Nyugdíj előtakarékosság SZJA kedvezménye

Verba György

A jelenlegi gazdasági helyzet megkívánja, ahogy a tudatos pénzügyi gondolkodás is, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk az állami támogatásokra, és adókedvezményekre. Mi is tudjuk, hogy jelenleg magas adóterhek mellett éljük napjainkat, és épp ezért nem érdemes az előttünk álló lehetőségeket kiaknázatlanul hagyni. Összeszedtünk minden fontos tudnivalót az SZJA kedvezményről, íme:

A választható nyugdíj előtakarékosságok

 

A mai magyar törvényi, és pénzügyi rendszer lehetővé teszi számunkra, hogy 3 különböző nyugdíj megtakarítási típus közül válasszunk. (akár többet is) Ezek a nyugdíj előtakarékosságok mindössze annyiban hasonlítanak egymásra, hogy egy üzleti pénzintézettel kötött szerződésen keresztül tehetünk félre pénzt, amire adókedvezményt vehetünk igénybe. A három nyugdíjcélú megtakarítás az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakarékossági számla, és a nyugdíjbiztosítás.

Mi az SZJA kedvezmény?

 

Tulajdonképpen az SZJA (személyi jövedelemadó) kedvezmény, nem mást jelent, mint a köznyelvben használt adókedvezmény. Ilyen módon nem jár alanyi jogon, hanem minden egyes évben az adóbevallásunkban jeleznünk kell az adó visszatérítési igényünket, egyébként az állam önként nem fogja utalni. A különböző pénzügyi szolgáltatásokra (pénztárak, nyugdíj megtakarítás) egy adófizető egy naptári évben 280.000 forintnyi adókedvezményt vehet igénybe.

Mikor vagyunk jogosultak adókedvezményre?

 

Az első, és legfontosabb feltétel, hogy rendelkezzünk a fent is említett 3 nyugdíj előtakarékosságból (önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ, nyugdíjbiztosítás) legalább eggyel.

 

Egy másik lényeges szempont, hogy legyen bejelentett jövedelmünk, tehát fizessünk adót, ezáltal SZJA-t, hiszen így van miből visszaigényelni. Az egyetlen kivételt a KATA-s vállalkozók jelentik, hiszen ők fizetnek ugyan adót, de SZJA-ként nem, így ők nem tudnak éleni ezzel a lehetőséggel.

 

Ha van nyugdíj megtakarításunk, és fizetünk adót, akkor már csak egy dologra figyeljünk oda, hogy amennyiben több gyermek után veszünk igénybe családi adókedvezményt, akkor nem biztos, hogy marad annyi SZJA befizetésünk, amiből vissza tudunk igényelni.

Mekkora SZJA kedvezményt használhatunk ki?

 

Feljebb említettük, hogy egy fő, egy évben legfeljebb 280.000 forint adójóváírást vehet igénybe. Viszont ezt az összeget nem tudjuk egy összegben egy nyugdíj megtakarításba visszaforgatni. Nézzük meg, hogy tételesen melyik nyugdíj előtakarékosságra, mekkora adókedvezmény jár!

 

Az önkéntes nyugdíjpénztárra a saját(!) éves befizetéseink 20%-a, de legfeljebb 150.000 forint az igényelhető adókedvezmény.

 

A nyugdíj előtakarékossági számlánál sávosan van meghatározva az adó visszatérítés felső határa, ugyanis az 1955 előtt születetteknél 20%, éves 130.000 forint, addig a fiatalabb generációk részére „csak” 20%, 100.000 forint a plafon.

 

A nyugdíjbiztosításnál egységesen mindenki évente 20%, maximum 130.000 forint SZJA kedvezménnyel élhetünk.

 

Az SZJA kedvezmény mindhárom nyugdíj előtakarékosságnál a megtakarítási számlára érkezik, és nem a bankszámlánkra, ezzel is elősegítve a magasabb lejárati összeget.

Az SZJA kedvezmény azért van, hogy használjuk

 

Szinte teljesen megismertük az SZJA kedvezményt, hiszen tudjuk, hogy ki veheti igénybe, tudjuk, hogy mekkora összeget igényelhetünk, sőt még azt is, hogy mire érdemes figyelni. Egy kulcsmondat erejéig idéznénk a cikkből: „Az első, és legfontosabb feltétel, hogy rendelkezzünk a fent is említett 3 nyugdíj előtakarékosságból (önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ, nyugdíjbiztosítás) legalább eggyel.” A mi feladatunk az, hogy Ön a legtesthezállóbb, és leghatékonyabb nyugdíj előtakarékossággal rendelkezzen, ezért igényeljen Ön is egy személyes konzultációt, ahol szakemberünk megismeri lehetőségeit, és igényeit, ami alapján megtalálja a megfelelő nyugdíj előtakarékosságot!

Ezt a cikket 2459 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555