Melyik életbiztosítást válasszam?

Verba György

Nagyon sok ügyféllel találkozunk, és értelemszerűen ez a kérdés mindig felmerül, de az is elő szokott fordulni, hogy valakinek van ugyan életbiztosítása, de nem tudja, hogy mire szól, milyen szolgáltatást tud belőle használni. Ezt a cikket azért írtuk, hogy Ön jól tudjon választani, illetve tudja, hogy mire tudja használni a már meglévő életbiztosítását.

Nézzük meg, hogy milyen életbiztosítások léteznek a magyar pénzpiacon, és hogy melyiket mikor érdemes választani.

A kockázati életbiztosítás

Az életbiztosítások klasszikus típusa egy úgynevezett fájdalomdíj jellegű szolgáltatást nyújt, vagyis ha valami baj történik velünk ( például műtét, rokkantság), akkor a szerződés szerint térít nekünk. Fontos tudni, hogy az ide befizetett díjakból vissza nem kapunk semmit, hacsak nem történik velünk valamilyen egészségügyi probléma.

 

Javaslat: Minél fiatalabb korban érdemes kockázati életbiztosítást, mert a díjak sokkal olcsóbbak fiatal korban, mint később, erről bővebben ezen az oldalon olvashat.

A Vegyes életbiztosítás

Magyarországra elsőként az ING Biztosító jogelődje (Nationale Nederlanden) forgalmazta, így monopol helyzetben volt, és nagyon sok ilyen típusú életbiztosítást kötöttek akkor az emberek.  Mivel azonban ennek az időszaknak már lassan 20 éve, ezért ez a konstrukció már egy kissé elavult. Alapvetően 2 részre osztható a kockázati díjrészre és a megtakarítási részre. Egy alacsony (1-2%-os) technikai kamattal dolgozik. Ezen felül ár-érték arányban is drágának minősül, az újabb korszerűbb ajánlatokkal szemben. Akiknek már lejárt egy ilyen típusú életbiztosítása általában csalódottan vette észre, hogy kevesebb pénzt kapott vissza, mint amit befizetett. Ez azért van, mert a befizetett díjak majdnem fele kockázati díj volt, így nem gyarapította a megtakarítást.

 

Javaslat: Amennyiben most szeretne életbiztosítást kötni válasszon ennél korszerűbb és olcsóbb életbiztosítást. Ha viszont rendelkezik ilyen életbiztosítással, akkor kérjen személyes konzultációt (link) szakértőnktől, aki ki számolja Önnek, hogy érdemes-e korszerűbb életbiztosításra váltania.

A Term Fix életbiztosítás

A Term fix biztosítások olyan konkrét lejárattal rendelkező vegyes életbiztosítások, amelyekhez egy speciális szolgáltatás párosul. Ez a szolgáltatás a haláleseti díjátvállalás. A gyakorlatban ez elsősorban gyermek megtakarítási programként értékesítették a Biztosítók, mivel garantáltan megkapjuk a szerződéses összeget a futamidő végén. Vagy úgy, hogy végig fizetjük a díjat, vagy úgy hogy a biztosított meghal a futamidő közben és a Biztosító magára vállalja a díjfizetést a szerződésünk lejáratáig.

 

Javaslat: Azoknak ajánljuk csak, akik a garantált lejárati szolgáltatásért bevállalják, hogy valószínűleg több díjat fizetnek be, mint amennyihez hozzájutnak később.

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítás

A XXI. század legnépszerűbb életbiztosítási formája a befektetéses életbiztosítás. Ezt a konstrukciót lehet akár tisztán befektetésként is használni, akár kockázati kiegészítőkkel „vegyes életbiztosítássá” is alakíthatjuk, azzal a jelentős különbséggel. hogy itt tételesen elkülönül a kockázati és a befektetési díjrész. Ezekkel az életbiztosításokkal befektetési alapokon keresztül a világszerte fektethetjük be pénzünket. A Unit linked életbiztosítás névre hallgató megtakarítás egy hosszú távú befektetési forma, 10 év alatt nem ajánlott felhasználni, hozzányúlni. Összköltségeit a TKM mutató jellemzi, a legjobb konstrukcióknál ennek az értéke kb. 3%. A befektetési alapok teljesítményéről a www.moneymoon.hu oldalon tud információt szerezni, ez ugyanis Magyarország első számú befektetési alapokat összehasonlító portálja.

 

Javaslat: Több, mint 110 ilyen típusú életbiztosítás van a magyar pénzpiacon, kérje szakértőnk segítségét, hogy együtt megtalálják az ideális választást.

Az egészségbiztosítás és a balesetbiztosítás

A Biztosítók 2012-ben és 2013-ban ezt a két új biztosítás típust vezették be. A szolgáltatás alapú egészségbiztosítás egy teljesen új dimenziót nyitott meg a magyar biztosítási piacon, ez ugyanis a roskadozó betegellátási rendszer hibájára kínál egy megoldási alternatívát. A gyakorlatban a várólisták elkerülése és a minőségi ellátás érdekében ez a biztosítás típus betegellátás szervezésben nyújt kimagasló támogatást. VIP szolgáltatás elérhető áron.

A Balesetbiztosítás a tavalyi év slágere, eddig is voltak ugyan balesetbiztosítási elemek a kockázati életbiztosításokban, de ez a biztosítás típus csak ezt tartalmazza, Nagy előnye a kockázati életbiztosításhoz képest, hogy az árának a töredékért hozzáférhetünk. Minden esetben térít, ha balesetet szenvedünk. A baleset definíciója a Biztosítók szerint: Előre nem látható, a biztosított akaratán kívül bekövetkezett külső hatás

 

Javaslat: Egyelőre nem sok Biztosítónál találhatóak meg ezek a konstrukciók, de mégis jelentős eltérések vannak közöttük. Gondosan hasonlítsa össze őket, vagy kérjen szakértői segítséget.

A nyugdíjbiztosítás

A 2014-es év lakossági megtakarítás slágere (még ha korai is ezt kijelenteni) minden bizonnyal az új nyugdíjbiztosítás lesz. Ez egy olyan befektetéses életbiztosítás, amihez csak nyugdíjas korunkban férhetünk hozzá (egyébként az adókedvezményeket 20%-os büntetéssel kell visszafizetni), viszont minden évben a befizetett díjakra vonatkozóan 20%-os adó visszaigényléssel élhetünk, maximum 130.000 forint értékben. Ezt az összeget az életbiztosításunk eseti számláján írják jóvá, nem rendelkezhetünk felette szabadon.

 

Javaslat: A nyugdíjbiztosítások közti különbségek ugyanakkorák lehetnek, mint a befektetéses életbiztosításoknál, fontos megvizsgálni a költségek, a várható hozamok szempontjából is.

A megfelelő életbiztosítás kiválasztása

Ebben a cikkben összegeztük, hogy mit érdemes tudni a 6 életbiztosítási típusról. Csak a típusokból 6 féle van konkrét életbiztosítási szerződésekből pedig több 100. A megfelelő életbiztosítás kiválasztásához használja olyan szakemberek tudását, akiknek ez a feladatuk. Gondoljunk rájuk úgy, mint a háziorvosokra. Ön találkozik a háziorvossal, elmondja, hogy mi a problémája (mit szeretne), és a háziorvos elküldi Önt a megfelelő helyre (beutaló), ahol orvosolják a problémát. Ahhoz, hogy találkozzon pénzügyi háziorvosával, nincs más teendője, mint személyes konzultációs időpontot kérni, és szakértőnk rövid időn belül megkeresi Önt.

Ezt a cikket 2567 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555