Nyugdíjcélú megtakarítás adókedvezmény

Verba György

Végeztünk egy felmérést az ügyfeleink körében, hogy ki mit gondol a nyugdíjasok anyagi lehetőségéről, és hogy ők hogyan képzelik el saját nyugdíjas korukat. A túlnyomó többség magasabb színvonalon szeretne élni, mint jelenleg. Erre jó esélyünk lehet, ha kihasználjuk a nyugdíjcélú megtakarításokra igényelhető adókedvezményt.

Mi a nyugdíj célunk?

 

Természetesen mindenkinek más és más a nyugdíj célja, de mi még nem találkoztunk olyan emberrel, aki kevesebb pénzből szeretett volna élni, mint aktív dolgozó korában. Sőt ügyfeleink jelentős része (közel 70%-a) úgy gondolja, hogy 40 év munka után megérdemlik, hogy jobb körülmények közt éljenek, mit előtte. Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az állam valamilyen szinten ehhez hozzá fog járulni, még az is elképzelhető, hogy akár a keresetünk 65%-ával.

Hogyan segít az adókedvezmény?

 

Létezik a magyar pénzpiacon 3 olyan nyugdíjcélú megtakarítás, amelyre a befizetett díjaink után 20%-os adókedvezményt igényelhetünk vissza az SZJA-nkból (személyi jövedelemadónkból). Mindhárom előtakarékosságnál az állam a megtakarítási számlánkra utalja vissza a pontos összeget, ami azért nagyon hasznos, mert így lehetővé teszi számunkra, hogy további hozamokat termeljen nekünk.

 

Ezen gondolatmenet szerint érdemes úgy felfognunk az adókedvezményt, mintha egy külön megtakarítás lenne. Gondoljon csak bele, hogy elindít egy havi 25.000 forintos nyugdíj megtakarítást, és az állam indít mellé egy másik havi 5.000 forintos nyugdíj előtakarékosságot.

Milyen nyugdíjcélú megtakarítást választhatunk?

 

Fent már említettük, hogy összesen 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság közül választhatunk. Ez a 3, a nyugdíj előtakarékossági számla, az önkéntes nyugdíjpénztár, és a nyugdíjbiztosítás. Elég jelentős különbségek vannak közöttük, ami a mi választásunkat könnyíti meg. Jelentős eltérés mutatkozik a maximális igénybe vehető adójóváírás mértékében is:

  1. A NYESZ számlánál évente 100.000 forintot igényelhetünk vissza kivéve, ha elmúltunk 59 évesek, hiszen ekkor már 130.000 forintot.
  2. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál legfeljebb 150.000 forinthoz juthatunk hozzá évente adó visszatérítés formájában.
  3. A nyugdíjbiztosításnál az igényelhető adójóváírás nagysága évente 130.000 forint.

 

Nézzen meg egy bővebb összehasonlítást a nyugdíj megtakarítási formákról!

A 20%-os adókedvezmény tulajdonságai

 

Van pár nagyon fontos tudnivaló az adókedvezményről, amit most gyorsan meg is osztunk Önnel.

 

Adókedvezményt csak akkor tudunk visszaigényelni, ha:

  1. fizetünk adót (SZJA-t)
  2. nem vagyunk KATA-s vállalkozók, itt ugyanis nincs SZJA
  3. nem használjuk ki a családi adókedvezményt több gyermek után
  4. nem használtuk fel másra az egy főre igényelhető maximális adókedvezményt (280.000 Ft)

Az adókedvezményt minden évben igényelnünk kell az adóbevallásunkban, egyébként az állam nem fogja automatikusan kiutalni számunkra.

 

Ha megtörjük bármelyik nyugdíjcélú megtakarításunkat, akkor az addig igényelt adókedvezményeket 20%-os büntetőkamattal együtt vissza kell utalnunk az állam számára.

Az adókedvezmény csak akkor hasznos, ha kihasználjuk

 

Most, hogy egy kicsit részletesen megismerkedtünk a nyugdíjcélú megtakarítások adókedvezményeivel megállapíthatjuk, hogy egy olyan lehetőség, ami mellett nem érdemes elmenni. A 20%-os plusz jóváírást viszont csak akkor kapjuk meg, ha indítunk egy nyugdíj előtakarékosságot, mert ugye a matematika szabályai szerint a 0-nak a 20%-a is 0. Igényeljen Ön is egy szakmai konzultációt nyugdíj megtakarítási szakértőnktől, aki megkeresi Önt, és minden tudásával azon lesz, hogy elérje a célját, és jobb színvonalon élhessen nyugdíjas korában, mint jelenleg.

Ezt a cikket 2507 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555