Nyugdíjbiztosítás adójóváírás

Verba György

Általában ha veszünk két jó dolgot, és ezeket összeadjuk, akkor abból nem szokott rossz dolog kisülni. Nos, pont így van ez a nyugdíjbiztosítás esetében is. Van egyszer egy népszerű megtakarítási forma (befektetéses életbiztosítás), amit sokan választottak nyugdíj megtakarításnak, még adókedvezmények nélkül is. Másodszor pedig van az adókedvezmény, ami egy plusz ajándék akár 130.000 forint évente. Mi sült ki ebből? A nyugdíjbiztosítás adókedvezménnyel, ezt részletezzük ebben a cikkben.

Miért indítsunk nyugdíj megtakarítást?

 

Szépen körül lehet írni, de egyszerűen megfogalmazva, azért hogy idős korunkban meg tudjunk normális színvonalon élni. Az állam a jelenlegi rendszer életképtelensége, és a demográfiai változások miatt (öregszik a társadalmunk) nem lesz képes többre, minthogy a bejelentett fizetésünk 40-60%-át adja nekünk állami nyugdíj címen. Ez pedig édes kevés lesz ahhoz, hogy megtartsuk az életszínvonalunkat.

Mi a nyugdíjbiztosítás fogalma?

 

A nyugdíjbiztosítás egy befektetéses életbiztosítás, amire adókedvezményt vehetünk igénybe. Alapjaiban sok mindenben hasonlít egy sima unit linked életbiztosításra, de a szolgáltatási köre szélesebb, és egy kicsit rugalmatlanabb.

 

Törvényileg 4 különböző élethelyzetben is szolgáltatni köteles a nyugdíjbiztosítás, a haláleseten, és a lejáraton (a szerződés indításának évében aktuális nyugdíjkorhatár, most 65. életév) kívül térít még rokkantság esetén (TB szerint legalább 40%), és ha a nyugdíjkorhatár előtt hivatalosan visszavonulunk.

 

Rugalmasságában pedig annyiban változott, hogyha pénzt veszünk ki a nyugdíjbiztosításból, akkor azt csak büntetés terhe mellett teheti meg, ezt lejjebb részletezzük.

Az adókedvezmény tulajdonságai

 

Az első, és legfontosabb, hogy az adókedvezmény mértéke az éves befizetéseink 20%-a, legfeljebb 130.000 forint. Könnyen kiszámolható, hogy a maximális adókedvezményt éves 650.000 forint befizetésével érhetjük el, amibe nem csak a rendszeres díjaink, hanem az eseti befizetéseink is beleszámítanak.

 

Az adókedvezményt a nyugdíjbiztosításunk eseti számlájára (külön erre a célra lett készítve) utalja az állam, így ez is befektetésre kerül, és extra hozamokat, és pénzt jelent számunkra.

 

Az adójóváírást az SZJA-ként befizetett adónkból igényeljük vissza, így ügyeljünk arra, hogy legyen rá lehetőségünk. A KATA-s vállalkozók, és azok, akik nem fizetnek adót ilyen módon az adóvisszatérítés adta előnyöket nem tudják kihasználni.

 

Ha pénzt veszünk ki a nyugdíjbiztosításból számítsunk rá, hogy az állam kötelez minket arra, hogy az adókedvezményeket 20%-os büntetőkamattal visszautaljuk az államkasszába. (Ezt említettük egy kicsit feljebb a rugalmasságot érintve)

Nyugdíjbiztosítás adókedvezménnyel, mik az előnyei?

 

A legnagyobb előny, hogy például éves 300.000 forint befizetésével 360.000 forint dolgozik azon, hogy magasabb színvonalon élhessünk meg idős korunkban.

 

A nyugdíjbiztosítás egy ideális befektetés, hiszen szabad akaratunk szerint állítjuk össze a saját befektetési portfóliónkat (akár magyar, akár külföldi befektetési alapokból), amit utána befektetési szakemberek kezelnek. Sőt, ezen felül évente többször válthatunk díjmentesen portfóliót.

 

Semelyik másik államilag támogatott nyugdíj megtakarítási forma nem rendelkezik olyan széleskörű szolgáltatási körrel, mint a nyugdíjbiztosítás.

 

Amennyiben a mindenkori kormány megemelné a nyugdíjkorhatárt (erre reális az esély), a mi nyugdíjbiztosításunk akkor is csak addig szól, amennyi a hivatalos nyugdíjkorhatár volt a szerződésünk indulásakor. Így akár szabad döntésünk alapján hamarabb felhagyhatunk a munkával.

Ügyeljünk rá, hogy jól válasszunk!

 

Most, hogy ismerjük a nyugdíjbiztosítás szinte minden tulajdonságát, és az adókedvezményt is, felmerül a kérdés, hogy mi az amire még szükségünk van, mielőtt kiválasztanánk a saját nyugdíjbiztosításunkat. Először is kell egy számítás, ami alapján megtudjuk, hogy mekkora összeget érdemes rendszeresen félretenni, majd ezek alapján ki kell választani több mint 50 nyugdíjbiztosítás közül a hozzánk illőt. Igényeljen egy ingyenes szakmai konzultációt, ahol nyugdíjbiztosítási szakértőnk elvégzi ezt a feladatot, és így profi körülmények között tud gondoskodni saját idős koráról!

Ezt a cikket 3016 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555