Miért van szükség életbiztosításra?

Verba György

Ahogy a régi időkben, úgy most is az életünk természetes része, hogy előbb-utóbb családot alapítunk. Nagyon sokan a saját lakás megszerzéséhez kötik, hogy gyermeket vállaljanak, mert akkor érzik magukat anyagi biztonságban. Ezzel teljesen érthető, de egyvalami semmiképp sem maradhat le a családalapításkor, ez pedig az életbiztosítás, de miért is?

 

Ilyen a pénzügyi helyzetünk családalapításkor

 

Alap esetben mindkét felnőtt stabil állásban helyezkedett el (keressenek fejenként havi nettó 130-130 ezer forintot), és feltételezzük azt is, hogy van megtakarított pénzük, amit egyszerűen csak vésztartalékként tartunk nyilván. Magyarországon ilyenkor mindenki azonnal felkeresi az interneten a lakáshirdetős oldalakat, és belevág, hogy megtalálja álmai ingatlanját. Ez azonban anyagilag igencsak megterhelő, hiszen számos költség merül fel:

  1. ingatlanközvetítői díj
  2. ügyvédi díj
  3. értékbecslői díj
  4. közjegyzői díj
  5. költözés költségei
  6. hitelfelvétel, és folyamatos törlesztés általában több, mint 20 évig

A BankRáció oldala adatai szerint egy 10 millió forintos lakáshitel havi 60-65 ezer forintunkba fog kerülni 20 éven keresztül. Érdekes belegondolni, hogy néha vacillálunk egy havi 10-15 ezer forintos megtakarítás elindításán, de havi 60-65 ezer forintot örömmel törlesztünk a banknak. Persze amíg 2 fizetésből gazdálkodunk, addig semmi gond nincsen.

 

Egy keresetből ez szinte lehetetlen

 

Sajnos számtalan esetben előfordul, hogy a kétkeresős családnál egy tragédia folyamán 1 kereső marad, vagyis a bevételek legalább lefeleződnek. Visszatérve az előző példához, havi 260 ezer forintból 60 ezret törlesztésre fordítani simán megoldható, akár 1-2 gyermek mellett is. 130 ezer forintból azonban ez több mint vállalható kihívás. Gondoljunk bele, csak 60-65 ezer forint megy a hitel visszafizetésére, a maradék 70 ezer forintból kell ellátni a két gyermeket, és fenntartani a háztartást. Ilyenkor egyből megkapjuk a választ, hogy pontosan ezért kell az életbiztosítás.

 

Egy 30 éves ember számára 10 millió forint életbiztosítás havi 3 ezer forintba kerül, sőt, még 40 évesen is mindössze havi 7 ezer forintba. Amennyiben megtaláljuk a legolcsóbb hitelt, és mellé kötünk egy megfelelő életbiztosítást, még mindig olcsóbb, mintha egy drágább hitelkonstrukciót választunk.

 

Ne az életbiztosításon spóroljunk!

 

Ebben a cikkben egy teljesen átlagos élethelyzetet mutattunk be. Egy olyat, amiről mindenki azt hiszi, hogy vele nem történhet meg, viszont ha megtörténik, akkor más késő, és beláthatatlan következményekkel jár. Éppen ezért érdemes a dolgok elébe menni, és minél hamarabb elindítani egy megfelelő életbiztosítást, egyfelől minél fiatalabbak vagyunk, annál olcsóbb, másfelől jobb félni, mint megijedni. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és életbiztosítási szakértőnk megkeresi Önt! Egy rövid megbeszélés után garantáltan a legjobb ajánlat fog az asztalára kerülni, és azzal a tudattal hajthatja álomra a fejét, hogy bármi történik, Ön gondoskodott a családjáról.

Ezt a cikket 1988 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555