Nyugdíjbiztosítások, a hozamok 2014

Verba György

Amikor nyugdíjbiztosítást választunk érdemes megnéznünk, hogy az adott biztosító alapkezelői hogyan végzik munkájukat. Ne csak a számokat vizsgáljuk, hanem azt is nézzük meg, hogy milyen alapok érik el. Ebben a cikkben a befektetési alapokat és a hozamokat boncolgatjuk.Mi a nyugdíjbiztosítás?

 

A nyugdíjbiztosítások legnagyobb része egy olyan befektetési egységekhez kötött életbiztosítás, amire 20%-os, maximum 130.000 forintos adókedvezményt lehet igénybe venni. A lejáraton (szerződés indításakor aktuális nyugdíjkorhatár elérése) és a haláleseten kívül szolgáltat még rokkantság esetén (TB szerint legalább 40%-os sérülés), és ha hivatalosan nyugdíjba vonulunk a nyugdíjkorhatár előtt.

 

A nyugdíjbiztosítás célja

 

A nyugdíjbiztosításunk elsődleges célja, hogy befektetésként üzemeljen, méghozzá olyan befektetési portfólióval (évente többször díjmentesen változtathatunk rajta),amit mi állítunk össze, de a gyakorlati munka befektetési alapkezelők feladata.

 

Milyen hozamokat érhetünk el?

 

Önmagában a hozamokat vizsgálni félrevezető lehet, de most tekintsünk el ettől. A befektetési alapok hozamait érdemes hosszabb távon megvizsgálni. A múltban elért eredmények a jövőre nézve semmilyen garanciát nem adnak, de egy jó kiindulási támpontot jelentenek. A nyugdíjbiztosításokba választható befektetési alapok nagy része 5 év alatt éves átlag 8-10% közötti nyereséget ért el. Több mint 300 befektetési alap összehasonlításánál ez nem rossz teljesítmény.

 

Milyen befektetési alap javasolt?

 

Ez első sorban a futamidőtől függ, hiszen 10 év felett mindenképpen magas részvény arányú portfóliót javasolunk, hiszen nem egy részvény átlag hozama 10% felett van évente. Rövidebb távon kevesebb részvényt érdemes a portfóliónkban alkalmazni, hiszen ezeknek az árfolyama jobban ingadozhat, mint a kötvényeké, vagy a vegyes alapoké.

 

Mik a legnépszerűbb alapok?

 

Mivel jelenleg a banki kamatok rendkívül alacsonyak, ezért népszerűek a magyar vállalatok részvényei, mivel az emberek ezeket ismerik, és magasabb nyereséget várhatnak el, mint egy bank lekötéstől. Szintén gyakran keressük az ún. abszolút hozamú alapokat, ezeknek a befektetési politikája, hogy minden környezetben a maximális nyereségre törekedjen, ezért nagyjából a részvényekkel van egy kockázati szinten. Nyugdíjbiztosítás esetén az egyik legideálisabb befektetések a célpont alapok. Ezek ugyanis folyamatosan igazodnak a lejárathoz, és ahogy közeledik a befektetés vége, automatikusan úgy teszik át a kockázatosabb befektetésből a kevésbé kockázatosba a tőkét.

 

A hozam csak az egyik fontos szempont

 

A nyugdíjbiztosítások hozamainál sokat nyom a latba, hogy mennyi időnk van a lejáratig, és hogy milyen portfóliót állítunk össze. Azonban soha ne csak a hozamok alapján döntsünk, hiszen ugyanilyen fontosak a rugalmassági tényezők, és a költségek is. Kérjen egy személyes konzultációt, ahol nyugdíjbiztosítási szakértőnk komplex vizsgálat után megtalálja Önnek azt a nyugdíjbiztosítást, amivel a legnagyobb haszonra tehet szert!

Ezt a cikket 2439 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555