Nyugdíjbiztosítások 2014

Verba György

2014-ben végre nyitott fülekre talált a biztosítói szektor kérése, hogy legyen államilag támogatott nyugdíjbiztosítás. Az állam is tisztában van az öngondoskodás fontosságával, és ennek eredményeként 2014.01.01-től már lehet új nyugdíjbiztosítást indítani, viszont a régieket átdolgozni nincs lehetőség. Ismerjük meg az új államilag támogatott nyugdíjbiztosítást!

Miért jó választás a nyugdíjbiztosítás?

 

Több szempont szerint is a nyugdíjbiztosítás magába foglalja a nyugdíj előtakarékosságok legjobb tulajdonságait, és igyekszik kiküszöbölni azok hátrányait.

 

Először is messzemenőleg a legszélesebb a szolgáltatása, hiszen nemcsak lejáratkor fizet (az indításkor hatályos nyugdíjkorhatár, jelenleg 65. életév) és halálesetkor (egyértelmű, hiszen ez egy életbiztosítás, de máshol ilyen sincs), hanem akkor is, ha hivatalosan nyugdíjba vonulunk a korhatár előtt, illetve akkor is, ha megrokkanunk. (TB szerint minimum 40%)

 

Ezen felül befektetési szempontból is ideális, hiszen mi összeállítjuk a portfóliónkat (általában 15-20 befektetési alapból választhatunk, van ahol ez a szám 60), akár külföldi, akár magyar eszközalapokból, aztán pedig a befektetési alapkezelők mindent megtesznek azért, hogy minél magasabb hozamot elérjenek. Sőt évente többször díjmentesen válthatunk a portfóliónkon.

 

Végül, de nem utolsó sorban pedig évente 20%, legfeljebb 130.000 forint adókedvezményt igényelhetünk a nyugdíjbiztosítási befizetéseink után (nemcsak a folyamatos, hanem az eseti befizetésekre is) az államtól.

Ezt tudni kell az adókedvezményről

 

Nem jár alanyi jogon, tehát nem automatikusan utalja az állam, hanem minden évben az adóbevallásunkban jelezni kell, hogy szeretnénk élni az adóvisszatérítéssel.

 

Az adókedvezmény a befizetett személyi jövedelemadónkból származik, tehát figyeljünk, hogy legyen miből visszaigényelni. Akik biztos nem tudnak ezzel a lehetőséggel élni, azok a KATA-s vállalkozók és a bejelentett bérrel nem rendelkező emberek, de akik több gyerek után vesznek igénybe családi adókedvezményt, azoknak is kérdéses.

 

Az adókedvezmény nem a folyószámlánk egyenlegét fogja növelni, hanem a nyugdíjbiztosításunkra fog kerülni, egy külön erre létrehozott eseti számlára, így nemcsak 20% a nyereségünk, hanem azok a hozamok is amiket megtermel.

 

Amennyiben pénzt szeretnénk visszavásárolni a nyugdíjbiztosításunkból, akkor vissza kell adjuk az államnak az összes igényelt adókedvezményt, 20%-os büntetéssel növelten.

Mire figyeljünk a nyugdíjbiztosításunk kiválasztásánál?

 

Sok mindent érdemes összehasonlítani, megvizsgálni, mielőtt elindítanánk a saját nyugdíjbiztosításunkat, íme a legfontosabbak:

    1. új fejlesztésű, vagy nyugdíj záradékkal ellátott nyugdíjbiztosítást szeretnénk
    2. forint vagy euró alapon szeretnénk fizetni a díjakat
    3. szeretnénk-e olyan eseti díjakat fizetni, amikre hamarabb szükségünk lehet
    4. szeretnénk-e mi rendelkezni arról, hogy milyen befektetési alapba legyen fektetve az adókedvezmény (ez fontos, és több millió forintot is jelenthet)
    5. fontos-e számunkra a díjfizetéstől független bónuszok lehetősége

Nyugdíjbiztosítás, egy jó megoldás

 

A magyar pénzpiacon már jelenleg is több, mint 50 különböző nyugdíjbiztosítás közül választhatunk, ami azért nagyon fontos, mert az adókedvezmény nem teszi egyformává a nyugdíjbiztosításokat. Mind hozamokban, mind költségekben, mind a rugalmassági pontokban jelentős eltérések vannak. Mi azt szeretnénk, ha Ön már most elsőre az igényeihez és lehetőségeihez legjobban passzoló nyugdíjbiztosítást választaná. Ehhez mindössze annyit kell tennie, hogy igényel egy személyes konzultációt nyugdíjbiztosítási szakértőnktől, aki minden apró részletet figyelembe véve megtalálja az Ön nyugdíjbiztosítását!

Ezt a cikket 2454 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555