Nyugdíj előtakarékosság hozam

Verba György

Minden megtakarításnak az a célja, hogy a lehető legnagyobb összeg álljon a rendelkezésünkre a futamidő végén, ez alól a nyugdíj előtakarékosság sem kivétel. A lehető legnagyobb egyenleget pedig 3 tényező befolyásolja, a megtakarításunk nagysága, a futamidő, és a hozamok. Ebben a cikkben (ahogy a címből is kiderül) a hozamokat helyezzük a középpontba, nézzük meg, milyen hozamelvárásokat támaszthatunk a nyugdíj előtakarékosságok felé!

 

A kiemelt nyugdíj előtakarékosságok

 

Mivel az állam 3 nyugdíj előtakarékosságot is 20%-os adó jóváírással támogat, ezért mi is ezeket vizsgáljuk meg, hiszen aki nyugdíjra szeretne megtakarítani, annak ebből a 3 konstrukcióból érdemes választania. Nevén nevezve őket az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakarékossági számla, és a nyugdíjbiztosítás ez a hármas fogat.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár

 

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál egyszerű dolgunk van, hiszen kiválasztunk a 3-5 portfólió közül egyet, és innentől fogva semmi dolgunk nincs. A portfóliókról fontos tudni, hogy az állam szigorúan szabályozza az összetételét, aminek köszönhetően rendkívül magas az államkötvények aránya, ami miatt a hozamaink nagysága korlátozva van. Az elmúlt 10 évben elért átlag éves 7-8%-os hozam szép eredmény, de pár éven belül lejárnak hosszú államkötvények, és az újaknak jóval alacsonyabb lesz a kamata, így egy 2-3% alacsonyabb éves hozamok várhatóak.

 

A nyugdíj előtakarékossági számla

 

A nyugdíj előtakarékossági számlánál nehéz a hozamokról beszélni, mivel határ a csillagos ég mind pozitív, mind negatív irányban. Ez ugyanis egy olyan értékpapírszámla, ahol aktívan kell kerekedni a hozamok érdekében, egyébként nem lesz nyeresége a megtakarításnak. Akinek van ideje és megfelelő szakmai tudása az elérhet évente 10% feletti hozamot is, viszont aki nem rendelkezik ezekkel az nagyon hamar el is veszítheti a pénzét.

 

A nyugdíjbiztosítás

 

A 2014.01.01-től köthető nyugdíjbiztosítások arany középutat képeznek a befektetés és a hozamok szempontjából. A biztosító által felkínált befektetési alapokból (ami lehet akár 92 darab) szabadon állíthatjuk össze a saját portfóliónkat, és évente többször díjmentesen változtathatunk rajta. A befektetési alapokat profi szakemberek kezelik legjobb tudásuk szerint, aminek köszönhetően nem egy befektetési alap éves átlaghozama meghaladta a 20%-ot. (az elmúlt 5 évre visszamenőleg) Egy jól összeállított portfólióval átlag éves 8-10% érhetünk el hosszútávon.

 

Ne csak a hozamok alapján döntsünk!

 

Ahogy Ön is láthatja már a hozamok tekintetében is jelentős különbségek vannak, mégis a hozam csak egy a sok tulajdonság közül, amit érdemes megvizsgálni, mielőtt kiválasztanánk a megfelelő nyugdíj előtakarékosságot. Igényeljen egy személyes nyugdíj konzultációt, ahol szakértőnk az összes fontos szempont alapján összehasonlítja Önnek a nyugdíj előtakarékosságokat, és megtalálja az optimális megoldást!

Ezt a cikket 2429 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555