Nyugdíj megtakarítás számokban

Verba György

A nyugdíj megtakarítások alapjait a precíz kalkulációk jelentik, ezért ebben a cikkben megnézünk 3 különböző korú, és életmódú embert, akinek elkészítünk egy-egy nyugdíj megtakarítási kalkulációt. Nézze meg Ön is hogyan zajlik ez a gyakorlatban!

 

A nyugdíj megtakarításról általánosan

 

2014-ben a nyugdíj megtakarítás nem egy lehetséges opció, hanem egy kötelező feladat egy felelősen gondolkozó ember számára. A jelenlegi nyugdíjrendszer ugyanis nem tudja biztosítani számunkra a megfelelő színvonalú nyugdíjas ellátást, erről bővebben itt értekeztünk. Nyugdíj megtakarításnak pedig érdemes olyan befektetést választani, amire 20%-os adókedvezményt tudunk igénybe venni (NYESZ, önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás), hiszen ez olyan mértékű előny, amit a jelenlegi pénzpiaci konstrukciók nem tudnak máshogy nyújtani.

 

A 27 éves pályakezdő diplomása nyugdíj megtakarítása

 

Pályakezdőnk (legyen T. János) egy multinacionális cégnél kezdett el dolgozni, és 180.000 forint nettó fizetést kap havonta, és úgy döntött, hogy már az első fizetéséből félretesz a nyugdíjára. János nagyjából 93.319 forint állami nyugdíjra számíthat, így 86.000 forint körüli havi nyugdíj-kiegészítésre van szüksége, viszont 65 éves koráig van 38 éve még. Egy havi 14.000 forintos nyugdíj előtakarékossággal, ezt simán tudja teljesíteni, de inkább félreteszi a fizetése 10%-át, azaz havi 18.000 forintot, így havi 113.750 forinttal tudja kiegészíteni az állami nyugdíját 15 évig.

 

A 38 éves családanya nyugdíj megtakarítása

 

M. Katalin nemrég ment vissza dolgozni egy élelmiszerboltba, miután már a második gyermeke is óvodába jár. Jelenleg a magyarországi átlagbért kapja meg, ami 150.000 forint havonta. Neki nagyjából 70.000 forint nyugdíj-kiegészítésre van szüksége, mivel azonban „csak” 27 éve van nyugdíjig, ezért neki ehhez havi 24.000 forintot kell félretennie.

 

A 47 éves cégvezető nyugdíj megtakarítása

 

A Fantázia Kft ügyvezetője egy jól működő céget irányít, de a bejelentett bére mindössze nettó 100.000 forint, ami után havi 52.860 forint állami nyugdíjra számíthat. Neki az egyéb jellegű bevételei miatt nem elég havi 47.000 forint nyugdíj-kiegészítés, így havi 60.000 forintot tesz félre, amivel eléri, hogy a nyugdíj-kiegészítése 103.300 forint legyen minden egyes hónapban. Ha csak 5 évvel előbb indított volna a nyugdíj megtakarítását, akkor ez a szám 149.689 forint lenne.

 

Fontos, hogy minél hamarabb legyen nyugdíj megtakarításunk

 

Bemutattunk 3 különböző korú és élethelyzetű embert a nyugdíj megtakarítások szempontjából, és arra jutottunk, hogy arányaiban az jár a legjobban, aki a lehető leghamarabb elindítja a saját nyugdíj megtakarítását. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol nyugdíj megtakarítási szakértőnk elvégzi Önnek is a megfelelő számításokat, hogy a megfelelő nyugdíj megtakarítás dolgozzon Önért minél hosszabb ideig!

Ezt a cikket 2424 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555