Nyugdíj előtakarékosság, állami támogatás

Verba György

2014-ben egyre gyakrabban kerül szóba a nyugdíj előtakarékosság fogalma. Szinte mindenki hallott már róla, hogy valamennyi pénzt félre kéne tenni, de mi most megvizsgálunk minden eshetőséget, hogy valóban érdemes-e nyugdíj megtakarítást indítani. Elemzésünkben kiemelt szerepet kapnak az államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságok.

Miért szükséges a nyugdíj előtakarékosság?

 

Egy kicsit elrugaszkodva a valóságtól, amikor nyugdíjról beszélünk, akkor 3 eshetőség lehet, hangsúlyozzuk elrugaszkodva kicsit a valóságtól. Vagy több nyugdíjat kapunk, mint a keresetünk, vagy ugyanannyit, esetleg kevesebbet. Ha többet kapnánk (ami gazdasági és demográfiai okokból is ki van zárva), akkor a nyugdíj előtakarékosságunkat egy az egyben oda tudjuk adni a gyermekünknek, unokánknak (életkorukból fakadóan biztosan jól fog nekik jönni). Ha nagyjából annyi nyugdíjat kapunk, mint a jelenlegi keresetünk (amire szintén kicsi az esély), akkor a nyugdíjas korunkban lesz módunk olyan dolgokat megtenni, és olyan dolgokra költeni, amire korábban nem volt lehetőségünk (világkörüli utazás, bebarangolni az országot, egy régen vágyott autót megvásárolni, mindenkinek a képzelő erejére bízzuk). A harmadik eshetőség, hogy jelentősen kevesebb lesz az állami nyugdíjunk, ilyenkor a nyugdíj előtakarékosságot a megélhetésünkre kell, hogy fordítsuk.

Mit gondol erről az állam?

 

Az állam is tisztában van az öregedő társadalom okozta nehézségekkel, és azzal is, hogy lassan ugyanannyi lesz a dolgozó ember, mint az eltartott, így pedig a jelenlegi rendszer nem fenntartható. Ezért az állam úgy gondolja, hogy ösztönöznie kell az aktív dolgozó embereket az öngondoskodásra, és a nyugdíj előtakarékosságra. Ennek az ösztönzésnek az anyagi leképződése az állami támogatás, amit a gyakorlatban adókedvezmény formájában vehetünk igénybe.

Mire jár az állami támogatás/adókedvezmény?

 

A nyugdíjproblémát mi sem bizonyítja jobban, minthogy 3 különböző nyugdíj előtakarékosságra is 20%-os adókedvezményt tudunk igényelni, ahol a 20%-ot az éves befizetéseinkhez kell viszonyítani. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál évente akár 150.000 forintot is visszaigényelhetünk, a nyugdíj előtakarékossági számlánál 100.000 forintot (2020-ig nyugdíjba vonulók 130.000 forintot), a 2014.01.01-én életre hívott nyugdíjbiztosításnál pedig évente legfeljebb 130.000 forintot.

Miért jó az állami támogatás?

 

Nyílván mindenkinek az ugrik be elsőre, hogy „ingyen pénz”, és ez így is van. A megtakarításoknál van egy alapképlet, a Tőke=Idő*Pénz, innen egyértelmű, hogy ha magasabb a pénz összetevő, akkor magasabb lesz a lejáratkori tőke is.

 

Arról nem is beszélve, hogy a visszautalt adókedvezmény a nyugdíj előtakarékosságunk egyenlegét fogja növelni, és további hozamokat, nyereséget termel számunkra.

 

Az adókedvezménynél egy régi közmondás érvényesül: „Ha adnak fogadd el, ha ütnek rohanj el” Ez egy olyan vissza nem térítendő támogatás, amit botorság lenne nem kihasználni.

Nyugdíj előtakarékosság minden esetre

 

Ahogy a bevezetőben is említettük, megvizsgáltuk mind a 3 lehetőséget, ami szóba jöhet a nyugdíjunk összegével kapcsolatban, és arra jutottunk, hogy a nyugdíj előtakarékosságra minden esetben szükség van, pláne ha az állam még támogatja is. A magyar pénzpiac meglehetősen sok megoldási javaslatot kínál, amit egy emberként összehasonlítani sok időt és nagy anyagi kockázatot magába foglaló vállalkozás lenne. Inkább kérjen egy személyes konzultációt független szakértőnktől, aki felméri az Ön igényeit, és pontos számítások alapján megtalálja az Ön nyugdíj előtakarékosságát!

Ezt a cikket 2451 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555