Milyenek lesznek az új életbiztosítások?

Verba György

2017.01.01-től jelentős változások várhatóak a megtakarításos életbiztosítások körében. Ahogy közeledik az új év, úgy kezd egyre jobban kikristályosodni, hogyan is fognak kinézni az új „etikus” életbiztosítások. Ebből pedig az is látszik, hogy számos olyan befektetéses életbiztosítás van már most is, amelyek megfelelnek ezeknek a kívánalmaknak. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy mit tudunk eddig az új életbiztosításokról.

Miért van szükség a változásokra?

 

Igazság szerint két okra vezethető vissza, hogy jelentős változásokat szeretne az MNB. Az első, hogy a laikusok számára is egyértelműen összehasonlíthatóak legyenek a különböző befektetéses életbiztosítások. Jelenleg számos olyan tétel akad, amelyeket bonyolult matematikai képletek alapján számolnak ki, és az ügyfél számára küldött értesítőben sincs egyértelműen feltüntetve. Többek közt erről is beszélt Nagy Koppány a Biztosítás -, pénztár-és közvetítők felügyeleti igazgatóságának igazgatója az itt található előadásában, még tavaly szeptemberben.

 

A második nem titkolt szándék pedig a költségek csökkentése, melyet az inspirált, hogy jól működik a nyugdíjbiztosításoknál bevezetett TKM plafon. A TKM a költségek kimutatására alkalmas mutató, melyről itt tud bővebben olvasni. És akkor jöjjenek a tervek, és a várható változások!

Amit az új életbiztosításokról már tudni lehet

 

Az első konkrét változás már 2016.03.01-től él. Ennek értelmében minden egyes értékesítőnek egy teljes körű igényfelmérést kell készítenie, ezzel is igazolva, hogy valóban a mi igényeinknek megfelelő megoldást javasolja számunkra. Talán egy orvosi példával lehetne ezt illusztrálni: Ha bemegyünk a kórházba, mert eltört a karunk, akkor nem a fogunkat fogják kihúzni.

 

A jelenleg használt TKM értékekből szeretnék kivenni a kockázati díjak költségeit, ezzel elősegítve, hogy tisztán látható legyen, hogy mekkora a befektetés valós költsége. Továbbá a TKM felsőértékek bevezetését is tervezik, csakúgy mint a nyugdíjbiztosítások esetén.

 

A költségeket szeretnék 3 típusa leredukálni. Ez a 3 lenne az adminisztrációs díj, a fenntartási költség, és a kezdeti, más néven szerződéskötési díj. Ebből a felsorolásból hiányzik az alapkezelési díj, vagyis értelmezhetjük úgy, hogy olyan eredmény kimutatást szeretnének, mint például ami az önkéntes nyugdíjpénztárak esetén is működik.

 

A kezdeti befizetések kötelező befektetése, akadnak ugyanis olyan életbiztosítók, akik csak mintegy virtuális értékként mutatják ki, valóságban pedig költségként kerül elvonásra. Ezzel a végére is értünk az újdonságoknak.

Most is találni korrekt életbiztosításokat

 

Bár ebben a cikkben a leendő, és megtörtént változásokat taglaltuk, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a jelenlegi megtakarítási piacon is számos nagyon jó termék elérhető. Például, ha a nyugdíjbiztosításoknál érvényben lévő TKM plafont vezetnék be a sima unit linked életbiztosításoknál, akkor ezek több mint 60%-a megfelelne. Tehát, ha szeretnénk megtakarítani, akkor most is adódnak előttük jó lehetőségek. Éppen ezért igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Egy találkozó alkalmával egy kávé mellett megismerve az Ön igényeit, megtaláljuk az optimális megoldást.

Ezt a cikket 1655 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555