Nyugdíj előtakarékosság 2014-ben

Verba György

2014-ben az átlag állampolgár is egyre gyakrabban foglalkozik a nyugdíjkérdéssel, és a különböző nyugdíj előtakarékosságokkal. Köszönhető ez részben annak is, hogy 2014.01.01-től bevezették az államilag támogatott nyugdíjbiztosításokat, illetve annak is, hogy minden jel arra mutat, hogy nem számíthatunk jelentős állami nyugdíjra. Miért kell nyugdíjra félretenni? Milyenek a nyugdíj előtakarékosságok? A cikk végére minden kiderül.

 

Miért takarítsunk meg a nyugdíjunkra?

 

Azért, hogy idős korunkban ne éljünk rosszabb körülmények között, mint aktív, dolgozó éveink alatt. A jelenleg hatályos felosztó-kirovó rendszer olyan, mint a klasszikus példában a lyukas dézsa, hiába öntik bele a vizet, mind elfolyik, nem marad meg semmi. Egy friss adat szerint a magánnyugdíjpénztárak beolvasztásából befolyt 3000 milliárd forintból mindössze 176,7 millió forint maradt meg röpke 3 év alatt. Ez azt jelenti számunkra, hogy messze nincs elég fedezet arra, hogy megfelelő mértékű állami nyugdíjat kapjunk.

 

A megoldás az öngondoskodás

 

Bármennyire is szeretnénk tudomást sem venni erről a problémáról, ez létezik, és minél később reagálunk annál fájdalmasabb lesz. A megoldás mi más is lehetne, minthogy a felmerülő problémát saját önerőből oldjuk meg. Szerencsére nem maradunk teljesen egyedül, hiszen az állam egy minimális nyugdíjat szinte biztosan folyósít nekünk, és a saját nyugdíjcélú előtakarékosságainkat pedig 20%-osan támogatja, adókedvezmények által. Jelenleg 3 ilyen nyugdíj előtakarékosság létezik, az önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ, és a nyugdíjbiztosítás.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár

 

Erre a nyugdíj előtakarékosságra a befizetéseink 20%-át, évente legfeljebb 150.000 forintot tudunk visszaigényelni. Az önkéntes nyugdíjpénztár egy konzervatív befektetés, ahol 3-4 portfólióból választhatunk magunknak, amiknek az összetételét az állam szigorúan szabályozza. Ez az egyetlen nyugdíj előtakarékosság amelyet a munkáltatónk is fizethet, igaz ilyenkor nincs adókedvezmény.

 

A nyugdíj előtakarékossági számla

 

A profi befektetők ideális nyugdíj előtakarékossága, hiszen ez egy olyan értékpapírszámla, amin aktívan kereskedni kell ahhoz, hogy nyereséget termeljen számunkra. Az adókedvezmény szintén a befizetéseink 20%-a, maximuma 100.000 forint. (1955 előtt születetteknek 130.000 forint) A NYESZ-szel részletesebben itt ismerkedhet meg.

 

A nyugdíjbiztosítás

 

A legfiatalabb nyugdíj előtakarékosság a befektetéses életbiztosítás alapú nyugdíjbiztosítás, amire az éves befizetéseink 20%-át, legfeljebb 130.000 forint adójóváírást vehetünk igénybe. A biztosítók különböző bónuszai, a szabadon választható és variálható befektetési portfólió mind-mind a megtakarítani vágyók előnyére válik. Minden fontos információt itt megtalál a nyugdíjbiztosításról.

 

Ideje megtakarítani a nyugdíjunkra!

 

2014-ben szinte már nem is az a kérdés, hogy megtakarítsunk-e a nyugdíjunkra, hanem az, hogy mekkora összeggel indítsuk a nyugdíj előtakarékosságot. Szerencsére ebben a cikkben meg tudtuk mutatni, hogy 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság közül választhatunk, amihez megfelelő pénzpiaci ismeret és tudás szükséges. Igényeljen egy személyes nyugdíj konzultációt, ahol szakértőnk a megfelelő számítások után megtalálja az Ön számára optimális nyugdíj előtakarékosságot!

Ezt a cikket 2429 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555