Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény 2014

Verba György

Azzal, hogy 2014.01.01-től már a befektetéses életbiztosítások után is igényelhetünk adókedvezményt, már 3 különböző nyugdíj megtakarításból választhatunk. Mi most a legújabbat, a nyugdíjbiztosítást vizsgáltuk meg nagyítóval, és be is mutatunk minden kis apró részletet, amit tudni kell róla.

Az új nyugdíjbiztosítás

 

2014.01.01-től már választhatjuk nyugdíj megtakarításunknak az államilag támogatott nyugdíjbiztosítást. Mivel korábban is sokan a befektetéses életbiztosítást preferálták nyugdíj előtakarékosságként, egyértelmű sikerként könyvelhetjük el, hogy most már 20%-os, legfeljebb 130.000 forintos adókedvezmény is társul hozzá.

A legfőbb tudnivalók a nyugdíjbiztosításról

 

A nyugdíjbiztosítások rendkívül széleskörű szolgáltatási körrel rendelkeznek, hiszen fizetnek számunkra lejáratkor (amikor elérjük a nyugdíjbiztosítás indításakor aktuális nyugdíjkorhatárt, jelenleg a 65. születésnapunk), továbbá ha hivatalosan nyugdíjba vonulunk a nyugdíjkorhatár előtt, ha megrokkanunk (legalább 40% a TB szerint), és a halálunk esetén is. Ebből két nagy gyakorlatias előny származik, ha megemelnék a nyugdíjkorhatárt, nekünk akkor is a régi szerint jár le a szerződésünk, a másik pedig ha véletlenül meghalnánk, akkor a kedvezményezettünk mindenféle adótól mentesen kapja meg a pénzt.

A nyugdíjbiztosítás adókedvezménye

 

Számszerűen az éves befizetéseink 20%-át, évente legfeljebb 130.000 forintot igényelhetünk vissza az SZJA-ként befizetett adónkból. Ebből az is következik, hogy ha nincs SZJA adónk, vagy elhasználtuk másra, akkor nem tudunk élni ezzel a lehetőséggel. Ez elsősorban a nem bejelentett jövedelmű emberekre, és a KATA-s vállalkozókra vonatkozik.

 

Az adókedvezmény alapját nemcsak a rendszeres befizetéseink képezik, hanem az eseti befizetéseink is. Figyeljünk oda, mert van olyan nyugdíjbiztosítás, ahol lehet olyan eseti számlánk is, amire nem igénylünk adókedvezményt, és olyan számla is ahol igen.

 

Az adókedvezmény a nyugdíjbiztosításunk eseti számlájára fog érkezni, így biztosítva, hogy további hozamokat termeljen meg számunkra.

 

Amennyiben pénzt vennénk ki a nyugdíjbiztosításból a szolgáltatás előtt, akkor az addig igényelt adójóváírásokat 20%-kal növelten az állam számára kell visszautalnunk.

Nyugdíjbiztosítás és adókedvezmény, a mi nyugdíjunkért

 

Az alapból népszerű befektetéses életbiztosítások most még egy 20%-os adókedvezmény igénylésére is lehetőséget ad. Szolgáltatása miatt kiemelkedik a többi nyugdíj előtakarékosság közül is, így a legtöbbünknek nagy jó lehetőséget nyújt, hogy ebből finanszírozzuk idős korunkat. Igényeljen egy órás személyes konzultációt, ahol szakértőnk az Ön igényei és lehetőségei alapján megtalálja a megfelelő nyugdíj előtakarékosságot, legyen az akár nyugdíjbiztosítás, akár más!

Ezt a cikket 2473 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555