Nyugdíj előtakarékossági számla

Verba György

A mai Magyarországon számos lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy nyugdíj célra megtakarítsunk. Elég megemlíteni az önkéntes nyugdíjpénztárat, a befektetéses életbiztosítást, az új nyugdíjbiztotosítást, vagy a nyugdíj előtakarákossági számlát. Sokat írtuk eddig azoknak az olvasóinknak, akiknek nincsen befektetési tapasztaltuk, így a mostani cikkben előtérbe helyezzük a NYESZ számlát, amelyet a bankokon és a befektetési alapkezelőkön keresztül tudunk elérni

Állami támogatás?

Igen, a NYESZ számlánkra, az éves befizetésünk 20%-át, maximum 100.000 forintot (2020-ig nyugdíjba vonulók esetén 130.000 forintot) adó visszaigénylés formájában jóvá írathatunk. Ez előnyös dolog, ilyenre csak az önkéntes nyugdíjpénztárnál (ha mi vagyunk a szerződők), és a 2014-től bevezetett nyugdíjbiztosításnál van lehetőség. Arra azonban ügyeljünk, hogy 10 évnél hamarabb ne nyúljunk hozzá az itt gyűjtött tőkéhez, különben jelentős anyagi büntetésre számíthatunk.

Miért jó a NYESZ?

A nyugdíj előtakarákossági számla első, és legnagyobb előnye, hogy a saját magunk ura vagyunk, tehát mindent, ami a befektetésünket érinti, mi intézünk. Mi váltunk a befektetési alapok között, a teljes befektetést mi intézzük. Amennyiben van befektetési ismeretünk és tapasztalatunk, ennél jobb lehetőség nincs is számunkra.

Ezen felül a NYESZ számlán úgy válthatunk az értékpapírok közt, hogy még adófizetési kötelezettségünk sincs. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy hiába hozott számunkra egy eszközalap nyereséget, ez után nem kell sem kamatadót, sem EHO-t fizetni. Ilyen lehetőség, még a TBSZ számlánál sincs.

Milyen hátrányai vannak a NYESZ számlának?

Az első úgynevezett hátránya a nyugdíj előtakarékossági számlának az, hogy ennél a megtakarítási formánál nincs lehetőség menedzselt portfóliót, vagy befektetést választani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nekünk magunknak kell kereskednünk.

Mindenképp a hátrányok közé sorolhatjuk azt a tulajdonságát. hogy 10 év alatt nem nyúlhatunk hozzá a megtakarításunkhoz. Még akkor sem, hogyha közben hivatalosan is nyugdíjba vonulunk. Amennyiben hamarabb hozzá szeretnénk nyúlni a nyugdíj előtakarékossági számlához, akkor számolnunk kell azzal, hogy a befektetésünk nyereségét egyéb jövedelemként le kell adózzuk, sőt még az is előfordulhat, hogy az igénybevett adókedvezményeket 20%-os büntetéssel vissza kell fizetni. Ezt akkor kell visszafizetni, ha 3 évnél hamarabb akarjuk megtörni a NYESZ számlánkat.

Mire figyeljünk?

Az első, és legfontosabb dolog, hogy ha nincs a tőzsdei kereskedésben megfelelő tapasztalatunk, vagyis legalább 3-4 éves gyakorlatunk, akkor ne ezt a megtakarítási formát válasszuk. Úgy gondoljuk, hogy megfelelő szaktudás és tapasztalat nélkül nem a nyugdíjas megélhetésünket kell, hogy kockáztassuk.

Csak egyetlen NYESZ számlánk lehet, amire igénybe vehetjük az adókedvezményt. Ezt a számlanyitáskor minden szükséges formanyomtatványon „NYESZ-R”  jelöléssel lássuk el. Ez fogja igazolni, hogy erre a számlára vagyunk jogosultak az adókedvezményt utaltatni.

Válasszuk a NYESZ-t, nyugdíj előtakarékosságnak?

Most, hogy megnéztünk mindent, ami a NYESZ számláról tudni kell, arra a következtetésre juthatunk, hogy a NYESZ hasznos és jó megtakarítási forma. Akkor érdemes ezt a nyugdíj célú megtakarítást választatnunk, hogyha több éves befektetési múltra tekinthetünk vissza. A nyugdíjas kori megélhetésünket nem kockáztathatjuk. Ha kíváncsi hogy hol javaslunk NYESZ számlanyitást, vagy, hogy tényleg a NYESZ számla-e az ideális nyugdíj előtakarékossági forma Önnek, akkor kérjen szakértőnktől egy személyes konzultációs időpontot.

Ezt a cikket 2563 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555