Nyugdíjbiztosítási adókedvezmény

Verba György

2014 egyik legnagyobb pénzpiaci újdonsága a nyugdíjbiztosítás, aminek az egyik legfőbb előnye az adókedvezmény. De mekkora is ez az adókedvezmény? Ki jogosult rá? Szeretnénk tisztába tenni ezeket a kérdéseket, ezért írtunk egy cikket, amiben mindent megtalál a nyugdíjbiztosítási adókedvezményekről.

 

Mit jelent a nyugdíjbiztosítás?

 

2014.01.01-től választhatunk magunknak államilag támogatott befektetéses életbiztosítást, vagyis nyugdíjbiztosítást. Ez már a harmadik olyan nyugdíj megtakarítás, amiből kiválaszthatjuk, hogy mivel szeretnénk finanszírozni nyugdíjas éveinket. A nyugdíjbiztosításnak törvényileg ebben a 4 esetben kell térítenie:

  1. lejáratkor (amikor elérjük a szerződés indításakor aktuális nyugdíjkorhatárt, most 65. életév)
  2. nyugdíjba vonuláskor (amikor ténylegesen nyugdíjba vonulunk)
  3. rokkantság esetén (TB szerint legalább 40%-os sérülés esetén)
  4. halál esetén (a megjelölt kedvezményezett kapja meg adómentesen a tőkét)

 

Nézzük meg, hogy mit érdemes az adókedvezményről tudni!

 

Az adókedvezmény

 

Az adókedvezményt a SZJA-ként befizetett adónkból tudjuk visszaigényelni a nyugdíjbiztosítások esetén is. Ez annyit tesz, hogyha nincs SZJA-nk, akkor nincs miből visszaigényelni adó jóváírást a nyugdíjbiztosítási számlánkra, ami az alábbi esetben történhet meg:

  1. Nincs bejelentett bérünk
  2. KATA-s vállalkozók vagyunk
  3. Több gyermek után kihasználjuk a családi adókedvezményt
  4. Másra használtuk fel az összesen 280.000 forint igényelhető adókedvezményt (pénztárak, más nyugdíj előtakarékosságok)

 

Hogy mekkora adókedvezményről beszélünk?

 

Az adókedvezmény kiszámítása

 

Az adó visszatérítés mértéke az éves befizetések 20%-a, egy évben legfeljebb 130.000 forint, amit , hogy éves 650.000-os nyugdíjbiztosításnál tudunk kihasználni. Fontos azonban, hogy nemcsak a folyamatos díjakra, hanem az eseti befizetésekre is igényelhetünk adókedvezményt. Vagyis ha rendszeresen fizetünk 300.000 forintos nyugdíj megtakarítás, és minden 2. évben további 100.000 forintot helyezünk el az eseti számlán, akkor alapesetben 60.000 forint adókedvezményt veszünk igénybe, amikor pedig eseti díjat is elhelyeztünk, akkor pedig 80.000 forintot.

 

Arra figyeljünk, hogyha pénzt veszünk ki a nyugdíjbiztosításból, akkor az összes igényelt adókedvezmény 120%-át az államnak vissza kell utalni.

 

Adókedvezménnyel a magasabb nyugdíjért

 

Most, hogy jobban megismertük a nyugdíjbiztosításra igényelhető adókedvezményt, megállapíthatjuk, hogy egy olyan lehetőséggel állunk szemben, amit kár lenne elszalasztani. Az évente 20%-os adójóváírással, a piaci bónuszok nem tudják felvenni a versenyt, ezért ha nyugdíj megtakarítást szeretne, azt javasoljuk, hogy mindenképp ilyen előtakarékosságot válasszon. Ha szeretné megtalálni a legjobb nyugdíj megtakarítást, akkor igényeljen egy személyes konzultációt! Nyugdíj megtakarítási szakértőnk megismeri a lehetőségeit, és elvárásait, majd a teljes pénzpiac kínálatából kiválasztja, hogy melyik nyugdíj megtakarítással jár a legjobban!

Ezt a cikket 2407 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555