Nyugdíj megtakarításokhoz tippek

Verba György

Ha 5 percet sétálunk az utcán, akkor biztos hallunk egy beszélgetést, ahol a nyugdíj kerül szóba. Mindenki tudja, hogy probléma van a rendszerrel, ez pedig arra ösztökélt bennünket, hogy összeírjuk pár hasznos és gyakorlatias tippet a nyugdíj megtakarításokhoz.

 

Ezért fontos a nyugdíj megtakarítás

 

2014-ben az eddigieknél is több intő jel mutat arra, hogy nyugdíj megtakarítások nélkül komoly anyagi nehézségek várhatnak ránk. Elég csak a demográfiára, vagy a felosztó-kirovó rendszerre gondolni, és a kettőből együtt kijön, hogy a jelenlegi rendszer összedől. Konkrétan, amikor a Ratkó gyerekek nyugdíjba mennek, jelentősen elbillen az adófizetők-eltartottak aránya, így kevesebb lesz az állam bevétele, mint a kiadásai. Ilyenkor először a kiadásokat szokták csökkenteni, az állam legnagyobb kiadásit pedig a nyugdíjak jelentik. Részletes, termékspecifikus összehasonlítást itt talál.

 

Egy út van, a megtakarítás

 

Gyakorlatias úton megközelítve a megtakarítással nem veszíthetünk semmit. Ha álomvilágba ringatjuk magunkat, akkor legalább annyi nyugdíjat kapunk, mint amennyi pénzből jelenleg élünk, a plusz pénznek ilyenkor is meg lesz a helye. Ha kevesebb pénzt kapunk állami nyugdíj címen, akkor meg szükség lesz a megtakarításunkban gyűjtött tőkére. Nincs veszíteni valónk, hiszen a pénz mindig jól jön.

 

Tippek a gyakorlatban

 

Vezessünk egyénileg egy bevétel-kiadás táblázatot, gyűjtsük össze a blokkokat, amit vásárláskor kapunk, és ez alapján pontosan látjuk, hogy mire költünk, így biztosan megtaláljuk, hogy mi az a kiadás, ami helyett a nyugdíj megtakarítást választjuk.

 

Már az első keresetünkből tegyünk félre a nyugdíjunkra, hiszen így megszokjuk, hogy a megtakarítást úgy kezeljük, mint a telefonszámlát, evidens hogy befizetjük. A másik előny pedig, hogy minél hamarabb elkezdjük a megtakarításunkat annyival nyereségesebb.

 

Válasszunk államilag támogatott nyugdíj megtakarítást, hiszen ez egy adott összeghatárig (általában 6-700.000 forint befizetésig) 20%-os többletet jelent a megtakarítási számlánkon. „Ha adnak fogadd el, ha ütnek rohanj el”

 

Mielőtt elindítanánk egy nyugdíj megtakarítást végezzünk (végeztessünk) pontos kalkulációt, hogy mekkora összegre lesz várhatóan szükségünk, hiszen 10 év alatt éves 100.000 forintból sajnos nem lesz 5.000.000 forint.

 

Mert megtakarítani jó

 

Egy mondatban összegezve a leírtakat, nyugdíjra félre kell tennünk, de megtakarítani jó. A megtakarításaink által elérhetjük a közép-, és hosszú távú céljainkat. A konkrét megtakarítás formák összehasonlítását és kiszámolását, a minél nagyobb nyereség érdekében érdemes szakértőkre bízni. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol megtakarítási szakemberünk megismeri az Ön lehetőségeit, céljait, és így együtt megtalálják a megfelelő megtakarításokat!

Ezt a cikket 2437 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555