Miért éri meg az egész életre szóló életbiztosítás?

Verba György

Az életbiztosítási és megtakarítási szerződés megkötése jellemzően két életszakaszban szokott felmerülni. Egyrészt ugye ifjú felnőtt korban, amikor az anyagi tartalékképzés még alacsony életbiztosítási díjakkal megvalósítható. Másrészt, pedig amikor már nem csak a mindennapi megélhetést, hanem akár a nyugdíjcélra történő öngondoskodást is realizálni kell.

Megtakarítás és életbiztosítás egy életen át

Létezik a hazai pénzügyi piacon olyan előtakarékossági forma, amely nem csak azt teszi lehetővé, hogy bármilyen jövőbeni cél érdekében megtakarítsunk, hanem közben életbiztosítási védelemben is részesülhetünk. A befektetéses életbiztosítás egyik nagy előnye, hogy a befektetési részt mi magunk állíthatjuk össze, de arról is saját hatáskörben dönthetünk, hogy fő életbiztosításunk mellé milyen kiegészítő biztosítási elemeket kívánunk hozzárendelni.

A befektetéssel kombinált életbiztosítás  minimális futamideje 10 év, de ennyi idő szükséges is ahhoz, hogy a  költségeit kitermelje és kiemelkedő hozamot produkáljon. Az egész életre szóló, azaz whole life konstrukció az életbiztosítások egy olyan speciális fajtája, ahol az életbiztosítási időszak a biztosított élete végéig fennáll, és zömében kifizetéssel szűnik meg.

Miért éri meg whole- life típusú szerződést kötni?

–        Lehetőség van arra, hogy hosszútávra, akár több évtizedre előre is tervezni tudjunk. Sőt nem csak egy, hanem akár több anyagi célunkat is megvalósíthatjuk. Legyen szó a gyermek megélhetéséről, a lakásvásárlásról vagy éppen a privát nyugdíjunkról.

–        A jövőnk tervezése mellett pedig nem csak életbiztosítási, hanem akár baleset- és egészségbiztosítási védelmet is kapunk.

–        Akár 75 éves korunkig is élvezhetjük az életbiztosítási védelmet úgy, hogy közben megtakarított pénzünkből akár állami nyugdíjunkat is kiegészíthetjük.

–        A megtakarítás portfólióját nem csak, hogy magunk állíthatjuk össze, hanem folyamatosan menedzselhetjük. A befektetésünk aktuális értékét ráadásul napi szinten nyomon követhetjük.

–        A költségek nagy része az első két évben levonásra kerül, ami azt jelenti, hogy jelentős megterhelésre az eltelt évtizedek alatt már nem kell számítanunk.

–        A megtakarított pénzünk egy részéhez már akár a futamidő alatt hozzáférhetünk. Sőt a szerződés terhére akár kölcsönt is igényelhetünk a biztosítótól.

–        Halálesetre kedvezményezettet nevezhetünk ki, ráadásul a kedvezményezett akár gyermekünk is lehet.

–        Gyermekeinket is rászoktathatjuk a folyamatos megtakarításra. Ha szüleiktől azt látják, hogy nem hitelből, hanem megtakarításból történik a folyamatos kiadások fedezése, akkor ezt az életfelfogást fogják tovább vinni a következő generáció számára.

–        Adókedvezménnyel nem csak magánszemélyek, hanem akár egyéni vállalkozók, társas vállalkozások is megköthetik.

Ezt a cikket 2857 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555