Nyugdíjbiztosítás adózása

Verba György

Az idei év törvényi szabályzása is tartogatott számunkra kisebb-nagyobb meglepetéseket. Az egyik egyértelműen pozitív dolog a nyugdíjbiztosítás megszületése. Ebben a cikkben megnézzük az adózáshoz kapcsolódó szabályzásokat, sőt egy kis piaci kitekintést is teszünk.

Mi az a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás egy 2014.01.01-től indítható speciális tulajdonságokkal rendelkező megtakarításos életbiztosítás. Előnye az eddigi megtakarításos életbiztosításokhoz képest, hogyaz éves befizetéseink 20%-t, maximum éves 130.000 forint adókedvezményt visszaigényelhetünk a megtakarításunkra. Ezt az adókedvezményt elkülönítve kezeli a Biztosító, és csak a szolgáltatáskor férhetünk hozzá.

A nyugdíjbiztosításnak az alábbi események okán kell térítenie:

   1. Eléréskor (amikor elérjük a szerződéskötéskor hatályos nyugdíjkorhatárt, most 65 év)
   2. Nyugdíjba vonuláskor (akár korengedményes, akár hölgyeknél 40 év munkaviszony után)
   3. Rokkantság esetén (TB szerint, legalább 40%-os rokkantság)
   4. Halál esetén (természetesen illetékmentesen kapja meg a kedvezményezett, örökös)

Milyen a törvényi háttere a nyugdíjbiztosításnak?

Alapjaiban nézve az SZJA- törvény változása nyitotta meg az utat az új nyugdíjbiztosítások előtt. Az SZJA törvény folyamatosan frissülő változatát az alábbi linken (http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99500117.TV”>http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99500117.TV találja meg.

 

Ez a törvény, ennek is a 44/C bekezdése taglalja a nyugdíjbiztosításra vonatkozó rendeleteket. Így a fent is említett tényeket, hogy mikor kell térítenie a Biztosítónak, ezen felül az adókedvezmény visszaigénylésének menetét is tartalmazza.

 

Az adó visszaigénylést minden évben jeleznünk kell az adóbevallásunkban. Ezt ugyanis az SZJA-nkból utalja vissza az állam, senkinek nem kell félni, a minimálbér után is befolyik kicsivel több, mint 130.000 Ft az államhoz, tehát mindenképpen jogosultak lehetünk a maximális adókedvezmény visszaigénylésre.

 

Fontos tudni, hogy ha szolgáltatás előtt hozzányúlunk a nyugdíjbiztosításunk egyenlegéhez, akkor az addig igénybevett összes adókedvezményt vissza kell fizessük 20%-os büntetőkamattal együtt. Egy egyszerű példával szemléltetve:

 

5 évig igénybe vettünk évente 50.000 Ft adókedvezményt, azaz 5*50.000=250.000 Ft, most ki akarunk venni pénzt a nyugdíjbiztosításból, mert nem tudjuk máshogy megoldani L, az állam felé vissza kell fizessünk 250.000*1,2= 300.000 Ft-ot, ha véletlenül a nyugdíjbiztosításunk egyenlege ezt nem érti el, akkor nekünk a különbözetet az állam részére el kell, hogy utaljuk.

Milyen nyugdíjbiztosítások közül választhatunk?

Tegyünk egy kicsi piaci kitekintőt, nézzük meg, hova jutottak a Biztosítók 2 hónap alatt.

Alapvetően 2 nagy csoportja van a nyugdíjbiztosításoknak:

    1. Új fejlesztésű, kimondottan nyugdíjbiztosításnak készült
    2. Záradékolt, korábban már ismert megtakarításos életbiztosítás, speciális záradékkal

Mindkét csoportba tartozó nyugdíjbiztosítás nagyon jó lehetőséget kínál számunkra, jelentős különbség nincs is köztük. Egy másik csoportosítás az egyszeri díjas vagy folyamatos díjas nyugdíjbiztosítás szerinti felosztás. Jelenleg 3 darab egyszeri díjas nyugdíjbiztosítás érhető el, és 20 darab folyamatos díjas.

Összesen 11 Biztosító 23 nyugdíjbiztosítással igyekszik a kedvünkben járni, hogy őket válasszuk, de rövid időn belül mindkét szám nőni fog.

Nyugdíjbiztosítás = Nyugdíj?

A fiatalabb korosztálynak fenti megállapítás teljesen helytálló lehet, megtakarítás nélkül nem lesz nyugdíjunk, ezt el kell fogadni. Az állam nem véletlenül ad adókedvezményt, tisztában van azzal, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer a végéhez közelít. Törvényileg, adózási szempontból is megfelelő helyre került a megtakarításos életbiztosítás. Mivel már most is 23 különböző nyugdíjbiztosítás közül választhat, ezért érdemes egy független szakértővel kommunikálni, hogy olyan döntést tudjon hozni, amit később sem bán meg. Egy ilyen szakmai konzultáció egy órát vesz el mindössze az életéből, de nyerni fog vele egy nyugodt 10-15 nyugdíjas évet.

Ezt a cikket 2555 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555