Mekkora éves hozam felett jó egy befektetés?

Richter Ádám

Rengeteget lehet hallani a magas hozamokról, sokan ez alapján választanak befektetést. Viszont azt már kevesen tudják, hogy mennyi a reális elvárás, és hány százaléktól „jó” egy befektetés.

Ha például azt mondjuk, hogy 8% az éves hozam, akkor egy egymillió forintos befizetésre 80 000 Ft plusz rakódik az első év végén. Ez a jutalmad, amiért kölcsönadtad a pénzed.

A hozam tehát az az összeg, amit a befektetésbe forgatott pénzed után kaphatsz. Mértéke a befektetés sikerességén múlik, ezért a hozam általában nem garantált, sőt mínuszba is fordulhat, vagyis veszteségként is jelentkezhet. A nettó hozamot a költségek levonása után kapod meg, mivel egyik befektetés sincs ingyen.

Maradva az előző példánál, ha a 8%-os hozam mellett volt 3%-os költség, akkor az éves nyereség mindjárt nem 80 ezer, csak 50 ezer forint. (Ne feledd, hogy 1%-nyi költségtöbblet is milliókban mérhető veszteséget jelenthet hosszú távon!)

Esetünkben ez azért lehet érdekes, mert a megtakarításos életbiztosításokat is befektetésnek tekinthetjük. Ezek mögött ún. befektetési alapok vannak, amikről az ingatlanalapok kapcsán írtunk részletesebben. A lényeg, hogy különféle összetételű és kockázati szintű értékpapír-csomagot vásárolhatsz, amivel valamilyen iparágba, régióba vagy cégcsoportba invesztálhatsz.

A befektetési alapok kockázati szintje ebben a sorrendben emelkedik: kötvény-, vegyes és részvényalapok (a vegyesben kötvény és részvény is van egyszerre, igaz, eltérő arányban). Mivel a magasabb kockázattal magasabb hozampotenciál jár, a gyakorlat azt mutatja, hogy nagyjából ilyen éves hozamokat tudnak felmutatni az egyes típusok (átlagosan):

kötvény: 3,6%

vegyes: 6%

részvény: 8%

 

„Csak ennyi?!” – tehetik fel a kérdést azok, akik több számjegyű értékekre számítottak, egyenesen akár 25-30%-ra. Valójában ezek igenis jó hozamoknak számítanak. Az 500 legnagyobb amerikai céget tömörítő passzív alap, az S&P 500 évesített hozama az elmúlt 10 évben 7,6% volt.  Pedig ebben az alapban az Apple, a Google, a Microsoft, a Facebook, a Netflix és más amerikai óriáscégek részvényei vannak. A magyar piacot lefedő BUX elmúlt 10 éves teljesítménye 3,1%-os évesített hozam.

Persze, az nem vitás, hogy a 25-30%-os hozam elérése sem lehetetlen, de ez óriási kockázatokkal jár. Egy részvényalap képes ilyen teljesítményre, de ezeknek akkora kilengése van, hogy 25%-os hozam után jöhet egy év, mikor mínusz 35%-ot hoz össze, és ilyenkor az is komoly erőfeszítésbe telhet, hogy egyáltalán nullára jöjj ki.

Az amerikai tőzsde teljesítményét megnézve megállapítható, hogy az ezredforduló után bizony elszenvedett néhány hatalmas esést:

Forrás: Yahoo! Finance

 

És ugyanez a BUX index elmúlt 20 évéről is elmondható:

Forrás: BÉT

 

A magas kockázatú befektetések azoknál működhetnek, akiknek van annyi pénzük, hogy annak egy részét el tudják különíteni erre a célra, és azt is be tudják vállalni, hogy esetleg elvesztik mindet. Viszont egy megtakarításnál aligha lehet ez cél. Aki megtakarításos életbiztosítást választ, az a történelmi mélyponton lévő banki kamatoknál jobb teljesítményt szeretne elérni, viszont nem szeretne mindent kockára tenni. A vegyes alapok például tartalmaznak némi részvényt, ám a velük járó kockázatot ellensúlyozzák a kötvények. Ez lassabb, de magabiztosabb haladást tesz lehetővé.

A kamatos kamatnak hála egyébként sem kell alábecsülni az egyszámjegyű hozamokat hosszú távon. Márpedig egy életbiztosításnál érdemes 10-15-20 évben gondolkozni, mert hosszabb időtávon a költségek is alacsonyabbak.

Tételezzünk fel egy 6%-os éves hozamot 2% költséggel, ami 4% éves bruttó hozamot jelent. Havonta 20 ezer forintot fizetünk be 20 éven keresztül. Mennyi pénzünk lesz?

Az eredmény: 20 év alatt 7,4 millió forint gyűlik össze.

Ebből 2,6 millió forint az éves hozamokból származik. Ennyit buktál volna, ha csak szimplán a bankszámládon gyűjtöd a pénzt. Illetve még több lenne a veszteséged, mert évente 1-3%-ot romlik a pénz. Bár az inflációval nem számoltunk a fentiekben, viszont egy életbiztosításnál ezt tulajdonképpen kiküszöböli az indexálás, ami azt jelenti, hogy időnként megemelheted néhány százalékkal a befizetendő összeget.

Legyél magaddal őszinte

A 25-30%-os hozamígéret általában túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Ha valaki egy ehhez hasonló csábító ajánlatot kínál, akkor szinte biztos, hogy nem beszél az ezzel járó hatalmas kockázatokról. Ezért sem szabad lebecsülni a 3-8%-os átlaghozamokat, mert hosszú távon ilyen befektetésekkel biztonságosabban célt lehet érni.

Fontosnak tartottam ezt elmondani neked, mert tudom én is, hogy a magas hozamígéretek jól mutatnak leírva, míg egy 4%-os eredmény gyengének tűnhet, de legalább utóbbi reális elvárás, és hosszú távon egyáltalán nem kevés.

Ha valóban független tanácsra van szükséged

Ha az önámítás helyett az őszinte tanácsadás híve vagy, és érdekelne, mik a valós kilátásaid, akkor mindenképp jelentkezz nálam ide kattintva. Mindez nem kerül neked semmibe. Ha egyelőre csak kérdeznél, akkor is írj bátran!

Ezt a cikket 1291 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555