Nyugdíj előtakarékosság 2014

Verba György

Amennyiben Ön is nyugdíj megtakarításon töri a fejét, 2014-ben kicsit nehezebb dolga van, mint tavaly volt, hiszen már 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékossági forma közül választhat. A nyugdíjbiztosítás megjelenésével még több opcionálisan jó megoldási lehetőség vár ránk. Nézzük, hogy mit kell tudnunk a nyugdíj előtakarékosságokról 2014-ben!

Miért pont nyugdíj előtakarékosság?

 

Mostanában elég felkapott téma a nyugdíj megtakarítás, ami 2 okra vezethető vissza. Az első, hogy 2014.01.01-től már választhatunk államilag támogatott befektetéses életbiztosítást nyugdíj megtakarításnak, a másik pedig, hogy a Ratkó gyerekek (akik sokan vannak) lassan elkezdenek nyugdíjba vonulni, és mindenki érzi, hogy ez jelentős változást hoz a honi nyugdíjrendszerben.

 

Milyen változás várható?

 

Mivel a dolgozók-eltartottak aránya jelentős változáson megy keresztül, ezért fel kell készülnünk arra, hogy arányaiban még a jelenleginél is kevesebb állami nyugdíjat fogunk kapni. Ezt azonban tudjuk ellensúlyozni egy jól megválasztott nyugdíj előtakarékossággal, ráadásul az állam preferálja az öngondoskodást, hiszen az éves befizetéseink 20%-t adókedvezmény formájában visszaigényelhetjük a megtakarítási számlánkra. Összegezve az új rendszerben nagy hangsúlyt, kiemelt szerepet kapnak a nyugdíj előtakarékosságok.

 

Milyen nyugdíj előtakarékosságok közül választhatunk?

 

Érdemes a fent is említett 20%-os adókedvezményt kihasználni, ezért a nyugdíj előtakarékossági számla, önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás hármas egyikét válasszuk saját megtakarításunknak. Ez a három megtakarítás sok mindenben különbözik egymástól, de ez nem könnyíti meg a választást, hiszen érdemes komoly és megfontolt döntést hozni, mert több éves megélhetésünkről van szó.

 

A nyugdíj előtakarékossági számla

 

A maximálisan igényelhető adókedvezmény évente 100.000 forint (2020-ig nyugdíjba vonulók esetén 130.000 forint), amit könnyen kiszámolhatóan éves 500.000 forintnál tudunk kihasználni.

 

Ideális választás befektetési tudással, és tapasztalattal rendelkező emberek számára, ugyanis ez egy olyan értékpapírszámla, amin aktívan kereskedni kell a nyereség eléréséhez. A jelenlegi szabályzás szerint csak magyar értékpapírokba fektethetünk, külföldibe nincs lehetőség.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár

 

Az adókedvezményünk plafonja éves 150.000 forint, ami azt jelenti, hogy 750.000 forintnál tudjuk az adójóváírást maximálisan kihasználni. Arra figyeljünk, hogy az adókedvezmény csak a saját befizetéseinkre vonatkozik, tehát a cafeterián belül fizetett nyugdíjpénztárra nem áll módunkban visszaigényelni.

 

Befektetési szempontból meglehetősen konzervatív, hiszen általában 3 portfólióból választhatunk, aminek az összetételét az állam határozza meg, (nagyon kockázat kerülően) így nagyobb nyereséget csak ritkán érhetünk el.

 

A nyugdíjbiztosítás

 

A 2014. január elsején életre hívott nyugdíjbiztosítás esetén éves 650.000 forintnál tudjuk a maximális adójóváírást kihasználni, hiszen ebben az esetben az adókedvezmény mértéke 130.000 forint. Az éves befizetéseinkbe mind a folyamatos, mind az eseti befizetések beleszámítanak.

 

A lejáraton kívül (szerződés indulásakor aktuális nyugdíjkorhatár elérése, jelenleg 65. születésnap), szolgáltat halálesetkor, rokkantság estén (TB szerint legalább 40%-os), és ha hivatalosan nyugdíjba vonulunk a nyugdíjkorhatár előtt.

 

Befektetési szempontból jó választás, hiszen egyaránt fektethetünk magyar és külföldi eszközalapokba az egyénileg összeállított portfóliónkon keresztül, amit aztán befektetési szakemberek kezelnek.

 

2014: Válasszunk nyugdíj előtakarékosságot!

 

A politikai, gazdaság politikai, és demográfiai változások mind előrevetítik számunkra, hogy minél előbb bele kell vágjunk egy nyugdíj előtakarékosságba. Ebben a cikkben megmutattuk, hogy melyik az a 3 megtakarítási lehetőség, amiből érdemes választani, de óvatosan válasszon hiszen két előtakarékosság között több millió forint különbség is kialakulhat a futamidő végére. Igényeljen egy személyes konzultációt nyugdíj előtakarékossági szakértőnktől, aki megismeri az Ön lehetőségeit, igényeit, és megtalálja az ehhez leginkább passzoló nyugdíj előtakarékosságot!

Ezt a cikket 2441 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555