Mi az a unit linked biztosítás?

Verba György

Amikor szeretnénk megtakarítani, akkor megkerülhetetlen a biztosítók megtakarításos életbiztosításai. Közülük is a legdinamikusabban fejlődő előtakarékosságok az ún. befektetési egységekhez kötött (unit linked) életbiztosítások. Megmutatjuk, hogy pontosan milyen megtakarítást is értünk ez alatt, és hogy mikor érdemes választani.

 

A legfőbb jellemzői

 

Míg korábban azért kötöttek az emberek életbiztosítást, hogy haláluk esetén némi pénzt hagyjanak a szeretteikre, addig mostanra már kiszélesedett a biztosítók szolgáltatási köre. Észrevették ugyanis, hogy az emberek szeretnek a céljaikra pénzt félretenni, de sokuk elégedetlen a banki szolgáltatással, a fix (és általában alacsony) kamatokkal, viszont nem értenek a tőzsdei tranzakciókhoz.

 

Ezért jött létre a unit linked életbiztosítás, ahol is mi mondjuk meg, hogy (az adott palettáról) mibe fektessék be a pénzünket, amelyet azonban nem nekünk kel kezelni, megteszik ezt helyettünk profi szakemberek.

 

Az első ilyen típusú megtakarítások valóban drágák voltak, mostanra azonban változott a helyzet. A legjobb 5% teljesen normális költségek mellett működik, viszont a speciális költségszerkezete miatt 10 év alatt nem javasolt.

 

Nézzük, a gyakorlatban hol találkozhatunk unit linked életbiztosítással!

 

Lehet akár gyermek megtakarítás?

 

A fent bemutatott jellemzők szerint a legfontosabb szempont, hogy egy 10 évnél távolabbi célt válasszunk magunknak. A gyermek életkezdésének anyagi támogatása pontosan egy ilyen cél, hiszen ilyenkor a 18-19. születésnapján szeretnék gyermekünket meglepni pár millió forinttal. Gyakran nem titkolt célként ebből a pénzből szeretnénk finanszírozni a gyermek felsőfokú és/vagy külföldi tanulmányait.

 

Ráadásul a biztosítók unit linked gyermek megtakarításaihoz egy olyan extra szolgáltatást is rendelhetünk, hogyha bármi történik velünk (haláleset, vagy rokkantság), akkor a biztosító magára vállalja, hogy a futamidő végéig fizeti helyettünk a gyermek megtakarítást. Ez a szolgáltatás egyedülálló a megtakarítási piacon. Más célokra is tudjuk azonban fordítani a unit linked életbiztosításokat.

 

Egy jó lehetőség nyugdíj megtakarításnak

 

Magyarországon mindenki tisztában van a nyugdíjproblémával, és azzal is, hogy ezt csak úgy tudjuk orvosolni, ha saját magunk gyűjtünk pénzt az idős éveinkre.

 

Erre a célra az egyik legjobb megoldás a nyugdíjbiztosítás, ami egy speciális unit linked biztosítás. A különbség abban rejlik, hogy a nyugdíjbiztosításnak nem mi választjuk meg a futamidejét, hanem a szerződés aláírásakor aktuális nyugdíjkorhatárig szól. Nem csak lejáratkor szolgáltat, hanem akkor is ha hamarabb nyugdíjba vonulunk, ha megrokkanunk, és akkor is ha meghalnánk, mielőtt elérnénk a nyugdíjas kort, magyarul ezt a pénzt biztosan felhasználjuk vagy mi, vagy a kedvezményezettünk.

 

A végére még egy jó hír a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatban: Minden évben a befizetett díjaink 20%-át, akár 130 ezer forintot SZJA kedvezményként visszaigényelhetünk az adónkból. Ez azt jelenti, hogy minden befizetett 1 ezer forint helyett 1.200 forint termeli a nyereséget.

 

A unit linked biztosítással elérhetőek a céljaink

 

Ezen keresztül a biztosításon keresztül olyan nagybefektetői előnyökhöz jutunk, amire máshogy nem biztos, hogy nyílna lehetőségünk. Konkrétan olyan helyekre tudjuk így befektetni a pénzünket, amit egyébként akkor tehetnénk meg, ha több 10 millió forinttal indítanánk egy befektetést, nem pedig havi 10-20 ezer forinttal. Ahhoz, hogy megtalálja a legjobb unit linked biztosítást, nem kell mást tennie, mint igényelni egy személyes konzultációt. Egy rövid beszélgetés után megismerve az igényeit életbiztosítási szakértőnk a legjobb ajánlatokat fogja letenni az asztalára!

Ezt a cikket 2109 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555