Nyugdíj megtakarítások

Verba György

Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy sokféle nyugdíj megtakarítás közül választhatunk, amikor elhatározzuk magunkat. Ez arra inspirált minket, hogy megnézzük, hogy milyen elvárásaink vannak egy nyugdíj megtakarítással szemben, és ennek függvényében milyen megoldásokat találunk.

Meg kell takarítani nyugdíjra?

 

Nos, igazság szerint ez egy költői kérdés. A belvárosban sétálva rengeteg külföldi hangot lehet hallani, főleg idős emberek szájából. Ilyenkor felvetődik az emberben, hogy honnan van nekik pénzük itt vakációzni? A válasz, hogy a saját nyugdíj megtakarításaikból. A Magyarországnál kicsit fejlettebb társadalmak annyival vannak előnyösebb helyzetben még, hogy ott magasabb alapnyugdíjat kapnak a nyugdíjasok, így könnyebben belefér nekik egy külföldi utazás. De fordítsuk meg ezt a gondolatmenetet, nekünk nemcsak a külföldi utazás lehetősége miatt kell nyugdíjra pénzt elkülöníteni, hanem az életszínvonalunk megtartásáért is.

Milyen a jó nyugdíj megtakarítás?

 

Elkezdtünk gondolkodni, hogy mit is várunk el egy jó nyugdíj megtakarításról, és az alábbiakra jutottunk:

    1. Legyen biztonságos helyen a pénzünk
    2. Legyen rugalmas
    3. Termeljen számunkra minél nagyobb nyereséget
    4. Kapjunk rá extra juttatásokat

 

Olyan megtakarítást, hogy mind a 4 feltétel egyszerre, maximálisan teljesüljön nem találtunk, de így is találtunk 3, a többi közül kiemelkedő nyugdíj megtakarítási formát, az önkéntes nyugdíjpénztárt, a nyugdíj előtakarékossági számlát, és a nyugdíjbiztosítást.

Mi a közös a 3 megtakarításban?

 

Az extra juttatásokban találunk közös pontot, ami nem más, mint az adókedvezmény. Mindhárom nyugdíj megtakarításra a befizetett éves díjaink 20%-át visszaigényelhetjük az államtól, adójóváírás formájában. A maximális értékek, az önkéntes nyugdíjpénztárnál évente 150.000 forint, a NYESZ-nél 100.000 forint (1955 előtt születetteknek 130.000 forint), míg a nyugdíjbiztosításnál éves 130.000 forint.

 

A rugalmasság szempontjából is jelentős hasonlóságokra lehetünk figyelmesek, ugyanis nem ezek a pénzpiac legrugalmasabb megtakarításai. Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseinkhez 10 év alatt sehogy nem férhetünk hozzá, a NYESZ számlánál 10 év alatt az összes adókedvezményt 20%-kal növelten vissza kell juttatni az államhoz, és a nyereségünket egyéb jövedelemként le kell adózni (43%). Még a nyugdíjbiztosítás a legrugalmasabb a 3 közül, hiszen itt „csak” az igényelt adókedvezmények 120%-át kell visszafizetnünk.

Mik a lényeges eltérések a nyugdíj megtakarítások között?

 

A hozamok tekintetében az önkéntes nyugdíjpénztár és a NYESZ is állami korlátozás alá esik, hiszen csak Magyarországon kibocsátott, vagy forintban nyilvántartott értékpapírba fektethetünk be, ami nem mindig az optimális megoldás. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál kész portfóliókból választhatunk, aminek az összetételét az állam kontrollálja, a NYESZ-nél viszont mi magunk választhatunk az értékpapírok közül. A nyugdíjbiztosításnál ezzel szemben szabadon válogathatunk a biztosító által kínált befektetési alapok közül.

 

Biztonság tekintetében sok minden függ, hogy milyen portfóliót, vagy alapot választunk. Az önkéntes nyugdíjpénztár, a fent említett állami szabályzás miatt is konzervatív befektetésnek minősül. A nyugdíj előtakarékossági számla egy befektetési számla, ahol kereskedni kell az értékpapírokkal, így a biztonság csak tőlünk függ, lehet extra kockázatos, de túl kockázatkerülő is. A nyugdíjbiztosításnál a szabadon választott befektetési alap összetétel is elősegít egyfajta kockázat porlasztást, ezen felül pedig különböző árfolyam- és hozamgarantált alapok is színesítik a befektetésünk sokszínűségét.

Beszéljünk a nyugdíj megtakarításról!

 

A 4 legfontosabb elvárásunknak tehát 3 különböző nyugdíj megtakarítási forma is megfelelhet. Ez összesen legalább 150 különböző konkrét nyugdíj előtakarékosságot jelent. Egyedül ezeket összefésülni a különböző internetes oldalakról, majd összehasonlítani, rendkívül sok időbe telik, illetve magas kockázatot rejt magában egy esetleges rossz választás. Igényeljen Ön is egy szakmai konzultációt nyugdíj megtakarítási szakértőnktől, aki megspórolja Önnek ezt a sok időt, és megkíméli egy esetleges rossz választás következményeitől!

Ezt a cikket 2503 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555