Nyugdíj megtakarítások: Erre figyeljünk!

Verba György

2014 egy olyan év Magyarországon, amikor az emberek egyre nagyobb figyelmet szentelnek a nyugdíj megtakarításokra. Mi ezt örömmel vesszük, hiszen ez tényleg nagyon fontos, de akad számos olyan dolog, amire érdemes odafigyelni, erről szól ez a cikk.

 

A nyugdíj megtakarítás feladata

 

Ahogy az utca ember mondja: „Ha nem teszek félre pénzt, éhen halok”, ez azért kicsit túlzó, de közelít az igazsághoz. Az állam nem lesz képes megfelelő mennyiségű nyugdíjat a rendelkezésünkre bocsátani, ahhoz hogy meg tudjuk tartani az életszínvonalunkat. A nyugdíj megtakarítások feladata a keletkezett anyagi űrt betölteni.

 

Az államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságok

 

Szerencsére nem egy, de nem is kettő, hanem 3 ilyen nyugdíj megtakarítás várja, hogy rajta keresztül takarítsunk meg. Az önkéntes nyugdíjpénztárra, a nyugdíj előtakarékossági számlára, és a nyugdíjbiztosításra is 20%-os adókedvezményt lehet igényelni. Részleteket itt talál az adókedvezményről. Nézzük meg, hogy melyiknél mire érdemes odafigyelni!

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár

 

Az önkéntes nyugdíjpénztárnál nem árt ha tudjuk, hogy az állam szigorúan meghatározza a portfóliók összetételét, nem lehet magas részvényarány. Így érdemes a „legkockázatosabb” portfóliót választani, hiszen ott várható relatív magasabb hozam, a kockázatok pedig itt is alacsonyak.

 

A saját befizetéseink után 20%, legfeljebb évente 130.000 forint adókedvezményt vehetünk igénybe, a hangsúly a sajáton van, vagyis a cafeteria keretein belüli befizetésekre nem jár.

 

A NYESZ 

 

Egyszerre csak egy nyugdíj előtakarékossági számlánk lehet, amit NYESZ-R jelzéssel kell ellátni. Befektetés technikailag oda kell figyelni. hiszen egy értékpapír adás-vételnél hiszen ha nyereséges volt az alap, akkor kamatadó (16%) és EHO (6%) fizetési kötelezettség áll fenn.

 

Évente 20%, maximum 100.000 forint adókedvezményt vehetünk igénybe, de ha elmúltunk 59 évesek, akkor 130.000 forintot.

 

A nyugdíjbiztosítás

 

Attól még, hogy adókedvezményt vehetünk igénybe a nyugdíjbiztosításokra, még nem lettek egyformák, hiszen ugyanolyan jelentős költségbeli, és várható hozambeli különbségek vannak köztük, mint a sima unit linked életbiztosítások közt.

 

Az igényelhető adókedvezmény évente 20%, legfeljebb 130.000 forint, ezért érdemes olyan nyugdíjbiztosítást választani, ahol mi rendelkezhetünk arról, hogy milyen befektetési alapokba kerüljön.

 

Gondosan mérlegeljünk, és válasszunk!

 

Most, hogy megmutattuk mire érdemes odafigyelni az egyes megtakarításoknál meg van Önnek a megfelelő alaptudása, hogy elkezdjen konkrét megoldásokat keresni. Egy esetleges rossz választás azonban több millió forintunkba kerülhet, ezért inkább kérjen egy személyes konzultációs időpontot, ahol nyugdíj megtakarítási szakemberünk az igényei alapján megtalálja az Önhöz passzoló nyugdíj előtakarékosságot!

Ezt a cikket 2428 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555