Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény tippek

Verba György

A biztosítók legmerészebb álmait felülmúlva, rendkívül nagy az érdeklődés a 2014.01.01-től indítható nyugdíjbiztosítások iránt. Azért, hogy Ön a lehető legjobban járjon, összeírtunk pár hasznos tippet az adókedvezménnyel és a nyugdíjbiztosítással kapcsolatban.

 

A nyugdíjbiztosítás

 

Ez egy olyan befektetéses életbiztosítás, ahol a befizetéseinket az állam évente 20%, legfeljebb 130.000 forint adókedvezménnyel honorálja. Ezen felül érdemes megemlíteni a széles körű szolgáltatását, hiszen térít:

  1. lejáratkor (a szerződés indításakor hatályos nyugdíjkorhatár elérése)
  2. hivatalos nyugdíjba vonuláskor (a nyugdíjkorhatár előtt)
  3. rokkantság esetén (TB szerint legalább 40%)
  4. halál esetén (a kedvezményezett részére adómentesen)

 

Az adókedvezmény

 

Ahogy fent is írtuk egy évben legfeljebb 130.000 forint lehet az adókedvezmény, amit visszaigénylünk. Az adókedvezmény ugyanis abban különbözik az állami támogatástól, hogy nem automatikusan utalja az állam, hanem nekünk kell igényelnünk az adóbevallásunk erre vonatkozó részében.

 

Gyakorlatilag az SZJA-ként befizetett adónkból igényeljük vissza a pénzt, tehát fontos, hogy legyen miből visszaigényelni. Ez az alábbi eseteken kívül nem lehet probléma:

  1. Nincs bejelentett jövedelmünk
  2. KATA-s vállalkozók vagyunk
  3. Több gyerek után kihasználtuk a családi adókedvezmény

 

Gyakorlatias tippek

 

Az adókedvezmény a nyugdíjbiztosítás eseti számlájára érkezik, tehát érdemes olyan konkrét konstrukciót választani, ahol mi dönthetjük el, hogy mibe legyen fektetve az adókedvezmény. (nem mindenhol van így)

 

Érdemes eseti befizetéseket is eszközölnünk, hiszen ez is beleszámít az adókedvezmény mértékébe.

 

Minden évben figyeljünk oda, hogy jelezzük az adóbevallásban, hogy adókedvezményt szeretnénk igénybe venni, hiszen ha elmulasztjuk, akkor abban az évben nem kapjuk meg.

 

Legyen cél a biztos nyugdíj

 

A nyugdíjbiztosítás mind befektetési, mind szolgáltatási szempontból egy optimális nyugdíj megtakarítás. Az adókedvezményre pedig ha odafigyelünk, akkor olyan extra nyereségez hoz számunkra, ami korábban nem volt elképzelhető. Igényeljen egy személyes pénzügyi találkozót, ahol nyugdíjbiztosítási szakértőnk, megtalálja az Ön igényének megfelelő n nyugdíj előtakarékosságot, hogy a legjobb helyre érkezzen a minél magasabb adókedvezmény!

Ezt a cikket 2427 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555