Nyugdíj előtakarékosságok evolúciója

Verba György

Azt mondják a világon egyetlen dolog állandó és az a változás. Mi megnéztük, hogy a nyugdíj előtakarékosságok hogyan változtak, fejlődtek, és hogy most milyen lehetőségeink vannak, ha idős korunkra szeretnénk megtakarítani. A középpontba az államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságok kerültek.

 

Miért jöttek létre a nyugdíj előtakarékosságok?

 

Mióta világ a világ, mindig voltak emberek, akik nem élték fel azonnal a vagyonukat, hanem későbbre tették félre. Aztán amikor az első nyugdíjasok nyugdíjba mentek, a környezetük érzékelte, hogy nem elegendő mennyiségű pénz áll rendelkezésükre, ezért úgy döntöttek, hogy elkezdenek félretenni az idős korukra. Mára annyira megváltozott a világ, hogy megfelelő nyugdíj előtakarékosság nélkül, komolya anyagi gondok várhatnak ránk nyugdíjas éveinkben. Itt olvashat még a nyugdíj előtakarékosságokról.

 

Az első nyugdíj előtakarékosság

 

Ez volt az önkéntes nyugdíjpénztár. Mivel akkoriban az adónk egy része (8%) egy bizonyos magán nyugdíjpénztári számlán gyűlt, így nem volt nehéz a bevezetése. Előnye, hogy nem kell vele foglalkozni, csak fizetni a tagdíjat, amire jelenleg 20%, legfeljebb 150.000 forint adókedvezményt igényelhetünk a saját befizetéseink után. (cafeteria esetén nem)

 

A következő nyugdíj előtakarékosság

 

2006-tól lehet indítani nyugdíj előtakarékossági számlát (NYESZ), ami pont a másik véglet befektetési szempontból, hiszen ez egy értékpapírszámla. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy aktívan kell kereskedni a magyar értékpapírokkal (külföldire nincs lehetőség), ha nyereséget szeretnénk. Az igényelhető adókedvezmény mértéke 20%, maximum 100.000 forint, viszont ha 1955 előtt születtünk, akkor 130.000 forint.

 

2014, a harmadik nyugdíj előtakarékosság

 

2014.01.01-től lehet indítani államilag támogatott befektetéses életbiztosítást, vagyis nyugdíjbiztosítást. Befektetési szempontból ez az aranyközépút, hiszen mi magunk állítjuk össze a befektetési portfóliónkat külföldi és magyar befektetési alapokból, amit utána befektetési szakemberek kezelnek. A nyugdíjbiztosítás nemcsak lejáratkor térít (mint a többi nyugdíj előtakarékosság), hanem halálunk esetén, rokkantságunk esetén (TB szerint min. 40%), sőt akkor is ha a hivatalosan nyugdíjba vonulunk a nyugdíjkorhatár előtt. Egy évben legfeljebb 130.000 forint adókedvezményt igényelhetünk, szintén a befizetéseink 20%-ára vonatkozva.

 

Ismerjük meg jobban a nyugdíj előtakarékosságokat

 

Röviden megmutattuk, hogyan változtak, fejlődtek a nyugdíj előtakarékosságok egészen 2014-ig. Ennél azonban több dolgot is meg kell vizsgálni, mielőtt kiválasztjuk a saját nyugdíj előtakarékosságunkat. Igényeljen egy órás pénzügyi konzultációt, ahol szakértőnk megismerteti Önnel a nyugdíj előtakarékosságokat, és együtt megtalálják melyik az Ön számára az optimális.

Ezt a cikket 2439 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555