Nyugdíj megtakarítás 2014: Itt az idő!

Verba György

A rendszerváltás óta sejteni lehet, hogy a nyugdíj megtakarításokra szükség lesz. Biztos Ön is sokat hallott a nyugdíj célú megtakarítás fontosságáról. Mi most szeretnénk egy kis időutazásra meginvitálni Önt, és Péter életén keresztül megmutatni, hogy milyen fontos, hogy a megfelelő pillanatban jó döntést hozzunk a nyugdíjkérdésben.

Mit hoz a jövő?

 

A pontos dátum 2035.10.22, pontosan Péter két nap múlva lesz 65 éves, és végre nyugdíjba vonulhat. Mivel 23 éves kora óta dolgozik, már ideje egy kis pihenésnek. Igen ám, de az államtól a keresetének mindössze a 49,96%-át kapja csak meg nyugdíj címszóval. De jó lett volna nyugdíj megtakarítást indítani – gondolja magában, hiszen túl későn eszmélt, így mindössze a TBSZ számlához hasonló 5 éves megtakarítása van, amiből kb. 700.000 forintra számíthat. „Szegény gyerekemnek kell eltartani még engem is, most amikor megszületett a 3. unokám”, de hol lehetett volna jobban csinálni? Keressük ki a naplóból:

1993. április 17.

 

Egy barátom (Ferenc) átjött hozzám, és elmesélte, hogy most kötött egy nyugdíj célú megtakarítást. Nagyon örült, mert úgy látta, hogy erre szüksége lesz. Én kinevettem és mondtam neki, hogy 23 éves vagyok, még nem fejeztem be az egyetemet, hiába van normális keresetem, ezt inkább másra költöm. Az állam úgyis azért van, hogy a nyugdíjat meg az orvosi ellátást biztosítsa számomra.

1998. szeptember 25.

 

Na, ma megtaláltak valamilyen cégtől, hogy takarítsak meg a nyugdíjamra. Hihetetlen, hogy ilyen dolgokkal tartanak fel, amikor épp Renivel lenne találkozóm. Egyáltalán honnan tudják a számomat? Különben is a cégem fizet nekem havi 2.000 forintot valami nyugdíjpénztárba az pont elég, még sok is.

2001. február 8.

 

Ünnepnap ez a mai kedves naplóm, 29 évesen meg van az első saját lakásunk Renivel. Egy jó hitelt sikerült felvenni, így havonta csak 65.000 forintot törlesztünk, 30 évig. Az egyik irigy haverom azt mondta, hogy ez nem is az én lakásom, hanem a banké…. micsoda idétlenség, hogy lenne a banké?

2003. július 20.

 

Egy ügynökkel találkoztam, és azt hittem valami olcsóbb lakáshitelt tud szerezni nekem, de megint valamilyen nyugdíj előtakarékosságról magyarázott. Mondtam neki, hogy most az esküvőre gyűjtünk, meg van hitelünk is, de van még időm 40-50 éves koromig. Viszont ma olvastam egy érdekes cikket a megtakarításokról, a nyugdíj megtakarításokról, be is másoltam ide.

2005. május 5.

 

Túl vagyunk az esküvőn, meg a nászúton is. Jól sikerült mind a kettő. Ma derült ki, hogy Reni terhes, innentől minden pénzt a gyerekszobára, és a ruhákra, babakocsira kell fordítanom. Egy pénzügyi értékesítő meg kiszámolta, hogy havi 20.000 forintot kéne félretennem nyugdíjra. De nekem már a gyermek az első.

2009.04.02

 

Na, végre egy ember, aki értelmesen elmondta nekem, hogy miért kell nyugdíjra félretennem. De mellette a gyermek megtakarítás is komolyan gondolatba ejtett. Most mi legyen. A gyermek megtakarítást választom, most úgy is emelkedett a hitelem törlesztő részlete. (megint)

2012.11.29

 

Most, hogy megszületett a 3. gyermekünk Botond, nagy a boldogság a családban. Luca és Dani is nagyon várta már a kistesót. Még jó, hogy megértettem, hogy gyermekeimnek pénzt kell adnom 18-19 éves korukra, hogy egyetemen tanulhassanak. Holnap el is indítok neki egy gyermek megtakarítást.

2014.04.02

 

Találtam egy jó cikket az interneten az eletbiztositas.com oldalon, hogy érdemes lenne kihasználnom, hogy lehet kötni államilag támogatott nyugdíjbiztosítást. 44 éves vagyok, van még 21 évem a nyugdíjig. Kérek is tőlük egy ajánlatot.

2014.04.04

 

Ma találkoztam az eletbiztositas.com oldal szakértőjével, és egy érdekes számítást mutatott nekem. Az jött ki, hogy kb. a fizetésem felére számíthatok állami nyugdíjként, és havi 45.000 forintot kéne félretennem, hogy ugyanannyi pénzből éljek (200.000 forint), mint most. Bezzeg 30 éves koromban csak 18.500 forint kellett volna. Na mindegy erre most nincs pénzem.

 

Ha valamelyik élethelyzet ismerős Önnek, akkor az nem véletlen szüleménye. Figyeljen, hogy nehogy úgy járjon, mint Péter. Mi azt szeretnénk, ha a megfelelő időben a megfelelő döntést hozná meg.

2014, ideje cselekedni!

 

Ebben a naplóban megtalálunk minden olyan életszituációt, ami a rossz döntés felé vezethet bennünket. Ne halogassunk, ne legyen mindig minden fontosabb, mint a nyugdíj megtakarításunk, mert úgy járunk, mint Péter. Viszont jó nyugdíjbiztosítást választani is nehéz, hiszen minden nyugdíjbiztosítás más és más. A rossz döntés sok pénzünkbe kerülhet. Kérjen Ön is személyes konzultációt nyugdíjbiztosítási szakértőnktől, és garantáltan nem fog úgy járni, mint Péter.

Ezt a cikket 2527 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555