Nyugdíj megtakarítás adókedvezmény

Verba György

Klasszikus mesebeli hasonlattal élve eljutottunk ahhoz a bizonyos elágazáshoz és 2014-ben már végképp választanunk kell. Választhatjuk az egyszerűbb utat, és mit sem foglalkozva a következményekkel megyünk előre. A másik ösvény nehezebbnek tűnik, hiszen pénzt kell kisajtolnunk magunkból egy nyugdíj megtakarításra. Van viszont egy olyan segítség, amivel könnyebben végig tudunk menni az nehéz útvonalon, ez pedig az adókedvezmény. Ismerjük meg gyorsan, hogy jól úton haladjunk tovább az életnek nevezett labirintusban.  

Miért kapunk adókedvezményt?

 

Na, ez egy olyan kérdés, amire a pontos választ majd az idő fogja megadni. Nyilván lehet gazdasági okokkal is indokolni, mert így a lakosságtól (elsősorban) magyar értékpapírokba vándorol a tőke, ami pozitív hatással van a gazdaságra. Szerintünk azonban elsősorban más van itt a háttérben. Az állam képtelen lesz olyan mértékű nyugdíjat fizetni, amiből normális életszínvonalon meg tudunk élni, és így próbál minket az öngondoskodás ösvényére terelni.

Mikor jár adókedvezmény?

 

Ahhoz, hogy adókedvezményt vehessünk igénybe több feltételnek meg kell felelni, de egyik sem „lehetetlen kívánság”. Először is olyan megtakarítást kell választanunk, amelyre lehet adójóváírást igényelni:

  1. Az önkéntes nyugdíjpénztár, ahol az adókedvezmény a befizetéseink 20%-a, legfeljebb éves 150.000 forint.
  2. A NYESZ számla, ahol alapesetben szintén 20%-ot, illetve 100.000-ot igényelhetünk évente, ez alól csak az kivételek, akik 1955 előtt születtek, mert ők akár 130.000 forintot is visszaigényelhetnek.
  3. A nyugdíjbiztosításra pedig 20%, és 130.000 forint az éves limit.

 

Minden esetben csak akkor élhetünk az adójóváírás visszatérítésének lehetőségével, ha mi magunk fizetjük a díjakat, nem a munkáltatónk.

 

Mivel az adókedvezményt az adónkból (SZJA) igényeljük vissza, ezért teljesülnie kell az alábbi feltételeknek is:

  1. fizessünk adót
  2. ne használjuk ki másra, az egy főre jutó maximális keretet (280.000 Ft)
  3. ne legyünk KATA-s vállalkozók
  4. több gyermek esetén a családi adókedvezmény után, maradjon visszaigényelhető SZJA-nk
  5. minden egyes évben jelezzük az adóbevallásunkban, hogy élni szeretnénk az adó visszatérítéssel

Miért fontos az adókedvezmény?

 

Röviden erre azt tudjuk válaszolni, hogy jelenleg a pénzpiacon nem tudunk olyan közép-, és hosszú távú pénzügyi megoldásról, amely minden évben garantálna számunkra 20% többletet. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogyha indítunk egy havi 20.000 forintos nyugdíj megtakarítást, akkor az állam ezt havi plusz 4.000 forinttal honorálja. Mivel az adókedvezmény minden évben a nyugdíj megtakarítási számlánkra kerül, és nem bankszámlánkra, ezért ez további nyereséget termel a megtakarítás részeként. 20 éves távon összesen 2.656.484 forint, egy éves 8%-os hozamot feltételezve, ami nem kis összeg.

Döntsünk jól!

 

Ebben a cikkben részletesen megismertük a nyugdíj megtakarításokra igényelhető adókedvezménnyel. Legnagyobb előnye, hogy a megtakarításunk egyenlegét növeli, az általa termelt hozamokkal együtt. Ez egy olyan nagy előny, amivel semmilyen másik megtakarítási forma nem rendelkezik. Reméljük ez elég csábító ahhoz, hogy a nehezebbnek tűnő, de szinte biztosan eredményesebb, és szebb jövőhöz vezető utat válasszuk. Igényeljen Ön is egy személyes konzultációt, és nyugdíj megtakarítási szakértőnk azt is megmutatja, hogy a jó ösvényen milyen nyugdíj megtakarítással tud a leghatékonyabban végigmenni!

Ezt a cikket 3024 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555