedvezménye?

Verba György

A nyugdíj előtakarékosságok egyik legfőbb ismérve, hogy adókedvezményt vehetünk rájuk igénybe. Mekkora az adókedvezmény mértéke? Milyen eltérések vannak közöttük? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre kerestük meg a választ.

 

Melyik nyugdíj előtakarékosságra jár adókedvezmény?

 

Jelenleg 3 olyan nyugdíj megtakarítás is létezik, amire 20%-os adókedvezményt igényelhetünk. A nyugdíj előtakarékossági számla, és az önkéntes nyugdíjpénztár mellett, immár a nyugdíjbiztosítás is részesül az állam támogatásában. Nézzük, hogy milyen mértékben tudjuk kihasználni ezt a lehetőséget.

 

Mekkora adókedvezmény jár?

 

A legmagasabb adókedvezményt az önkéntes nyugdíjpénztárnál tudjuk kihasználni, hiszen itt a 20%, évente maximum 150.000 forint lehet, ami azt jelenti, hogy 750.000 forint befizetése esetén éves 900.000 forint dolgozik a nyugdíj-kiegészítésünkért. Valószínűleg az állam azért ad a nyugdíjpénztárra magasabb adókedvezményt, mert a választható portfóliók összetételét szigorúan szabályozza, így a részvények esetleges emelkedését nem tudjuk teljes mértékben kihasználni.

 

A NYESZ számlára évente szintén 20%, de legfeljebb 100.000 forint igényelhető kivéve, ha 1955 előtt születtünk, mert akkor évente maximum 130.000 forintos mértéket ölthet az adókedvezmény. Alapesetben 500.000 forint befizetése esetén 600.000 forint a nyugdíj megtakarításunk, itt a legalacsonyabb a támogatás mértéke, valószínűleg azért, mert ezt a megoldást választják a legkevesebben. Ennek az oka az lehet, hogy itt magunknak kell a kereskedést végeznünk, és hazánkban kevesen rendelkeznek olyan tudással, ami szükséges egy értékpapírszámla sikeres használatához.

 

A nyugdíjbiztosítások befektetésként is az aranyközépútnak tekinthetők a nyugdíj előtakarékosságok között, hiszen mi magunk állítunk össze befektetési alapokból egy saját portfóliót, amit utána az alapkezelők igyekeznek sikerre vinni. Ez az aranyközépút az adókedvezményeknél is megfigyelhető, hiszen évente 20%, évente legfeljebb 130.000 forint az adókedvezmény mértéke. Legjobb esetben 650.000 forint befizetése esetén 780.000 forint az az összeg, ami a nyugdíjbiztosítási számlánkra kerül egy évben.

 

Keressen minket, kalkuláljunk együtt!

 

A nyugdíj előtakarékosságok adókedvezményénél a különbségek a maximális határoknál érzékelhetőek, viszont azt is látnunk kell, hogy nem kizárólag az adókedvezmények alapján érdemes választanunk. Egyéni kalkuláció elkészítéséért, és a teljes pénzpiac kínálatáért igényeljen egy személyes nyugdíj konzultációt. Szakértőnk felkeresi Önt, és együtt megtalálják a legjövedelmezőbb nyugdíj előtakarékosságot.

Ezt a cikket 2455 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555