Miért jó a nyugdíj előtakarékosság adókedvezménye?

Verba György

A nyugdíj előtakarékosságokat két csoportra lehet bontani, az első csoportban vannak azok, amire adókedvezményt lehet igénybe venni, a másikban pedig a többi. Elég nagy a szakadék a két csoport között, és ez az adókedvezmény miatt van. Most megmutatjuk, hogy mekkora is ez a bizonyos szakadék, hogy mekkora a különbség.

 

Milyen nyugdíj előtakarékosságok vannak?

 

Alap esetben több olyan megtakarítási forma is van, amivel a nyugdíjas korunkba tudunk félretenni, ilyen például egy befektetéses életbiztosítás, vagy akár a TBSZ számla, de az állam 3 nyugdíj előtakarékosságot honorál 20%-os adókedvezménnyel. Ez a három az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakarékossági számla, és a nyugdíjbiztosítás.

 

Mit jelent az adókedvezmény?

 

Az adókedvezmény egy ösztönző eszköz az állam kezében, hiszen a jelenlegi nyugdíjrendszer nem fenntartható a jelenlegi keretek között, mindenképp szükség van, hogy az állami nyugdíjpillér mellett a privát öngondoskodás is helyet kapjon.

 

A gyakorlatban az adókedvezmény egy adóról való rendelkezési jogot jelent, úgy kell elképzelni, mint amikor a személyi jövedelemadónk 1%-áról nyilatkozunk. A nyugdíj előtakarékosságok után is az adóbevallásunkban kell nyilatkozni, hogy az állam a megtakarítási számlánkra utalja az adójóváírást.

 

Mekkora az igényelhető adókedvezmény?

 

Mindhárom nyugdíj előtakarékosságra a befizetett díjaink 20%-a igényelhető vissza, de az állam külön-külön összegben maximalizálta az adó visszatérítés legfelső értékét. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál évente legfeljebb 150.000 forintot tudunk visszaigényelni, a nyugdíjbiztosításnál 130.000 forintot, míg a NYESZ-nél 100.000 forintot. (NYESZ esetén, ha 1955 előtt születtünk, akkor 130.000 forint)

 

Az adókedvezmény, az extra befektetés

 

Az első és legnagyobb előny maga az a tény, hogy az állam a befizetéseink 20%-át odaadja számunkra egy vissza nem térítendő támogatásként. (csak abban az esetben kell visszafizetni, ha hamarabb hozzányúlunk a megtakarításunkhoz) Ezzel a hozzáadott értékkel jelentősen könnyebb megfelelő mértékű nyugdíj kiegészítést kiépíteni.

 

A másik kimondott előnye, hogy a visszaigényelt SZJA kedvezmény további hozamokat, nyereséget termel számunkra, hiszen az állam nem a bankszámlánkra utalja az adókedvezményt, hanem a nyugdíj előtakarékosságunkra.

 

Az adókedvezményt érdemes kihasználni

 

Megmutattuk ebben a cikkben a legfontosabb tudnivalókat a nyugdíj előtakarékosságok adókedvezményeiről. Számoljon csak bele ha évente 200.000 forintot félretesz 20 évig, akkor 20 évig évi 40.000 forintot kap az államtól pluszban, ami 800.000 forint, nos ilyen nagy a bevezetőben említett szakadék. Ha a lehető legjobban szeretné kihasználni a nyugdíj előtakarékosságok adókedvezményét, igényeljen egy személyes konzultációs időpontot! Itt nyugdíj előtakarékossági szakértőnk felméri az Ön igényeit, és céljait, és megtalálja az ezekhez legjobban illő nyugdíj előtakarékosságot!

Ezt a cikket 2432 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555