Nyugdíj előtakarékosság adókedvezmény

Verba György

Az állami nyugdíjrendszer hiányosságai miatt minden dolgozó ember rákényszerül a nyugdíj megtakarítások elindítására. Bemutatjuk, hogy milyen államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságot választhatunk, és adunk is pár hasznos tippet ezekkel kapcsolatban.

 

A nyugdíjrendszer változása

 

A közteherviselésen alapuló felosztó-kirovó rendszer csak addig működik, amíg az államnak nagyobbak a bevételei, mint a kiadásai, illetve egy kicsit tovább. Most ebben a kicsit tovább időszakban élünk. Az államhoz befolyó adókból nem jut elegendő a nyugdíjak kifizetésére, így ezeket máshogy kell pótolnia. Ez ideig-óráig működik, de hosszú távon nem működőképes, ezért valamilyen más megoldást kell találni. Ezért jöttek létre a nyugdíj előtakarékosságok, hogy azt időskorunkban kieső bevételt pótoljuk, amit az állam honorál és támogat.

 

A nyugdíj előtakarékosságok

 

2014.01.01-től beemelték az államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságok közé harmadiknak a nyugdíjbiztosítást (az előző kettő a nyugdíj előtakarékossági számla, és az önkéntes nyugdíjpénztár) is. Ez hűen tükrözi, hogy milyen fontos a nyugdíj megtakarítás, hiszen sehol máshol nincs ekkora támogatottság. A nyugdíj előtakarékosságokhoz csak nyugdíjas korunkban férhetünk hozzá, ha hamarabb szeretnénk, akkor vagy büntetést kell az államnak fizetni, vagy nem is lehet bizonyos időtávon belül.

 

Az igényelhető adókedvezmény

 

Az adókedvezmény mértéke az éves befizetéseink 20%-a, de mindhárom megtakarításnál van egy felső korlát. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál legfeljebb évente 150.000 forint, a NYESZ-nél 100.000 forint (2020-ig nyugdíjba vonulók esetén 130.000 forint), míg a nyugdíjbiztosítás után 130.000 forint.

 

Fontos, hogy minden évben igényeljük az adóbevallásunkon keresztül az adókedvezményt, mert az állam ezt nem utalja automatikusan.

 

Tippek a nyugdíj előtakarékosságokhoz

 

A NYESZ számlát akkor válasszuk, ha szeretnénk aktívan foglalkozni a befektetésünkkel, mivel ez egy értékpapírszámla, ahol kereskedni kell, ha nyereséget szeretnénk elérni. Ebből kifolyólag nem árt a tőzsdei tapasztalat, és tudás sem. 🙂

 

Minden nyugdíj előtakarékosságra csak akkor jár adókedvezmény, ha mi magunk vagyunk a befizetők, ez kiváltképp az önkéntes nyugdíjpénztárnál érdekes, hiszen népszerű cafeteria elem, de ebben az esetben nem jár az adókedvezmény.

 

A különböző nyugdíjbiztosítások között ugyanolyan nagy eltérések vannak, mint a sima befektetéses életbiztosítások között, érdemes szakértő segítségét kérni a megfelelő kiválasztásához.

 

Járjunk jól a nyugdíj előtakarékossággal!

 

Miután az állam valóban nem rendelkezik elegendő anyagi forrással, hogy megfelelő színvonalú nyugdíjat folyósítson a számunkra, ezért mindenképp a nyugdíj előtakarékosságok felé kell fordulnunk. Az állami támogatás mértéke nem lehet elegendő szempont, a jó választáshoz, ezért igényeljen egy személyes konzultációt szakértőnktől, ahol megismerkedhet a legapróbb részletekkel is nyugdíj előtakarékossági szakemberünktől!

Ezt a cikket 2529 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555